Opatijska karnevalska trka

Volimo Balinjeradu ka teče, a sada i »rit manje boli«

Marina Kirigin

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Tisuće posjetitelja ponovo je svjedočilo ovoj jedinstvenoj, nevjerojatnoj utrci na kugličnim ležajevima koja je bila vrhunac ovogodišnjeg opatijskog »petog godišnjeg doba«



OPATIJA Trideset i treći put »zarošćale« su balinjere, a opatijska Balinjerada proslavila je »Isusova leta«. Stojeć, sedeć, na glave, na karićima, monopatinima, u merikanskim vozilima, tristo i pedeset sudionika karnevalske manifestacije »kalalo se zdolun« poznatom opatijskom trasom od hotela Bristol do Slatine.



Karnevalska manifestacija započela je mimohodom Puhačkog orkestara Lovran i Opatijskih mažoretkinja, te »kalevanjem« pusnoga gradonačelnika Duška Jeličića Duleta i svih onih koji su mu u ovo »peto godišnje doba« morali predati vlast, a završila tradicionalnom Kukalkom u moru na opatijskoj Slatini. Opatijski kukali održali su još jednu alku na »morskim konjićima« i uživali u pažnji publike koja ih je nagrađivala pljeskom.»Žiri za lepo videt« je odabrao i ponajbolja »merikanska vozila« u kategoriji »za lepo videt«. Među juniorima je to bio zmaj koji je »rigao« pravu vatru, a među seniorima Hotel Mazut. Također, nagrade od drugog do petog mjesta pripale su za Toy Story 3, In bambo veritas, Kalimero i Boćariju, te izvan konkurencije, za Lumber klub Opatija i njihovih 50 let. Birala se i Miss Balinjerade, a lentu je još jednom ponijela simpatična Barbara s Lošinja, ove godine u izdanju Barbara – Pupoljka.


Tisuće posjetitelja ponovo je svjedočilo ovoj jedinstvenoj, nevjerojatnoj utrci na kugličnim ležajevima koja je bila vrhunac ovogodišnjeg opatijskog »petog godišnjeg doba«. Mlado i staro, Malci, Meksikanci, Japanci, zvončice, ikarski barkajoli, školarke, dva legendarna majstora Pat i Mat iz popularnog češkog crtića »A je to!«, Indijanci i kauboji, zečice, policajci, potvrdili su da se Balinjerada neće zatrt.


Taxi balinjere




– Balinjerada je jedinstven događaj va kraje. Od mićega prihajan, navadil me je otac i njegov kunjado, a evo sada prihajan sa svojen sinon. Nekad sam prihajeval s društvon va grupe, a sada zadnjeh pet let z familijun – rekao je »Minion« Dalibor Matulja koji se sa sinom Carlom spuštao opatijskom dionicom koja je ove godine, zbog činjenice da je asfaltirana, bila puno ugodnija za vožnju pa su maškare zaključile kako ih »rit manje boli aš ni veleh škuj okol šahti«.


Taksist Balinjerade Jakša Dorić imao je pune ruke posla. Naime, drugi put ove godine uvedena je služba Taxi balinjere na kojoj su svi posjetitelji mogli isprobati čari ove utrke i spustiti se adrenalinskom opatijskom rutom na metalnim kotačićima.


– Evo stalno idemo gore-dole, interesa za vožnju ima puno. Naši klijenti nisu strašljivi, ne boje se i uživaju u porastu adrenalina, posebno kada im kažemo da su nam kočnice otkazale – našalio se taksist Dorić dok se u njegov karić ukrcavala gošća iz Zagreba, Marija Baričević sa svojim partnerom. I dok je on vikao nije me strah, ona je u grču samo izustila »bojim se« i krenula…


Bez Barbare Dakić nije mogla proći ni ovogodišnja Balinjerada. Kraljica Balinjerade na utrku je stigla odjevena u proljeće i tako zaustavila kišu koja je dan uoči manifestacije neprekidno padala.


Gola Barbara


– Osamnaesti put sam na Balinjeradi, što znači da sam punoljetna pa druge godine mogu doći gola – kazala je kraljica Balinjerade iz Velog Lošinja.


Novi opatijski asfalt testirala su »merikanska vozila« kod kojih je puno značajnija karnevalska tema nego brzina. Parodije na politiku, život u Hrvatskoj, standard, bilo je napretek, a slogani na alegorijskim kolima originalni kao i uvijek. »Volim Balinjeradu ka teče« poručila je Boćarija »Pul Bulina«, dok su likovi iz češkog crtića svakih nekoliko metara utrke stali i popravljali svoj karić, ali na kraju ipak sretno prošli ciljem.