Samoodrživost

Učenički dom Lovran ekološki osviješten: Rublje u domskoj praonici pere se – kišnicom

Aleksandra Kućel Ilić

Projekt pod nazivom »Samoodrživi princip pranja« nastao je nakon pomnog promišljanja kako iskoristiti skladištenu vodu s krova u podzemnom rezervoaru – rekla je ravnateljica Nataša Tomić



LOVRAN Dan Učeničkog doma Lovran obogaćen uz svečano podizanje Zelene zastave, obilježen je jučer uz program u kojemu je bilo za svakoga ponešto. Bilo je tu kreativnih radionica te art i gastro događanja, a budući da ova ustanova koja ne samo kroz odgojno-obrazovni rad, već i kroz turističku djelatnost aktivno sudjeluje u životu lokalne zajednice, njeguje ekološku osviještenost, prezentiran je i vrlo zanimljiv projekt samoodržive praonice uporabom kišnice.


– Projekt pod nazivom »Samoodrživi princip pranja« nastao je nakon pomnog promišljanja kako iskoristiti skladištenu vodu s krova u podzemnom rezervoaru. Prvotna ideja je bila zalijevanje vrta i pranje okućnice kišnicom uz pomoć montirane pumpe, no kao ekološki osviještena ustanova postavili smo si i drugi cilj – uporabiti kišnicu iz rezervoara za pranje rublja u domskoj praonici. Prednost korištenja kišnice je smanjenje svakodnevnih troškova potrošnje vode te smanjenje oštećivanja uređaja bijele tehnike zahvaljujući mekoj vodi bez kamenca. Kako bismo ostvarili svoj cilj, potrebno je bilo projekt podijeliti u nekoliko faza i osigurati novčana sredstva. Projekt se provodio u sedam faza te je samoodrživa praonica uporabom kišnice puštena u rad – objasnila je ravnateljica Učeničkog doma Nataša Tomić.


Organizirano učenje


Otkrila nam je i što se sve krije iza naziva Učenički dom Lovran koji je prvenstveno ustanova koja pruža smještaj, prehranu i odgojno-obrazovni rad redovitim učenicima srednjih škola, uglavnom s opatijskog područja. Po njezinim riječima, u školskoj 2018./19. godini upisano je 150 učenika.




– Pored pružanja usluge smještaja i prehrane, provodi se organizirano učenje uz instruktivan rad odgajatelja. Slobodno vrijeme učenici koriste zabavno i korisno u odgojnim skupinama i organiziranim interesnim aktivnostima. Osim učenicima, Dom pruža smještaj i studentima različitih usmjerenja, a uglavnom polaznicima Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija. Kako bismo ostvarili vlastite prihode, imamo i dodatne djelatnosti. Kada dječji glasovi utihnu, a brige oko ocjena i ispita završe, naš dom ispune grupe veselih turista, a Dom postaje Hostel Lumber. Hostel pruža usluge smještaja i prehrane isključivo grupama (studentskim, učeničkim, sportskim, edukativnim, kulturno-umjetničkim i sličnim) te sezonskim radnicima. Osim što djeluje kao hostel u ljetnim mjesecima, Dom kao dodatnu djelatnost ima i posredovanje za povremeni rad redovnih učenika – navela je Tomić.



Projekt »Stvorimo iz Doma dom«, pod vodstvom ravnateljice Nataše Tomić i uz veliki angažman učenika i zaposlenika u pet godina je podignuo standard smještaja i usluga Doma. Uređen je cjelokupni interijer, frizerski i kuharski praktikum za učenike, teretana za učenike i studente, čajna kuhinja za studente, uređen je vrt, sanitarije i knjižnica. Realiziran je i projekt mediteranskog vrta te su učenici u njemu uzgojili ne samo različite vrste ljekovitog i začinskog bilja, već i cvijeće i povrće.


– U vrtu kompostiramo sve biljne ostatke. Kompost te stajsko gnojivo koristi se za gnojidbu, a za zalijevanje koristimo sakupljenu kišnicu iz podzemnih rezervoara – zaključila je Nataša Tomić.


 



List »Marun«


Dodala je još i da se Učenički dom Lovran uključio u projekt Eko škola 2013. godine, a status ekodoma dobio 2015. godine. Do danas sudjeluju na različite načine u ostvarivanju ekoloških ciljeva, od zbrinjavanja, razvrstavanja i recikliranja otpada, do očuvanja voda i kulturne baštine. Više od 20 godina izlazi i list Učeničkog doma Lovran »Marun«, a također, nedavno je osnovana i Učenička zadruga Marun kojoj je cilj uključiti učenike u kvalitetno provođenje slobodnog vremena kroz raznovrsno osmišljene programe, motivirati ih za kreativnost, istraživanje i razvijanje ekološke svijesti te poticati usvajanje radnih navika i odgovornosti.