Zabrinuti roditelji

ŠOK U MATULJIMA Hoće li škola koju pohađa 560 učenika ostati bez psihologa?

Marina Kirigin

Foto_ Marin Aničić

Foto_ Marin Aničić

Nakon što je u skladu s amandmanom Željka Grpca kojega su podržale stranke koje čine većinu, izglasano 50 posto manje novca u proračunu za rad psihologa u školi Matulji, ravnateljica je šokirana, te traži preispitivanje odluke i podršku u pokušaju da im pomogne Ministarstvo



MATULJI U proračunu Općine Matulji za 2018. godinu predviđeno je 50 posto manje sredstava za rad psihologa u matuljskoj Osnovnoj školi »Dr. Andrija Mohorovičić« koja broji 560 učenika, među kojima ima i 34 djece sa teškoćama, a nastava se odvija u tri zgrade. To bi drugim riječima značilo da će školski psiholog, kojeg Općina Matulji financira već posljednjih desetak godina, u 2018. godini raditi ili na pola radnog vremena ili puno radno vrijeme samo pola godine.


Smanjenje sredstava za navedenu namjenu u odnosu na ovu godinu, predloženo je od strane nezavisnog vijećnika Željka Grpca, a takav amandman podržali su vijećnici HDZ-a, Unije Kvarnera, Nezavisne liste Željka Grpca, Akcije Mladih i Živog zida. Odluka većine u Vijeću neugodno je iznenadila ravnateljicu matuljske škole Astrid Massari, školski stručni tim, ali i učitelje škole, a vijest je negativno odjeknula i u javnosti te zabrinula brojne roditelje učenika škole. Ravnateljica škole, nakon održanog Učiteljskog vijeća, odlučila je izaći u javnost i apelirati na matuljske vijećnike da još jednom razmisle o svojoj odluci ili pokušaju bar pomoći na način da od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobiju suglasnost za otvaranje novog radnog mjesta.


Što je važnije od djece


– Neugodno smo iznenađeni odlukom matuljskog Vijeća, za koju smo u novinama pročitali da je trebala biti još rigoroznija, odnosno da je prvi prijedlog vijećnika Grbca bio da se potpuno ukinu sredstva za rad školskog psihologa. Zanima nas na temelju čega su vijećnici zaključili da našoj školi nije potreban psiholog i da matuljskoj djeci, naročito onoj s teškoćama, takva pomoć nije potrebna? Zanima me koje su to stavke u proračunu važnije od matuljske djece? – rekla je Massari na jučer održanoj konferenciji za novinare.




Naime, vijećnici koji su izglasali ovaj amandman, prema onom što je rečeno na Vijeću, ne smatraju da školi psiholog nije nužan, već smatraju da bi njegov rad trebao biti financiran iz drugih izvora. Iako im je već na sjednici matuljskog Vijeća, zamjenica načelnika Eni Šebalj objasnila kako u ovom trenutku rad školskog psihologa ne može biti financiran od strane PGŽ-a koji je osnivač škole, kao i resornog Ministarstva, vijećnici su se oglušili na njezine argumente i tek malo ublažili svoju krutu odluku o potpunom izostanku financiranja psihologa.



Matuljski proračun za 2018. godinu, koji je usvojen 13. prosinca ove godine na sjednici Vijeća Općine Matulji, obustavljen je od primjene te je novo usvajanje proračuna za 2018. godinu i projekcije proračuna za 2019. i 2020. godinu zakazano za 27. prosinca. Razlog obustave izglasanog proračuna od primjene je nekoliko nezakonitih amandmana prihvaćenih na Vijeću koji su se kosili sa Zakonom o proračunu.


Službena potvrda o nezaokonitosti usvojenih amandmana usmeno je stigla i od voditeljice sektora Ministarstva financija, koja je sve podrobno objasnila i predsjedniku matuljskog Vijeća Darjanu Bukoviću, a koji je na temelju njezinog objašnjenja sazvao novu sjednicu općinskog Vijeća na čijem će dnevnom redu ponovno biti matuljski proračun, objasnila je jučer matuljska pročelnica Biserka Gadžo.


Načelnik Općine Matulji Mario Ćiković u zakonitost amandmana sumnjao je već na sjednici općinskog Vijeća 13. prosinca, i tada najavio kako će o svemu morati obavijestiti državnu upravu.



– Dva puta godišnje, pismeno se obraćamo Ministarstvu znanosti i obrazovanja s dopisom da nam daju suglasnost, odnosno odobre otvaranje radnog mjesta za psihologa. Mi to radno mjesto još uvijek nemamo otvoreno, iako u jednom zapisniku Ministarstva stoji da mi na psihologa imamo pravo zbog velikog broja učenika i velikog broja učenika s teškoćama. Međutim, postoji odluka Vlade o zabrani zapošljavanja službenika i zaposlenika u javnim službama i temeljem toga njihov je odgovor bio negativan. Očitovali su nam se po tom pitanju jednom, iako smo im mi dva-tri puta godišnje slali takve upite.


Isto tako, obratili smo se i PGŽ-u, međutim u njihovoj ingerenciji nije zapošljavanje djelatnika. Županija je još 2015. godine proslijedila dopis gdje se očitovala da iako je ona osnivač škole da je zapošljavanje u isključivoj ingerenciji resornog Ministarstva – objasnila je ravnateljica matuljske škole.


Pedagog nije dovoljan


Ravnateljica škole smatra kako matuljski Vijećnici nisu dovoljno kompetentni da donose takve stavove o tome je li školi potreban ili nije takav kadar, a da se pritom o svemu ne dođu informirati u školu.– Nitko od vijećnika koji su izglasali ovakav prijedlog nije se udostojio i došao u školu popričati s nama. Očekivali smo da barem dođu pitati gdje je problem, koji su problemi djece, koliko imamo djece s teškoćama, koje su njihove teškoće, što radi psiholog, kakvo je izvješće psihologa. Moram istaknuti kako s Općinom Matulji imamo jako dobru suradnju i svake godine prije sastavljanja prijedloga proračuna sa zamjenicom načelnika Eni Šebalj porazgovaram i kažem joj koje su naše potrebe.

Ako vijećnici, koji su podržali taj amandman, smatraju da psihologa treba zaposliti Ministarstvo, apeliram sada da nam pomognu. Budući je HDZ na vlasti, neka se obrate Ministarstvu te pokušaju pomoći na način da dobijemo suglasnost ministarstva za otvaranje radnog mjesta psihologa – rekla je Massari navodeći kako je stručna služba u školi neophodna i kako je u školi službeno zaposlen samo pedagog.