Utrka u brdskom trčanju

ŠESTI UČKA TRAIL U Mošćeničkoj Dragi iz plavog će se u zeleno uputiti 355 trkača iz čak 18 zemalja

Srđan Brajčić



RIJEKA U subotu će u 9 sati iz Mošćeničke Drage startati šesto izdanje Učka traila, utrke u brdskom trčanju na kojoj je svoje sudjelovanje potvrdilo 355 natjecatelja iz 18 zemalja. Najavljujući subotnje natjecanje, načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj naglasio je da Učka trail predstavlja krunu bogate ponude kulturnih, zabavnih i sportskih događaja koji su održani ovog ljeta.


Nisu obični gosti


– Učka trail brojčano i organizacijski najuspješnija je manifestacija koja k tome ima i međunarodni karakter, što je inače glavna odlika Mošćeničke Drage. Natjecanje ne promovira samo sport, već umnogome i naš kraj, odnosno Učku koja sve do Male Učke teritorijalno pripada našoj Općini. Dakle, Učka trail najbolja je turistička promocija našega zavičaja koji doista ima što za pokazati, od brojnih planinarskih staza koje su označene i očišćene do lijepih plaža, kazao je načelnik Staraj koji je naglasio da je u interesu Općini i Turističkoj zajednici podupirati ovu sportsku manifestaciju, pa i financijski.



Direktorica Turističke zajednice Mošćenička Draga Nensi Dretvić pohvalila se turističkim brojkama, ocijenivši sezonu izuzetno uspješnom.– Ostvarili smo dva posto više dolazaka, odnosno četiri posto više noćenja. U brojkama je to oko 44 tisuće dolazaka, odnosno 227 tisuća noćenja. Bilježimo dolaske turista iz 70 zemalja, kazala je Dretvić koja je podsjetila na to da se organizacijom utrke Učka trail nastoji produžiti turistička sezona.S obzirom na brojnost natjecatelja koji dolaze iz 18 država, ocijenila je Dretvić, u tome se uspjelo. Ističe da je prve godine utrka brojila 150 natjecatelja iz šest zemalja. – Mošćenička Draga prepoznata je kao kupališna destinacija zbog svojih šljunčanih plaža. S utrkom smo uspjeli spojiti naše karakteristične boje, plavu i zelenu, tako da će Turistička zajednica i u buduće podupirati sve one manifestacije kao što je Učka trail, istaknula je direktorica TZ-a koja podsjeća na to da se u Dragi organiziraju brojni sportski događaji od proljeća do jeseni.




Organizator subotnjeg natjecanja u trčanju je Društvo sportske rekreacije Ad Natura, čiji osnivač Elvir Sulić ističe da je Učka trail postao brend. Radi se o četvrtoj utrci iz serijala Kvarner trails Ad Nature.


Učka trail / Foto S. Drechsler


Učka trail / Foto S. Drechsler



– Utrka je prepoznata i među trkačima izvan Hrvatske, a najviše ih dolazi iz Slovenije i Italije koji čine gotovo polovinu svih natjecatelja. Vjerojatno će i ove godine na postolju dominirati Slovenci. Utrka je inače krenula od ideje da povežemo Učku s morem, da prezentiramo morske i učkarske ljepote, da pokrenemo razvoj turizma na otvorenom u Mošćeničkoj Dragi i njezinom zaleđu, gdje postoje ogromni kapaciteti za ovakav oblik turističke ponude. Stoga je parola utrke – »green & blue, mountain & sea«. Naše namjere su prepoznate, pa se trkači vraćaju Učka trailu i Mošćeničkoj Dragi. Treba pritom naglasiti da sudionici ovakvih natjecanja nisu obični gosti – oni dolaze u predsezoni ili posezoni, vole aktivan odmor i dobri su potrošači, poručio je Elvir Sulić koji je pojasnio da se Učka trail zapravo sastoji od tri utrke različite kilometraže i uspona.


Perun, Blue i Green


Ovisno o svojim fizičkim sposobnostima, ilustrirao je Sulić, natjecatelji su birali utrku Perun od 16 kilometara, gdje je ukupni uspon 900 metara. Primjerice, načelnik Drage Riccardo Staraj okušat će se upravo na toj distanci. Srednja zahtjevna staza je Blue od 31 kilometra s usponom od 1.400 metara, dok je najteža dionica Green s 42 kilometra i 1.900 metara uspona, od Mošćeničke Drage, preko Peruna i Male Učke do Vojaka.– Dakle, svatko može pronaći neku stazu koja će ga odvesti na nezaboravnu putovanje Parkom prirode Učka. Jednako tako, pozivamo sve da u subotu dođu u Mošćeničku Dragu, čije zaleđe nudi brojne i lijepe staze za šetanje, naglasio je Sulić koji navodi da će se Učka trail razvijati prema dosadašnjem modelu međunarodnog natjecanja do 500 sudionika.