Đir po peškariji

Proveli smo jutro na opatijskoj ribarnici i dobili neke dobre prijedloge za brze obroke

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

 Svi naši sugovornici kažu da je ljeto idealno vrijeme za što kraću pripremu namirnica, kako se kuhinja ne bi dovela do ekstremnih temperatura. Rješenje može biti mariniranje ribe ili njezino »bacanje« na gradele, a mnogi zagovaraju i friganje bez puno filozofije i - uz čašu vina



OPATIJA Velike vrućine koje već danima ne popuštaju, zadaju dosta problema opatijskim domaćicama i općenito svima kojima je u »opisu dnevnog posla« i kreiranje jelovnika, te priprema obroka. Kuhati na temperaturi od tridesetak stupnjeva kojima ni klima često ništa ne može, sve je samo ne lagan posao, a u jutarnjim satima, ljeti je idealna lokacija za odabir namirnica čija priprema ne traje dugo – ribarnica, u lokalnom govoru »peškarija«.


To je mjesto gdje se također može i pokupiti kakav zanimljiv recept, te se potom na kavi, u klimatiziranoj zgradi »trbuha grada« pod čijim okriljem stanuje i ribarnica, razmjenjuju iskustva, planiraju budući obroci, ali i druženja uz gradele i najfinije zalogaje iz mora… Užitak ljeta! Bijela, plava, skuplja i jeftinija riba mami poglede lokalnih stanovnika, ali i turista kojima je primjerice jučer privukla pažnju 500 kuna vrijedna riba luc iz porodice tuna, teška gotovo sedam kilograma. Prekrasan primjerak, no kako ju pripremiti? Susretljiva prodavačica nam pomaže i sugerira – na brodet!


Više povrća 


– Kuham svakodnevno, bez obzira na ljetne temperature. To mi nije teško, jer sam i inače tijekom cijelog života bila kraj štednjaka i uvijek nešto pripremala. Ljeto je vrijeme za laganiju hranu baziranu na što više povrća, bez dugotrajnog kuhanja. Uzgajam povrće, što mi jako dobro dođe. Mesa po ljeti jedemo u minimalnim količinama, već preferiramo ribu- rekla je Ana Čakardić koja je jučer kupovala na ribarnici u Opatiji.




Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Vlasta Torić nam je otkrila kako je njezin izbor za idealan ljetni ručak – raža.


– Nakon što kupim ražu, pofrigam ju da bude onako »reš«. Stavim ju prije friganja u brašno u koje umiješam i malo krušnih mrvica. Krumpir skuham na lešo i kada bude gotov, onda ga stavim među ražu, da malo požuti. Uz to ide i malo salate, no »bez žmuja vina – niš« -otkrila je Vlasta Torić, koja kaže da je »ovakav recept njezina mama uvijek prakticirala ljeti«. Nadovezala se prijateljica iz Slovenije, njezina gošća iz Ptuja.


– Mi u Sloveniji ljeti jedemo jako puno ribe, no češće slatkovodnu ribu poput pastrve i sličnih riba. Često međutim kupujemo i morsku ribu poput orade i brancina, a volim i lignje, te hobotnicu. Friganje je za ljetnu sezonu visokih temperatura – idealno rješenje – povjerila nam je Danica Korenjak iz Ptuja, opatijska gošća.


Na ribarnici susrećemo i jednog profesionalca u svijetu gastronomije, Opatijca Roberta Marinčića koji inače vodi poznati restoran Bianco&Nero. Njegov prijedlog za ljetni ručak?


Mister malo morgen 


– Škombrete treba isfiletirati, staviti ih u limun, dodati malo soli i papra i dva sata ih marinirati. Možemo napraviti salatu od rukole i salatine i druge domaće salate, te ubaciti malo svježih smokava unutra, a može se dodati i pokoji agrum, recimo naranča. Bolje je od mnogih drugih ljetnih jela, a dobro je i što se prostorija u kojoj se obrok priprema uopće ne zagrijava – otkrio nam je Marinčić.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Među kupcima je bio i Dražen Turina Šajeta, kako kaže za sebe, opatijski »mister malo morgen«. Kada ne pjeva i ne zabavlja publiku – pomaže supruzi u nabavci namirnica.


– Sin Zvane voli zelenu paštu koju treba obogatiti nečime iz mora. No kako mi stanujemo iznad gornje ceste u Opatiji, znači malo dalje od mora, a ja nemam niti barku, privikavamo malog na »manje košćate ribe«. Prekjučer sam tako kupio mali škombri pa smo ih hitili na gradele. Imamo dobro maslinovo ulje iz Istre koje je neizostavno za ljetnu priču oko kuhanja. Supruga puno više kuha i ona je zadužena za recepte, no ja uglavnom brinem oko roštilja i bavim se time – kako pripremiti ribu da se ne raspadne, da se ne zalijepi. Verdura i riba u foliji i druge prigodne vježbe. Nisam mister morgen, ali sam mister malo morgen – zaključio je u šali ljetni report s opatijske peškarije Šajeta.