Ornitološki kamp na Učki

Prstenovani djetlići, male muharice i crvendaći

Marina Kirigin

Iva Šoštarić i zainteresirani mališani / Snimio Marin ANIČIĆ

Iva Šoštarić i zainteresirani mališani / Snimio Marin ANIČIĆ

Ptice koje zalutaju najčešće su mlade ptice koje isprobavaju nove migracijske puteve ili ih nepovoljno vrijeme nanese u ove krajeve ili jednostavno ne znaju gdje trebaju ići - objašnjava Iva Šoštarić



UČKA Najbrojniji su crvendaći, a raste broj batokljuna. Od neočekivanih vrsta, uhvaćene su mala muharica, pjegavi cvrčić, trstenjak cvrkutić, trstenjak mlakar, vijoglav te nekoliko jedinki legnja, šojki i velikih djetlića.


Sve ove vrste ptica nakratko su se zaplele u ornitološke mreže postavljene oko lokve Rovozne u Parku prirode Učka, a potom i dobile svoj prsten.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





– Svake godine na Učki imamo zanimljive nalaze. Ove godine evidentirali smo dosta ptica koje nisu tipične za ovaj tip staništa. Tako smo ulovili pjegavog cvrčića, tri vrste trstenjaka koje se inače love u trsci, ulovili smo malu muharicu koja vrlo rijetko zalazi na područje Hrvatske tijekom migracije  zato što zimuje u Pakistanu i Indiji. Ptice koje zalutaju najčešće su mlade ptice koje isprobavaju nove migracijske puteve ili ih nepovoljno vrijeme nanese u ove krajeve ili jednostavno ne znaju gdje trebaju ići – objašnjava Iva Šoštarić, stručna suradnica za zaštitu prirode u Udruzi Biom navodeći kako osim ptica uhvaćenih u ornitološe mreže bilježe i one u letu među kojima ima najviše grabljivica – razne vrste eja, suri orlovi, supovi, orlovi zmijari, sivi sokoli, vjetruše.


Javna ustanova Park prirode Učka u suradnji s ornitolozima iz Udruge BIOM već 15. godinu za redom organizira Ornitološki kamp na Učki s ciljem praćenja jesenske selidbe ptica i njihova prstenovanja.


Ornitološki kamp je ove godine otvoren od 18. kolovoza do 5. listopada, a u navedenom razdoblju istraživači borave u kampu na južnom dijelu parka prirode, pokraj lokve Rovozna, te pomoću četrnaest okomitih ptičarskih mreža hvataju i prstenuju ptice koje se sele u toplije krajeve istražujući pri tome njihove selidbene putove.


Uhvaćenim pticama određuje se vrsta, spol i starost, prstenuje ih se i mjeri te ih se u najkraćem roku neozlijeđene pušta na slobodu. Do ovoga je trenutka na kampu prstenovano gotovo 1.300 ptica.


Prstenovačima su u radu pomogla trideset i tri volontera. Kamp su danas posjetili učenici iz škola članica »Mreže škola PP Učka« kako bi stekli nova znanja o pticama, njihovim staništima i jesenskoj selidbi te iz blizine vidjeli brojne ptičje vrste i upoznali se sa samim prstenovanjem.