Dani darivanja

Tvrtka Opatija 21 Domu zdravlja donirala automatski defibrilator

Aleksandra Kućel Ilić

Mala svečanost u gornjoj zgradi Doma zdravlja u Opatiji / Snimila Aleksandra Kućel-Ilić

Mala svečanost u gornjoj zgradi Doma zdravlja u Opatiji / Snimila Aleksandra Kućel-Ilić

Donacija uključuje i edukaciju djelatnika Crvenog križa, ali ja se nadam da će ovo biti uzaludno bačen novac i da defibrilator nikada nikome neće trebati – rekao je direktor Opatije 21 Igor Štok



OPATIJA Prosinačke dane darivanja, kao pozitivan primjer mnogima, jučer su u gornjoj zgradi Doma zdravlja PGŽ-a u Opatiji otvorili predstavnici tvrtke Opatija 21, darovavši ovom važnom »kutku zdravlja«, odnosno svim građanima automatski defibrilator vrijedan oko 30.000 kuna. Voditeljici Doma zdravlja – ispostave Opatija Sonji Bačić, uređaj uz pomoću kojega se hitnom intervencijom može spasiti ljudski život, uručio je direktor Opatije 21 Igor Štok.


– Iznos donacije uključuje i edukaciju djelatnika Crvenog križa Opatija, ali ja se ipak nadam da će ovo biti uzaludno bačen novac, odnosno da defibrilator nikada nikome neće trebati. No, ako se takav slučaj dogodi i nekome bude potrebna hitna pomoć, sada će defibrilator biti na raspolaganju i u ovom dijelu grada. Opatija 21 se potrudila, što je jednoglasno prihvatio i Nadzorni odbor i eto – Mikula je došao malo ranije s darom. Potrudit ćemo se i ubuduće, pa ćemo svake godine organizirati ovakve humanitarne akcije – rekao je Igor Štok.


Opatija danas ima automatske defibrilatore na više lokacija – u turističkoj ambulanti, dvorani Marino Cvetković, u Gervaisu i kod vatrogasaca, a ovaj najnoviji će biti postavljen unutar zgrade Doma zdravlja na Novoj cesti.





– Hrvatski Crveni križ kontinuirano provodi program pružanja prve pomoći za laike, a automatski vanjski defibrilator je jedno od najmodernijih dostignuća u pružanju pomoći i njime svaki čovjek može pomoći kada je to potrebno i brzom reakcijom spasiti život do dolaska medicinske ekipe. Na Liburniji imamo veliku podršku jedinica lokalne samouprave koje su od početaka nacionalne kampanje uvođenja automatskih defibrilatora bile uključene u nabavku, a prije dvije godine je kampanju pokrenuo Lions klub Opatija i također sudjelovao u nabavci dvaju aparata – navela je Đana Pahor, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Opatija, tijekom primopredaje donacije na kojoj su bili još i zamjenica gradonačelnika Opatije Vera Aničić i Vladimir Brnečić, predsjednik NO Opatije 21.



– U ime opatijske ispostave Doma zdravlja PGŽ-a zahvaljujem se Opatiji 21 i Gradu Opatiji na donaciji. Defibrilator će biti od koristi ne samo građanima Opatije, nego i stanovništvu cijele Liburnije koje koristi naše usluge. Pružit će nam veću sigurnost u radu, a isto tako povećat će i kvalitetu pružanja zdravstvene zaštite svim pacijentima. Svaka je minuta važna, a prvih 3 do 5 minuta su najvažnije u spašavanju ljudskog života. Kako minute prolaze, opada šansa da se čovjeka reanimira i veći je rizik da neće doći do oživljavanja. Zahvaljujem se na podršci i nadam se da će u budućnosti biti još ovakvih donacija jer ovo nam je prva nakon 2013. godine – rekla je Sonja Bačić.


Novca za održavanje zdravstvenog standarda nikad nije dovoljno, a opatijskom Domu zdravlja bi tako, ukoliko se pronađu donatori, bio potreban novi rendgenski aparat za snimanje zuba, ali i novi mamograf za ukupno 50.000 pacijentica, koliko ih ovdje obavlja preglede i ne bi se smjelo dogoditi da, ukoliko se stari mamograf pokvari, ostanu bez te važne zdravstvene usluge.