Podrška Vijeća

U potrazi za najboljim rješenjem: Lovranski vrtići izlaze iz opatijskog sustava

Marina Kirigin

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Scenarij bi mogao biti da nam prihvate naše ljude u upravnim tijelima, ali i da se ustanova razdvoji na dvije - kaže Bojan Simonič. Ivo Dujmić kaže da je spreman pronaći najbolje rješenje



LOVRAN/OPATIJA Dječji vrtić Opatija djeluje na području dvije jedinice lokalne samouprave – na području Grada Opatije i Općine Lovran. Rad opatijskog vrtića odvija se u matičnom objektu u centru Opatije, iz kojeg bi djeca ovog rujna trebala preseliti na lokaciju na Punta Kolovi u novoizgrađeni vrtić, zatim u objektu u Lovranu, Veprincu, Ičićima i Voloskom. DV Opatija broji nešto više od 400 djece, od čega je njih 200-njak smješteno u lovranskom dječjem vrtiću.


U zgradi u Lovranu dvije trećine vrtićara su mali Lovranci, dok trećinu čine djeca iz Dobreća, Opriča, pa čak i Ičića, odnosno djeca s područja Grada Opatije. Općina Lovran sudjeluje u sufinanciranju rada DV Opatija u iznosu od oko 30 posto od ukupnih troškova ustanove, međutim, prema riječima lovranskog načelnika nema apsolutno nikakva upravljačka prava, a samim time nemaju utjecaja na formiranje cijena, te razinu i kvalitetu usluge.


Žele upravljačka prava


– Pritisak na Općinu Lovran je velik što zbog stanja, što zbog upisa djece u vrtić, a mi nažalost nemamo nikakvog utjecaja, već smo samo korisnici usluge. Sva upravljačka prava ima Grad Opatija. Budući da ustanova nije bila riješena ugovorom o sukcesiji, lovransko Vijeće na posljednjoj sjednici donijelo je prijedlog kojim općinskom načelniku omogućava da u dogovoru s Gradom Opatija riješi pitanje  načina preuzimanja upravljačkih prava te eventualnog razdvajanja ustanove – objašnjava načelnik Lovrana Bojan Simonič koji želi da Grad Opatija prizna Općini Lovran upravljačka prava, odnosno da prihvate njihove ljude u upravnim tijelima vrtića.





Pritisak na Općinu Lovran je velik što zbog stanja, što zbog upisa djece u vrtić, a mi nažalost nemamo nikakvog utjecaja, već smo samo korisnici usluge



– Želimo bilo kakva upravljačka prava što je s obzirom na sve navedeno pravno utemeljen zahtjev, a sve ostalo je politička volja. Dosad smo obavili neslužbene razgovore s predstavnicima Grada Opatije i  doznali da oko toga ne bi trebalo biti problema, te kako bi i njima takva situacija mogla olakšati upravljanje.


Znači, scenarij bi mogao biti da nam prihvate naše ljude u upravnim tijelima, ali i da se ustanova razdvoji na dvije. Takva situacija djelatnicima DV Opatija u Lovranu ne bi donijela nikakvu promjenu. Svi bi ostali raditi tamo gdje i dosad rade i to pod istim materijalnim pravima  – govori načelnik Simonič.


Bez službenog zahtjeva


Kako Grad Opatija gleda na ovo moguće pokretanje inicijative kojom bi vrtić Lovran izašao iz sustava DV Opatija, odnosno predaju dijela upravljačkih prava Lovrancima, pitanja su koja su postavljena i gradonačelniku Opatije Ivi Dujmiću koji kaže kako za sada Općina Lovran nije podnijela takvu vrstu zahtjeva.


– Grad Opatija do danas nije dobio službeni zahtjev Općine Lovran o mogućem izlasku lovranskog dječjeg vrtića iz sastava Dječjeg vrtića Opatija.  Kad takav zahtjev stigne, spremni smo na razgovore s načelnikom Općine Lovran, kako bismo pronašli najbolje rješenje, u prvom redu za roditelje i predškolce u Lovranu. Preuranjeno je reći hoće li to biti razdvajanje i formiranje nove ustanove, iako za to zakonski okvir postoji, svaka JLS može imati upravljačka prava nad predškolskim ustanovama. Javnost će o zaključku našeg sastanka biti obaviještena na vrijeme – stoji u odgovoru gradonačelnika Opatije.