NAJAVA KONFERENCIJE

Stiže Eurochild: Opatija želi s djecom graditi bolju Europu

Marina Kirigin

U Eurochildu vjerujemo da je ostvarivanje prava svakog djeteta da sudjeluje u donošenju odluka koje ih se tiču ključno za izgradnju bolje Europe. Ako odrasli budu slušali djecu, djeca će razviti osjećaj da su važna – rekla je Jana Hainsworth, generalna tajnica Eurochilda



OPATIJA Opatija će od 29. do 31. listopada biti domaćin europske konferencije »Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!« u organizaciji mrežne organizacije Eurochild, koja će okupiti veliki broj europskih stručnjaka iz područja dječjih prava i dječje participacije. Konferencija će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović te se očekuju dolasci visoko pozicioniranih dužnosnika iz svih europskih zemalja.


Osim odraslih, na konferenciji će sudjelovati i dječje delegacije iz cijele Europe, a očekuje se oko 500 sudionika. Tema konferencije je aktivno sudjelovanje djece u donošenju javnih politika na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Moto konferencije su osmislila djeca, a glasi »Računamo na vas, a vi na nas?« Organizator konferencije je mrežna organizacija Eurochild iz Bruxellesa, suorganizatori su Društvo »Naša djeca« Opatija i Grad Opatija, a podršku u organizaciji pružio je Programsko savjetodavni odbor čiji su članovi predstavnici raznih organizacija – Ured UNICEF-a Hrvatske, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Ured pravobraniteljice za djecu i Savez Društva Naša djeca Hrvatske.


Starenje stanovništva


– Europa je suočena s izazovima na mnogo različitih frontova. Ako pogledamo demografske podatke vidjet ćemo da stanovništvo na cijelom kontinentu brzo stari. Stariji ljudi čine sve veći dio naše populacije. Proteklih godina mnoge su zemlje, posebno u ovoj regiji, bile suočene s priljevom migranata koji bježe od rata i siromaštva. Svjedočimo i rastućoj nejednakosti i društvenim podjelama.




U tom kontekstu našoj konferenciji dali smo i ambiciozan naziv. U Eurochildu vjerujemo da je ostvarivanje prava svakog djeteta da sudjeluje u donošenju odluka koje ih se tiču ključno za izgradnju bolje Europe. Ako odrasli budu slušali djecu, djeca će razviti osjećaj da su važna. Na taj će način biti sigurnija, zdravija i spremnija za učenje, a odrasli će donositi bolje odluke o tome kako zaštititi djecu i unaprijediti kvalitetu njihova života.


Na konferenciji ćemo pokazati konkretne primjere kako djeca sudjeluju u donošenju odluka na različitim razinama društva. Obilježit ćemo i dugogodišnje iskustvo dječje participacije u Hrvatskoj 14. Susretima Dječjih vijeća Hrvatske. Predstavit ćemo i rezultate istraživanja provedenih u suradnji s UNICEF-om, kao i bogata iskustva 130 članica Eurochilda koje djeluju u 33 zemlje Europe.


Konferencija će biti poduprta zbirkom istraživačkih dokaza o tome zašto je sudjelovanje djece važno i kako djeluje u praksi. Organizirat ćemo radionice na kojima će se razmjenjivati iskustva. Osnovali smo savjetodavnu grupu mladih koja uključuje deset savjetnika iz 9 zemalja Europe – najavila je Jana Hainsworth, generalna tajnica Eurochild organizacije na jučerašnjoj konferenciji za novinare u KTC-u Gervais.


Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić istaknuo je zadovoljstvo što se ova važna europska konferencija održava u Opatiji – gradu prijatelju djece, koji ovu počasnu i obvezujuću titulu nosi od 2005. godine. Naveo je sve ono što Opatija pruža i nudi djeci te istaknuo važnost rada opatijskog Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma. Tajnica DND Opatija Sanja Škorić najavila je održavanje europske konferencije i predstavila rad opatijskog društva.


U srcu UNICEF-a


– Od 1994. godine pri DND-u Opatija djeluju Dječji forumi – slobodna aktivnost putem koje djeca uče o svojim pravima i obavezama, a od 2001. godine DND Opatija u suradnji s Gradom Opatija osniva DGV. Od tada do danas vijećnici DGV-a i forumaši aktivno su se uključili u brojne lokalne, nacionalne i međunarodne projekte te su svoj rad prezentirali na mnogobrojnim međunarodnim konferencijama.


Ponosni smo što je troje djece DND Opatija izabrano u Mrežu Mladih savjetnika Ureda pravobraniteljice za djecu, a član Dječjeg foruma DND Opatija 2012. godine postao je predstavnik djece i Vijeću za djecu RH – rekla je Škorić, a nazočnim medijima, ali i djeci, »malim novinarima«, učenicima opatijske i lovranske osnovne škole, te Dječjim gradskim vijećnicima Opatije obratila se i Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj.


– Obrazovanje, zdravlje, razvoj, zaštita i dobrobit djece, a posebno onih iz najranjivijih skupina, duboko su u srcu UNICEF-ovog djelovanja. Izazovi s kojima se ta djeca suočavaju brojni su i često nimalo laki. Međutim, u UNICEF-u vjerujemo da bi ti izazovi bili nešto manji da se glas djece glasnije čuje. Konferenciju kojoj ćemo imati čast prisustvovati stoga vidim kao jednu od prilika da djecu u Hrvatskoj snažnije uključimo u razgovor o tome što za njih, ali i uz njih možemo učiniti bolje – kazala je Otmačić.


Dječja gradonačelnica Opatije Petra Deranja pozdravila je prisutne u ime djece i mladih te izrazila zadovoljstvo što su dobili priliku pokazati kako djeca u Opatiji žive i odrastaju planirajući i gradeći budućnost ravnopravno s odraslima.