Polemike oko prijedloga izmjena UPU-a

Podijeljeni stavovi oko Miškovićevog terena: Treba li Opatiji još jedan hotel?

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Pitanje treba li vlasniku terena namijenjenog turističkoj gradnji, Damiru Miškoviću, dozvoliti da na svojoj parceli umjesto hotela izgradi vilu, nije podijelilo samo opatijske vijećnike i građane, nego i stručnu javnost pa je teško predvidjeti koji će stav prevladati



OPATIJA  Treba li Opatiji još jedan hotel – pitanje je koje je otvoreno u opatijskoj javnosti nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća na kojem se povela rasprava o tome treba li izmijeniti prostorno-plansku dokumentaciju odnosno prenamijeniti zemljište iz turističke u poslovno-stambenu zonu kada postoji interes privatnog kapitala. Točnije, treba li vlasniku terena Damiru Miškoviću dozvoliti da na svojoj parceli umjesto hotela izgradi vilu.


Gradonačelnik Opatije iznio je mišljenje da ljudima kao što je Mišković, koji među ostalima ulažu u sport i gospodarstvo regije, treba izaći u susret jer je sve bolje od zapuštenog prostora. Oporbeni vijećnici tvrdili su kako posljednji teren namijenjen izgradnji turističkih kapaciteta ne smije postati stambeno-poslovna zona jer da je prosperitet Opatije jedino moguć s novim zapošljavanjima, odnosno investicijama u turizam.


 Što o tome misle turistički djelatnici, povjesničari umjetnosti, arhitekti i građani, odnosno treba li Opatiji još jedan hotel i je li dobro što gradski vijećnici nisu podigli ruku za izmjenu ove prostorno-planske dokumentacije, pitanja su na koja su neki naši sugovornici suzdržano odgovarali, dok su drugi bili odrješiti i rječiti.


Vile jednako vrijedne




– Opatiji definitivno trebaju novi hoteli. Što je veća konkurencija i ponuda, to je bolje za turističku destinaciju i za sve nas. Osim toga, svaka konkurencija uvijek je dobrodošla jer tjera i druge da dalje ulažu u vlastite kapacitete. Međutim, hotele treba graditi i stavljati u funkciju po modelu Veljka Župana, a ne onom LRH. Svakom investitoru koji želi graditi turističku infrastrukturu treba ići na ruku. Moje je mišljenje da i svaki najmanji prostor na našoj rivijeri mora biti iskorišten za gradnju hotela, a vile se mogu graditi i na Učki – rekao je profesor Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Zdenko Cerović.


Sličnog je mišljenja i povjesničar umjetnosti Berislav Valušek. Tvrdi kako hotelska izgradnja uvijek ima širu društvenu korist te je time primjerenija ovom prostoru, te smatra da je gradnja vile namijenjene jednom čovjeku i obitelji u ovom slučaju lošija varijanta. S obzirom da je Valušek bio i u nekim starim sazivima opatijskog gradskog Odbora za prostorno planiranje, podsjetio je kako je ta parcela u vlasništvu Miškovića već u devedesetima bila namijenjena hotelskoj izgradnji.


– Znači, već preko dvadeset godina taj je prostor predviđen za gradnju hotela i zato smatram da do izmjene prostornoplanske dokumentacije ne bi smjelo doći – rekao je Valušek.


Međutim, u javnosti postoji i drugačije mišljenje. Neki smatraju kako u Opatiji ionako ima previše zatvorenih i zapuštenih hotela, te kako je sve bolje od zaraslog i neiskorištenog prostora. Stoga bi, kažu neki, trebalo dozvoliti potencijalnom investitoru da sagradi ono što želi, odnosno stambeni kompleks s diplomatsko-konzularnim predstavništvom. Na tragu takvog razmišljanja je direktorica Turističkog ureda Suzi Petričić.


– Prioritetnu pažnju u Opatiji zaslužuju zapušteni objekti koje što prije treba staviti u funkciju i na visoku razinu. Ne zaboravimo da je Opatija nastala i razvijala se kao destinacija visoke kvalitete u kojoj je na istoj razini bilo podizanje hotela i rezidencijalnih vila koje i danas baštinimo – rekla je Petričić.



– Siguran sam da Opatiji ne treba još jedan hotel. Smatram da Opatija nije našla sadržaje za svoje hotele, nije sredila kupališta, ni teniski kompleks… Upravo zbog nedostataka tih sadržaja, u Opatiji se u zimskim mjesecima ništa ne događa, a hoteli se ne mogu napuniti. Sam hotel ništa ne znači, a sadržaji istovremeno nedostaju. Promenada, šetnja lungomarem, više nije dovoljna, a gradu je potrebna neka atrakcija. Svojevremeno sam imao neke ideje koje sam predstavio gradonačelniku i predstavnicima tvrtke »Rivijera« koja gospodari kupalištem Slatina. Zamislio sam na tom nedovoljno iskorištenom betonskom kupalištu zimski bazen, koji bi bio atrakcija kao sadržaj i vizualno, no za tako nešto nije bilo sluha, smatra arhitekt Zdeslav Surina.



Nedostatak vizije


Kritiku na prostorno planiranje i nedostatak vizije u Gradu Opatiji, dao je danas umirovljeni opatijski arhitekt Zdeslav Surina, koji je oduvijek opatijsku javnost oduševljavao svojim kreacijama, premda mnoge nisu nikada ugledale svjetlo dana. O konkretnoj izmjeni UPU-a na lokaciji u blizini opatijskog hotela Belvedere (što je bila točka dnevnog reda Vijeća Grada Opatije) nije govorio jer, kaže, nije upoznat o kojem se to terenu radi.


–  U Opatiji nedostaje vizija, potrebno je pokrenuti program za revitalizaciju grada, a ovako parcijalno rješavati, bez analize prostora, nije dobro. Dugo se pričalo da na lokaciji hotela Zagreb treba izgraditi kongresni centar, a sada kada je Zagreb srušen, na oko se vidi da za takav prostor tamo nema mjesta. Osim toga graditi kongresnu dvoranu bez parkirališta je suludo. Danas se u Opatiji mnoge stvari rade bez koncepta, tako i Kulturno-turistički centar bez parkirališta, nitko se ne bavi planiranjem grada. Dok sam radio, borio sam se za kvalitetu, ali često nisam bio shvaćen – ovakvu dvoranu, kao što će biti ona u KTC-u, u smislu rentabilnosti ne bi si mogla priuštiti ni Rijeka. Gledajte samo danas ovu rekonstrukciju hotela »Palace« – što ona hotelijeru donosi? Taj hotel i dalje će ostati pasivan, nema čak ni parkiralište, a o sadržajima da i ne govorimo – rekao je arhitekt Zdeslav Surina.