Incidenti kraj mora

Opatijsko vijeće pojačava nadzor koncesionara: ‘Pristup plažama ne smije se uvjetovati plaćanjem ulaznice’

Marina Kirigin

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Predstavnici koalicije naglasili su u Opatiji kako su sve koncesije na plažama u PGŽ-u otvorenog tipa, odnosno, nikome ne smije biti zapriječen pristup plažama niti isti uvjetovan plaćanjem ulaznice ili najmom ležaljke



OPATIJA Kako bi se poboljšala komunikacija s građanstvom u vezi njihovih prava na pomorskom dobru pod koncesijom, za iduće ljeto sugeriralo se Županiji da se postave info table na ulazima na plaže na kojima bi stajale sve relevantne informacije u vezi pojedine plaže, grafički prikaz idejnog projekta te adrese za prigovore, moguće i s QR kodovima koji bi upućivao na internetske stranice ugovora o koncesiji.


Time bi se povećala transparentnost i dostupnost informacija, ali i omogućilo građanima da brzo i neposredno dođu do informacija kako bi se zaštitili od eventualnih sugestija djelatnika.


Nestale pogodnosti 


Ovakve tabele postavile bi se na svih 13 opatijskih plaža pod koncesijom – rekao je Robert Kurelić, predsjednik Gradskog vijeća Opatije na jučerašnjoj konferencije kolacije Za bolju Opatiju sazvane nakon sastanka s pročelnicom Ureda za pomorsko dobro, promet i veze PGŽ-a, a zbog sve učestalijih upita građana vezanim uz njihova prava na plažama pod koncesijama, posebno na plaži Lido na kojoj je, kako kažu, u posljednjih tjedan dana zabilježeno više »incidenata« između djelatnika koncesionara i kupača. Jednu od takvih priča donijeli smo jučer.




– U županijskom uredu pokazali su maksimalnu susretljivost i razumijevanje za navedene probleme te je na pisani prigovor jednog sugrađanina već upućena izvanredna inspekcija plaže kako bi se utvrdile eventualne nepravilnosti, a u redovnoj inspekciji Povjerenstva za nadzor koncesija bit će provjereni svi uvjeti koncesijskog ugovora, uključujući i prigovor koji se redovito naglašava, a to je maksimalni broj ležaljki na plaži predviđen idejnim rješenjem – objasnio je Kurelić i naveo kako će Gradsko vijeće budno motriti na ponašanje svih koncesionara prema građanima na plažama u Opatiji te će biti u redovnom kontaktu sa Županijom koja je ovlaštena za nadzor.


Tražit će i od gradonačelnika Opatije da komunalni redari obiđu plaže i prijave eventualne smetnje koje uoče, a sugrađane pozivaju da svaki pokušaj nezakonitog postupanja, tjeranja s plaže, prijave u Ured za pomorsko dobro, promet i veze na telefon 051/351-952 ili putem maila na [email protected].


Predstavnici koalicije naglasili su kako su sve koncesije na plažama u PGŽ-u otvorenog tipa, odnosno, nikome ne smije biti zapriječen pristup plažama niti isti uvjetovan plaćanjem ulaznice ili najmom ležaljke. Isto tako naveli su i kako prošloljetne pogodnosti za domicilno stanovništvo na kupalištu Lido više nisu aktualne, odnosno kako građani Opatije više ne mogu kao i lani ležaljku na Lidu iznajmiti po povoljnijoj cijeni. Iz svih tih razloga smatraju da se moraju stvarati novi kupališni prostori.


Drvene platforme 


Dušan Mušćo ispred HSU-a Opatija istaknuo je kako će se zalagati da na području od Voloskog do Ike razvidi mogućnost uređenja sunčališta kako bi se osiguralo što više prostora za potencijalne kupače, pogotovo za građane Opatije kojima su plaže ispred hotelskih objekata praktički nedostupne.


– Ideja IDS-a Opatije je da se na potezu od Dražice do Voloskog, uzimajući u obzir ekološki i estetski pristup, stvore drvene platforme. Grote bi se spajale drvenim platformama koje bi bile montažne te bi se tijekom zime mogle uklanjati, a na taj način dobili bi dosta otvorenih površina za građane i turiste – rekao je Andrej Poščić ispred opatijskog IDS-a naglašavajući kako je dužnost Grada Opatije sa svakom novom koncesioniranom površinom stvoriti nove uvjete za kupanje.