Vrijeme za teatar

Sutra kreće FEN, donosi nam nastupe 14 neovisnih kazališnih kuća

Aleksandra Kućel Ilić

Festival donosi šest predstava za odrasle, sedam predstava za djecu i dramsku radionicu, koje će svoju pozornicu pronaći u prostorima Centra Gervais, novom dječjem vrtiću i područnim vrtićima i školama



OPATIJA Festival neovisnih kazališta Republike Hrvatske ove će se godine održati tijekom jeseni, od 11. listopada do 14. listopada i u Opatiji okupiti 14 neovisnih kazališnih kuća s isto toliko programa za publiku – najavili su organizatori iz Festivala Opatija.


Prema dobivenim informacijama, sedmo izdanje Festivala u 4 festivalska dana donosi 6 predstava za odrasle, 7 predstava za djecu i 1 dramsku radionicu koje će svoju pozornicu pronaći u prostorima Centra Gervais, novoizgrađenom dječjem vrtiću i područnim vrtićima i školama opatijskog područja. Prva predstava za odrasle, »Nora – trenutak pobune« s temom »kazališta u kazalištu« u izvedbi UO Tragači na rasporedu je u četvrtak u 18 sati, dok je službeno otvorenje Festivala predviđeno u 20 sati snažnom, »ženskom« predstavom »Kad-tad « mlade umjetničke organizacije RUPER. Drugi dan Festivala donosi neuobičajenu predstavu »Kazalište – što, kako i zašto uopće?«


Ludens teatra o kazalištu kao složenom organizmu koji pokreću mnogi akteri – od ravnatelja, preko portira do same publike koja u ovoj predstavi igra samu sebe. Iako joj naziv govori drugačije, predstava »Petak (za)metak« Glumačke družine Histrion zabavit će publiku u subotu u 20 sati. Posljednji dan, u nedjelju u 18 sati glumačka diva Ksenija Prohaska oživljava epizode iz dramatične biografije karizmatične hollywoodske dive Marlene Dietrich u istoimenom monoshowu splitske UO Caravan. Festival u ležernom tonu zatvara Kerekesh teatar komedijom »Pokopaj me nježno« s početkom u 20 sati.




– S obzirom na prijavljene i odabrane programe, možemo reći da je ovogodišnji Festival u znaku naše najmlađe i mlađe publike kojoj kroz maštovite, interaktivne i edukativne predstave želimo približiti čarobni svijet kazališta od malih nogu. Posebno bismo istaknuli radionicu » Dramska u dvorištu«u kojoj će opatijski osnovnoškolci kroz razne kazališne elemente i kreativni izraz na jedinstven način spojiti teatar i arhitekturu vlastitog grada.


Već tradicionalno, ulaz na predstave za djecu i sudjelovanje na radionici se ne naplaćuje, dok cijena ulaznice za pojedinačne predstave za odrasle iznosi 40 kuna odnosno 30 kuna za tri različite predstave u paketu – poručili su organizatori iz Festivala Opatija.