Zdrav život

“Život na vagi po gradovima Hrvatske”: Brojni Opatijci pohrlili na besplatan trening

Srđan Brajčić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Magistar kineziologije Mario Mlinarić doveo je finaliste popularnog showa koji su mnoge potaknuli na vježbanje i promjenu prehrane



OPATIJA Televizijski show RTL-a Život na vagi dobio je svoju gradsku inačicu koja kruži hrvatskim gradovima, pa se jučer zaustavila u Opatiji, u sportskoj dvorani Marino Cvetković. RTL-ova akcija »Život na vagi po gradovima Hrvatske« privukla je veliki broj Opatijaca, svih uzrasta, ali i fizičke spreme, za koje su sudionici ovog gledanog televizijskog serijala održali besplatni trening.


Magistar kineziologije Mario Mlinarić i glavni lik Života na vagi ističe da je show potaknuo brojne građane na to da počnu voditi računa o prehrani i općenito o načinu života, u kojem je fizička aktivnost zapostavljena.


– Neki su doduše i nezadovoljni, recimo moji prijatelji kojima supruge više ne dopuštaju da jedu navečer. No, pustimo njih, jer ovaj show potaknuo je brojne ljude na to da se vrate svojim iskonskim navikama. Ljudi su naime predatori koji su stvoreni za kretanje, ne za to da sjede na kuću s prstom u uhu. Svjestan sam toga da smo u današnje vrijeme svi mi prisiljeni trčati trbuhom za kruhom, ali neovisno o tome moramo početi voditi računa o sebi, odnosno o svome zdravlju. Hrvatska je visoko na listi zemlja pretilosti, čak 25 naše djece ima problema s prekomjernom težinom.





To su alarmantni podaci, navodi Mario Mlinarić koji ističe da je smisao »Život na vagi po gradovima Hrvatske« pokazati da se kilogrami mogu izgubiti usvajanjem osnovnih zdravih navika, odnosno izbjegavanje tzv. brze hrane.


Mentalna snaga


Pobjednik showa Ivan Krolo, koji je u finalu natjecanja izgubio čak 45 kilograma, kaže da se njegov život nakon Života na vagi promijenio u svakom smislu, ponajprije se posložio u glavi.– Mentalno sam jači, jer nakon Života na vagi mogu postići sve što poželim. To je u mom slučaju bila jedna golema transformacija koju bih svakome toplo preporučio, pojašnjava Krolo, ali kaže da se njegove sportske navike nakon Života na vagi nisu puno promijenile.


– I prije sam ja puno trenirao, ali ono što je svakako drukčije je činjenica da više pazim na prehranu. Svakodnevni život je brz, njegov ritam ne dopušta nam da se puno posvetimo kuhanju i kuhinji, onako kako bi to trebalo. Unatoč tome, pokušavam sve to uskladiti. Kad je vrijeme lijepo, volim voziti biciklu ili trčati u prirodi, tako da će aktivnosti u teretani još neko vrijeme pričekati. To su neki moji današnji rituali, prepričava Krolo i otkriva da je zadnjih mjesec dana opet nabacio nekoliko kilograma.– Zahvaljujući Životu na vagi odmah sam prepoznao te loše tendencije, tako da sam se odmah vrati strožem režimu treniranja i prehrane i kile brzo idu dole, priča Krolo.


Darjan Zajačko također je finalist RTL-ovog showa, bio je treći. Njegov život otad doživio je velike promjene.– Moj život se u potpunosti promijenio, za 180 stupnjeva. Danas sam potpuno posvećen treninzima i prehrani. Zanimljivo, danas jedem puno više nego prije showa, ali kalorije koje unosim su raspoređene u pet obroka. Dakle, jedem redovitije i zdravije. Da bismo ubrzali naš metabolizam, trebamo više obroka. Također, fizički sam vrlo aktivan i treniram svakog dana ali različito, jednom su to kardio treninzi, drugi puta snage, kaže Zajačko koji je siguran u to da je Život na vagi zainteresirao brojne građane naše zemlje i polako mijenja njihove životne navike.

Gabi i ugljikohidrati


– Ovaj show pokazao je to da su čuda moguća. Uzmimo samo za primjer Gabi, ona je doista fenomen, navodi Zajačko i pritom misli na Gabrijelu Crnjac koja je danas, tako kaže, drukčija osoba u fizičkom i psihičkom smislu.Gabrijela Crnjac u Životu na vagi je izgubila 54 kilograma. U međuvremenu je izgubila još 10 kilograma. To pripisuje režimu ishrane u kojem je potpuno izbacila ugljikohidrate. Dakle, ne jede paštu, kruh, krumpir…


– Show je kompletno promijenio moj život. No, više u psihičkom, a manje u fizičkom smislu. To je važno zbog prehrane koja, po mom sudu, utječe na 70 posto naše konstitucije, a onih 30 posto je vježbanje. Dakle, važno je voditi računa o tome što jedemo. Naravno, najbolji rezultati stižu kad još uz to i treniramo, prepričava Gabrijela Crnjac koja smatra da njezin današnji režim ishrane nije baš najzdraviji.


– Ne mislim da je baš zdravo izbaciti svu hranu s ugljikohidratima, ali u mom slučaju to se pokazalo učinkovitim. To se ne znači da će i kod drugih funkcionirati, napominje Gabrijela Crnjac.