Upitna naplata parkiranja

PROBLEM S PARKINGOM U opatijskoj luci mogao bi nastati još veći kaos

Srđan Brajčić

Opasnost da ove sezone u opatijskoj luci ne bude naplate parkiranja vrlo je realna / Foto Marin ANIČIĆ

Opasnost da ove sezone u opatijskoj luci ne bude naplate parkiranja vrlo je realna / Foto Marin ANIČIĆ

Lučka uprava pokrenula je postupak proširenja lučkog područja. Čeka se suglasnost nadležnih ministarstava i Vlade. Nakon toga, pojašnjava Fernando Kirigin, treba uskladiti zemljišno knjižno i katastarsko stanje te pokrenuti postupak davanja koncesije što je postupak koji dosta traje



OPATIJA – Gradonačelnik Ivo Dujmić na Skupštini Turističke zajednice grada Opatije kao veliki infrastrukturni problem uoči turističke sezone, naveo je i opatijsku luku, odnosno njezin mul.


Naime, na tom području više se ne naplaćuje parking pa je Dujmić negodovao zbog toga što Županijska lučka uprava Opatija-Lovran-Mošćenička Draga, koja je zadužena za upravljanje mulom, još nije provela postupak koncesioniranja parkirališta, ocijenivši trenutačnu situaciju u opatijskoj luci kaotičnom i lošom za sve one čiji su poslovi za nju vezani.


U neku ruku, Dujmićeva kritika upućena je novom ravnatelju opatijske Lučke uprave i Dujmićevom protukandidatu za gradonačelnika na lokalnim izborima Fernandu Kiriginu.


Nered




On međutim naglašava da čim je preuzeo funkciju ravnatelja početkom drugog mjeseca ove godine o toj potencijalnoj opasnosti obavijestio gradonačelnika.



U javnosti se posebno propituje zbog čega su parkirališta u Opatiji i Voloskom odjednom oduzeta bivšem koncesionaru Liburnija parkingu koji je tamo ubirao novac godinama.


– Po mojim saznanjima navodno je proveden carinski nadzor koji je utvrdio određene nepravilnosti oko naplate parkiranja na pomorskom dobru, govori nam Kirigin, iz čega se nameće dvojba da li se parkiranje na tim površinama godinama naplaćivalo ilegalno.


– To je pravno pitanje koje bi trebalo postaviti stručnjacima, kaže ravnatelj.



– O istoj toj problematici govorio sam i pred građanima Grada Opatije na dvije tribine o parkiranju na kojima je bio prisutan gradonačelnik. Da, definitivno nered je stvoren. Prijeti još veći nered, što bi moglo utjecati na poslovanje gospodarstvenika čije poslovanje je vezano uz opatijsku luku, ističe ravnatelj Kirigin koji međutim napominje da je u ingerenciji policije sankcionirati one vozače koji nepropisno parkiraju.


Dodaje da bi se možda uz suglasnost gradonačelnika mogli uključiti i prometni redari Grada Opatije. No lučki redari nemaju te ovlasti.


Na pitanje zbog čega još uvijek nije provedeno koncesioniranje parkinga na opatijskom mulu, ali i u Voloskom, Fernando Kirigin kaže:


– Krenut ću od luke Opatija. Preduvjet za pokretanje postupka davanja koncesije za naplatu parkiranja u ovlasti županijske Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga jest da se prostor koji se planira koncesionirati nalazi u lučkom području. Prostor na kojem se parkiraju vozila u opatijskoj luci, iako ga svi percipiraju kao dio luke, ne nalazi se u lučkom području, tako da trenutno nama zakonske osnove za pokretanje postupka koncesioniranja od strane opatijske Županijske lučke uprave. Dakle, Lučka uprava trenutno nema nikakve ingerencije nad tim područjem.


Čekanje


Kada je krajem prošle godine naprasno prekinuta naplata parkiranja na opatijskom mulu, Lučka uprava pokrenula je postupak proširenja lučkog područja upravo na taj prostor na opatijskom mulu na kojem se do tada vršila naplata i na kojem danas vlada nered, pojašnjava ravnatelj i kaže da je Županijska skupština 22. veljače 2018. godine donijela Odluku o proširenju lučkog područja.



Što se tiče Voloskog, pojašnjava Kirigin, mora se naglasiti da se u lučkom području nalazi samo dio platoa kod vaterpolo igrališta za koje se može pokrenuti postupak davanja koncesije za naplatu parkiranja.


– Radi troškova koji prate postupak davanja koncesija, plan je bio spajanje postupka davanja koncesije za naplatu parkiranja na opatijskom mulu i dijelu platoa u Voloskom istovremeno. Kako se sezona približava, a suglasnosti za Opatiju još nisu stigle, na moj prijedlog Upravno vijeće ŽLU donijelo je Odluku o pokretanju postupka za davanje koncesije za naplatu parkiranja na dijelu platoa u luci Volosko, navodi Fernando Kirigin.



Odluka je poslana i sada se čeka suglasnost nadležnih ministarstava i Vlade Republike Hrvatske. Nakon dobivenih suglasnosti, pojašnjava Kirigin, treba uskladiti zemljišno-knjižno i katastarsko stanje te pokrenuti postupak davanja koncesije što je postupak koji dosta traje.


– Dakle, postoji realna opasnost da ovu sezonu u opatijskoj luci ne bude naplate parkiranja, što ujedno znači i nered ako se ne uključe službe koje imaju ovlasti uspostavljanja reda za promet u mirovanju, napominje ravnatelj Županijske lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga.