Ispraćaj lipnja

U Opatiji kabine kasnile zbog kiše, turiste zbunili ljetni radovi

Marina Kirigin

Radovi na kupalištu Angiolina na plus 30 stipnjeva u hladu.../ Snimio Marin ANIČIĆ

Radovi na kupalištu Angiolina na plus 30 stipnjeva u hladu.../ Snimio Marin ANIČIĆ

Pse ne vode na uzici, biciklisti jure obalnim putem, mene su već dva srušila, a naši komunalni redari još nisu nikoga sankcionirali. Srušeni hotel Zagreb pretvoren je u parkiralište, a tu su i ostala zatvorena rugla kao hotel Paris, Operetta - samo su neke od primjedbi Freda Čengića



OPATIJA Opatijska turistička stvarnost sve je dalje od zacrtanih želja i vizija – turizma najviše kategorije s cjelogodišnjim poslovanjem. Devastirani dijelovi lungomara, plave zastave na kupalištima bez kabina za presvlačenje, prljavo i neuredno kupalište Angiolina koje čeka prebrazbu, pa su na njemu zabilježeni i ljetni radovi na plus 30, doslovce među kupačima, dotrajali dječji rekviziti na igralištu uz plažu Lipovica, smrad na obalnom putu u okruženju crpnih stanica kanalizacijskog sustava – slika su Opatije na kraju lipnja 2016. godine.


Grad Opatija je uoči ove turističke sezone ulagao dosta u opatijska kupališta i plaže. Na nekim javnim površinama namijenjenim kupanju napravljeni su pozitivni pomaci, no ponovno su aktualne brojne primjedbe građana što zbog čistoće, što zbog derutnosti, što zbog nekih uobičajenih sadržaja koji su izostavljeni.


Može li Opatija bolje?


– Opatija je postala trećerazredna turistička destinacija. Lungomare je devastiran na potezu od hotela Admiral do Malog raja, a najgora je situacija na Punta Kolovi. Za proći tuda potrebne su planinarske cipele. Psi se ne vode na uzici, biciklisti jure obalnim putem, mene su već dva srušila, a naši komunalni redari još nisu nikoga sankcionirali. Srušeni hotel Zagreb pretvoren je u parkiralište, a tu su i ostala zatvorena rugla kao hotel Paris, Operetta, započeta gradnja na Punta Kolovi – samo su neke od primjedbi Freda Čengića, danas umirovljenog turističkog djelatnika iz Lovrana, koji smatra da Opatija mora moći bolje.




Jedna od zasigurno najvećih primjedbi kupača u posljednje vrijeme bila je ta da na kupalištima nema kabina za presvlačenje. Kabine su u međuvremenu, na samom kraju lipnja, stigle i postavljene su na predviđena mjesta. Kao razlog kašnjenja s njihovim postavljanjem, posebno na dječjem kupalištu Tomaševac koji nosi Plavu zastavu, Raul Degano, direktor Parkova, naveo je – kišu.


– Kasnilo se zbog lošeg vremena, kiše, oni koji isporučuju nisu htjeli postavljati kabine dok pada kiša, već su rekli da im treba nekoliko suhih dana – rekao je Degano.



Stipe Dunatov, vlasnik nekoliko ugostiteljskih objekata duž glavne opatijske prometnice, zadovoljan je poslovanjem u lipnju. Kaže da su kiše poremetile prvu polovicu mjeseca, no kako su sa suncem stigli i gosti. Uz sve te nedaće, kaže da je u  lipnju radio oko 10 posto bolje nego lani.



Uz sunce stigli i gosti


Iako bi sezona trebala već biti u punom zamahu, u gradu se ne osjeća ona prava ljetna turistička vreva. Trgovci, turistički djelatnici, ugostitelji, tek su djelomično zadovoljni lipanjskim poslovanjem. Najviše primjedbi na sezonu imaju trgovci u Ulici maršala Tita koji kažu da kupaca ima izuzetno malo, no s druge strane ugostiteljski objekti rade relativno dobro.


– Sezona je ove godine počela bitno kasnije. Mi dobro radimo samo zadnjih tjedan dana, od 22. lipnja. Loše vrijeme itekako je utjecalo na naš promet u lipnju, no u ovom trenutku zahvaljujući lijepom vremenu kupalište je puno i dobro se radi – rekao je Dean Luksetić, vlasnik i voditelj kafića Del Mar smještenog na opatijskom dječjem kupalištu Tomaševac.