Cvjetni grmovi podno Alpa

Opatijski ljubitelji kamelija posjetili botaničke vrtove uz Lago Maggiore

P. N.

Snimila Slavka Aničić

Snimila Slavka Aničić

Subotnje je popodne bilo rezervirano za posjet Botaničkom vrtu Ville Taranto u Verbaniji, koji se proteže na površini od 16 hektara i najveći je u Italiji.  Kroz ovaj park koji broji 20.000 biljaka velike botaničke vrijednosti, te 80.000 rascvjetalih gomoljastih biljaka Opatijce je vodio istaknuti talijanski botaničar Osvaldo Buosi



Kamelijoljupci iz Opatije i okolice ove su godine u potrazi za prelijepim primjercima ovih cvjetnih grmova stigli na Lago Maggiore.


Pedesetak članova Udruge ljubitelja kamelija Iginio Scarpa i simpatizera udruge kojom predsjeda Antonija Cvetković su tako proteklog petka otputovali na edukacijsko putovanje na talijansko jezero okruženo Alpama, poznato po parkovima i botaničkim vrtovima.


Tamošnja klima i vlažno tlo naime pogoduju uzgoju grmova i stabala kamelija i rododendrona pa su oni nezaobilazni ukras okućnica u tom području na sjeveru Italije.




Opatijska se družina uputila najprije u talijansku Verbaniju, a zatim u Park kamelija u švicarskom Locarnu.


 Riječ je o parku koji broji oko 950 kultivara kamelije, među kojima je desetak mirisnih hibridnih kamelija.


Park je smješten uz plažu na jezeru te podsjeća na labirint, a ukrašen je jezercima i malim amfiteatrom u kojem posjetitelji mogu predahnuti i poslušati priču o ovom parku.


Ljubitelji kamelija posjetili su i Villu Anelli u talijanskom mjestu Oggebbio, koja je također okružena impresivnim  parkom kamelija.


Tamo su imali priliku čuti savjete o uzgoju, promotriti najraznolikije primjerke ove biljke te iz prve ruke naučiti nešto o margotiranju, jednom od načina razmnožavanja kamelija.


Tim prekrasnim parkom opatijske je kamelijoljupce proveo predsjednik Talijanske udruge kamelije Andrea Corneo.


Posjet će biti od velike koristi razvoju opatijskih parkova jer je među posjetiteljima bila i ing. Katica Dražić, zaposlena u Parkovima i zadužena upravo za uzgoj kamelija.


Subotnje je popodne bilo rezervirano za posjet Botaničkom vrtu Ville Taranto u Verbaniji, koji se proteže na površini od 16 hektara i najveći je u Italiji.


Kroz ovaj park koji broji 20.000 biljaka velike botaničke vrijednosti, te 80.000 rascvjetalih gomoljastih biljaka Opatijce je vodio istaknuti talijanski botaničar Osvaldo Buosi, jedan od najcjenjenijih uzgajivača i kolekcionara kamelija u Europi.


Opatijski posjetitelji su prije povratka kući imali priliku obići rasadnik u okolici Verbanije te kupiti pokoji primjerak kamelije, koji će ih još dugo podsjećati na Lago Maggiore i cvjetne grmove koji ga okružuju.