Povijesni preokret

DRAMATIČNA BITKA U GOSPIĆU Karlo Starčević prekinuo vječnu dominaciju HDZ-a

Edi Prodan

Želi da Gospić postane prosperitetan grad – Karlo Starčević / Foto R. ANIĆ/PIXSELL

Želi da Gospić postane prosperitetan grad – Karlo Starčević / Foto R. ANIĆ/PIXSELL

Nisam mogao izgubiti, naprosto mi se to nije moglo dogoditi jer mene je narod kandidirao, nije me favorizirao nitko drugi, kazao je ushićeni Starčević. HDZ je poražen i u općini Plitvička Jezera



GOSPIĆ – Grad je slobodan, Gospić je konačno postao slobodan grad! Bile su to prve riječi Karla Starčevića, kandidata koji je u dramatičnom drugom krugu izborio mjesto gradonačelnika Gospića. Na taj je način prekinuo »vječnu« dominaciju vladavine HDZ-a koji je upravo u Lici i njezinom glavnom gradu oduvijek slovio za monolit kojem ni jedna politička grupacija ne može nauditi. No, da u gospićkom HDZ-u nisu baš do kraja ozbiljno shvatili poruku koju im je Karlo Starčević uputio prije četiri godine kad je njihovog kandidata Petra Krmpotića skoro natjerao na drugi krug, pokazali su ovogodišnji izbori. Starčević i Krmpotić su prošli prvi krug skoro poravnati, HDZ-ov je kandidat istina bio bolji za nešto više od dva posto.


A onda u nedjelju na večer – drama. Prebrojavanje glasova teklo je neuobičajeno dugo, barem kad je službena DIP-ova objava u pitanju, no s terena su stigle informacije o povijesnom preokretu, pobjedi Karla Starčevića, vlasnika pivovare Ličanka iz Donjeg Pazarišta sa samo 122 glasa razlike!


– Nisam mogao izgubiti, naprosto mi se to nije moglo dogoditi jer mene je narod kandidirao, mene nije favorizirao nitko drugi nego narod koji je uvjeren kako će Gospić sa mnom na čelu napraviti preokret, kako će sada kad je slobodan postati prosperitetan grad. Gospiću će se konačno početi događati gospodarski napredak, a sve što sam najavio to ću i ostvariti – istaknuo nam je ushićeni Starčević.




U konačnici, u Gospiću gdje je izlaznost bila u odnosu na ostatak Hrvatske golema, konkretno u Gospiću 66,68 posto, Starčević je osvojio 50,14 posto dok se Krmpotić morao zadovoljiti sa 48,46 posto. Znači to ujedno da se za Starčevića glasalo neovisno o stranačkoj pripadnosti i ideološkoj usmjerenosti, točnije da su mu povjerenje dali svi osim HDZ-ovih birača. Uostalom, Starčević je i isticao kako njega ne zanimaju ideologije, kako je u njegovom fokusu isključivo gospodarstvo te s njime povezane djelatnosti, znanost ponajprije.


Kad je Ličko-senjska županija u pitanju dodajmo da je HDZ razočaranje doživio i u općini Plitvička Jezera. Tamo je pobjedu odnio nezavisni kandidat Ante Kovač s 50,88 posto osvojenih glasova dok se HDZ-ov Boris Luketić morao zadovoljiti sa 47,14 posto.