Županijska skupština

Gospić: Vijećnici napustili sjednicu, za glasovanje nije bilo kvoruma

Marin Smolčić



GOSPIĆ Nastavak konstituirajuće sjednice Županijske skupštine Ličko-senjske županije donio je očekivani nastavak. U velikoj vijećnici nisu se pojavili vijećnici liste „Bura promjena“, a kada je predsjedavajući Marijan Kustić, nositelj koalicijske liste HDZ-a, najavio održavanje tajnog glasovanja za predsjednika Skupštine iz klupa su se ustali članovi Nezavisne lioste Darka Milinovića i HSP-a. Na ovaj način su se tajnom glasovanju usprotivilo 17 vijećnika pa HDZ nije imao kvorum.


Očito revoltiran zbog ove situacije Marijan Kustić  je izjavio kako je djelu opstrukcija rada Županijske skupštine, čemu se on i nadao te da će sljedeća sjednica biti održana u četvrtak od 18 sati. Dok je napuštao vijećnicu župan Milinović javio se za riječ,  dok je Kustić samo odmahnuo rukom. Zato se Milinović ispred vijećnice obratio novinarima.


-Vijećnici HSP-a, Bure promjena i s naše nezavisne liste ne opstruiramo rad Županijske skupštine. Ako  nešto opstruiramo to je pokušaj blaćenja stanovnika Ličko-senjske županije od strane Marijana Kustića. Izbori su bili zato da se zna tko je većina, a tko oporba. Uvođenjem tajnog glasovanja Kustić je pokušao to izbjeći. Čestitam HSP-u na korektnom držanju jer nisu dozvolili ovakav razvoj događaja na štetu ugleda svih nas. U Saboru se glasa za Vladu ili protiv nje, isto tako je u svim gradovima i općinama. Jedino se u Ličko-senjskoj županiji za novog predsjednika Skupštine treba glasati tajno, da se ne zna tko je manjina, a tko većina. Ukoliko se HDZ dogovori s HSP-om, mi ćemo podržati predsjednika Županijske skupštine, ma iz kojih redova on došao. Nekorektno je što je Marijan Kustić prozivao neke vjećnike koji nisu željeli sudjelovati u tajnom glasanju. Cijela hrvatska javnost se ovome smije. Napuštanje dvorane od strane vijećnika s triju lista je demokracija na djelu. Ponavljam kako mi je drago da predsjednik HSP-a Karlo Starčević i njegovi kolegice i kolege nisu dopustili da budu dio ove manipulacije i unijeli su neke nove, pozitivne vjetrove  na našoj političkoj sceni. Poruka Kustiću je: ne možete se igrati s demokracijom na takav način,  poručio je Milinović, dodavši kako će HDZ javnim glasovanjem stvoriti većinu,  pri čemu će za njihov prijedlog za predsjednika Županijske skupštine Marijana Kustića glasovati i vijećnici Nezavisne liste Darka Milinovića.