Obnova Amerikanskih vrtova

Prvi gosti do kraja godine: Renesansa opatijskog botaničkog vrta s pogledom na Kvarner

Marina Kirigin

Projekt je vrlo zanimljiv, te ga je prepoznalo i Ministarstvo turizma koje je Amerikanske vrtove podržalo s 500.000 kuna, dok je Grad uložio dodatnih 300.000 kuna u ovaj »skriveni dragulj« uz Novu cestu



OPATIJA Amerikanski vrtovi, nekadašnji botanički vrt koji se nalazi na gornjoj opatijskoj prometnici, Novoj cesti, tijekom 2015. godine doživljavaju renesansu koja će se odvijati u sedam koraka, a prvi je upravo u tijeku.


Revitalizacija tog ogromnog turističkog potencijala započela je još proteklog proljeća, zahvaljujući Ministarstvu turizma koje je prepoznalo važnost projekta i dalo za njegovu realizaciju 500 tisuća kuna, te dodatnom ulaganju Grada Opatije u iznosu od 300 tisuća kuna (od čega je 100.000 utrošeno na projektnu dokumentaciju).


Time je započeto uređenje i oplemenjivanje ovog opatijskog povijesnog naslijeđa koje se prostire na površini od oko osam tisuća četvornih metara na lokaciji iznad Grand hotela Adriatic i opatijske Thalassotherapije, a s kojeg se pruža pogled na Kvarnerski zaljev.


Nove sadnice kamelija




U obnovi dakako sudjeluje i gradska tvrtka Parkovi, u čijem su vlasništvu vrtovi. Prema riječima Raula Degana, direktora gradske tvrtke Parkovi, u proteklom razdoblju napravljeni su značajni građevinski radovi, a u tijeku su i oni hortikulturni. Nabavljene su nove sadnice kamelija, uređuju se potporni zidovi te izvode zemljani radovi na uređenju površina, pješačkih staza te građevinski radovi na dotrajalim objektima.


– Prva faza uređenja bit će gotova do kraja ove kalendarske godine. Predviđa se da će Amerikanski vrtovi tada biti otvoreni za javnost, odnosno da će moći primiti prve posjetitelje, no velik problem je pristup samom vrtu koji je moguć samo s Nove ceste – govori Degano.


Amerikanski vrtovi predstavljaju vrijedan turistički potencijal, godinama su bili zapušteni, a upravo kako bi se taj potencijal turistički valorizirao pokrenuta je obnova u koju bi se kroz sedam faza trebalo uložiti oko milijun eura. Turistički djelatnici smatraju kako bi to mogao biti dobar motiv dolaska u Opatiju, posebno u predsezonskom i posezonskom razdoblju. Međutim, novca za preostale faze uređenja zasad još nema, apliciralo se na europske fondove, pa postoji nada da će do predviđene druge faze uređenja, koja se planira za 2016. godinu, stići namjenska sredstva – objašnjava Degano.



Kako je nastao naziv Amerikanski vrtovi? Sve je utemeljeno na povijesnim događajima jer je sada već daleke 1926. godine Mađar koji se prezivao Kuczor, a obogatio se kao trgovac u Americi, izgradio u Opatiji botanički vrt iz kojega je »pucao« krasan pogled na čitav Kvarner. Vrt je bio terasastog oblika, a imao je monumentalni ulaz sa ceste, kolonadu od petnaest stupova te isto toliko piramidalnih čempresa. Za razgledavanje botaničkog parka naplaćivale su se ulaznice. Kroz vrt je vodio put u obliku serpentina, te je i danas vidljivo da se radilo o vrijednom ostvarenju perivojne arhitekture. Vrtovi na Novoj cesti se i danas, baš kao i nekada, među Opatijcima nazivaju Amerikanski vrtovi jer je njihov vlasnik Kuczor došao iz Amerike u Opatiju.



Stiže austrijska tv ekipa


Grad Opatija je paralelno s početkom radova uređenja inicirao i promociju vrtova na austrijskom tržištu, tijekom velike hortikulturne izložbe u Bad Ischlu, gradu prijatelju Opatije. Podrška Bad Ischla, ali i pomoć direktora ureda Hrvatske turističke zajednice u Beču Ranka Vlatkovića koji se uključio u promociju opatijskih Amerikanskih vrtova, rezultirala je najavom dolaska prvih gostiju iz Austrije koji stižu u Opatiju u ožujku 2016. godine kako bi upoznali i razgledali tu atraktivnu opatijski površinu.


Već ove jeseni u Opatiju će stići i predstavnici turističke agencije, u društvu televizijskog novinara i voditelja koji vodi specijaliziranu emisiju o povijesnim vrtovima Austro-Ugarske Monarhije kako bi vidjeli ovo opatijsko blago, do sada  slabo poznato i opatijskoj javnosti, te ga uvrstili u svoju ponudu, odnosno tv sadržaj. Osim Amerikanskih vrtova, gosti iz Austrije razgledat će i obalnu šetnicu, poznatu po stoljetnim hrastovima, i upoznati vegetativno bogatstvo opatijskih parkova, najavljeno je na web stranici Grada Opatije.