Pitanje kaznene odgovornosti

SLUČAJ BELVEDERE Netko će ipak odgovarati zbog pogibije češkog turista?

Fiore Vežnaver

Foto F. Vežnaver

Foto F. Vežnaver

Unatoč tome što trenutačno nije protiv ikoga podnesena kaznena prijava, ne isključuje se ni mogućnost da kriminalističko istraživanje u konačnici rezultira i kaznenom prijavom protiv osobe koja se smatra odgovornom, direktno ili indirektno, za pogibiju Čeha



RIJEKA Slučaj pogibije češkog turista u bizarnoj nesreći na balkonu opatijskog hotela Belvedere ipak nije – u smislu nečije eventualne kaznene odgovornosti – stavljen ad acta. Ukazuje na to i jučerašnje priopćenje iz riječkog Županijskog državnog odvjetništva, koje naglašava da se slučaj i dalje rasvjetljava, a definitivni zaključci tek slijede.


»Nakon obavljenog očevida, u tijeku je i kriminalističko istraživanje radi obuhvatnog utvrđivanja činjenica vezanih za spomenuti događaj, u sklopu kojeg će se pribaviti i podaci o postupanju nadležnih upravnih tijela te će tek nakon utvrđivanja potpunog činjeničnog stanja biti moguće donijeti odluku o vrsti i obliku odgovornosti za predmetni događaj«, navodi se u priopćenju DORH-a.


To bi značilo da, unatoč policijskom priopćenju od dan ranije kako su »proveli izvide i dokazne radnje kojima je utvrđeno da nema elemenata kaznenog djela, već je riječ o nesretnom slučaju«, ne mora značiti kako je konačno stanje stvari takvo da se zbog pogibije Čeha neće potezati nečija kaznena odgovornost. Dakle, unatoč tome što trenutačno nije protiv ikoga podnesena kaznena prijava, ne isključuje se ni mogućnost da kriminalističko istraživanje u konačnici rezultira i kaznenom prijavom protiv osobe koja se smatra odgovornom, direktno ili indirektno, za pogibiju Čeha. S druge strane, moguće je i da se definitivno potvrdi kako za ovaj nesretan slučaj ne treba nitko kazneno odgovarati.




Iz priopćenja DORH-a da se iščitati kako za konačni zaključak valja sačekati podatke oko postupanja nadležnih upravnih tijela, a može se pretpostaviti i da će se u rasvjetljavanju okolnosti tragičnog slučaja tražiti mišljenje vještaka, eksperata koji bi mogli naznačiti i dati odgovore na pitanje i oko nečije eventualne kaznene odgovornosti.


Upućeni u ovu problematiku navode kako je preliminarnom zaključku da nema elemenata kaznenog djela zacijelo doprinijela i okolnost kako je sam nesretnik doprinio svom tragičnom kraju, vezanjem ležaljke za ogradu, na koju je legnuo, a možda čak i skočio, pa je tako povukao masivnu ogradu, težine dvjestotinjak kilograma, koja se survala na njega. No, s druge strane, teško je izbjeći i razmišljanje da se ovako nešto ipak nije smjelo dogoditi, bez obzira što postupak Čeha, gledano iz kuta hoteljera, možda i nije najpoželjniji obrazac ponašanja nekog gosta hotela. Ne može se izbjeći činjenica da je gosta usmrtio konstrukcijski element hotela s dvije zvjezdice, objekta što već na prvi pogled odaje dojam da mu treba renoviranje.


Češki državljanin Miroslav Mizera (46) izgubio je život u utorak navečer, nakon što je na njega na balkonu pala teška betonska ograda. Čeh je vezao ležaljku za betonsku ogradu, a onda, možda ne samo sjeo ili legnuo, nego i skočio na ležaljku. Tada je puknuo dio ograde, za koju se procjenjuje da je teška dvjestotinjak kilograma. U trenucima što su uslijedili, nesretnog gosta »poklopila« je ograda, nanijevši mu smrtonosne ozljede.