Nesigurna signalizacija

Opasan pružni prijelaz Šmogori-Matulji: Kvar na rampi opet ugrozio živote

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



MATULJI Zbog opasnog, a prometom inače vrlo opterećenog pružnog prijelaza Šmogori-Matulji, u ljeto 2017. godine opet se u Matuljima »podigla bura«. Naime, nakon što je nedavno, u subotu, 5. kolovoza, još jednom zabilježena neispravnost HŽ-ove rampe i signalizacije na pružnom prijelazu Šmogori – Matulji, kada je rampa ponovno ostala podignuta u trenutku prolaza teretnog vlaka, predstavnik IDS–a Matulji, i matuljski vijećnik Sandro Ladavac na traženje mještana tog dijela matuljske općine sazvao je konferenciju za novinare i zatražio da Općina Matulji zajedno s Hrvatskim željeznicama pod hitno nađe rješenje ovog problema koji se, kako kaže, može riješiti modernizacijom sustava.


Stari problem


– Neispravnost i zakazivanje HŽ-ove rampe na pružnom prijelazu Šmogori- Matulji nije problem od jučer. Već unazad dvije godine na navedenom pružnom prijelazu u više navrata dogodio se kvar u trenutku prolaska vlaka zbog čega su životi žitelja Matulja bili ugroženi. Godine 2015. navedena je rampa zakazala dva puta. Prvi put 26. srpnja kada je vlak protutnjio prugom, a kada su se osobni automobili s obje strane pruge zaustavili u zadnji čas. Drugi put dogodilo se to 15. listopada u večernjim satima kada opet pukom srećom nije došlo do nesreće. U međuvremenu, činilo se da su nadležni, službenici iz HŽ-a riješili ovaj problem, međutim subotnji događaj potvrdio je suprotno. Smatram da se u 21. stoljeću kada tehnika i tehnikalije svakim danom sve više napreduju ne smiju događati ovakve situacije koje ugrožavaju sigurnost građana koji prometuju navedenom dionicom.


Neprihvatljiv odgovor


Potaknut nedavnom situacijom u posljednje vrijeme proučavao sam navedenu problematiku s drugih područja Hrvatske te nigdje nisam uvidio da situacije ponavljaju, izuzev u Matuljima.




Stoga ne mogu prihvatiti odgovor nadležnih iz HŽ-a koji kaže: »Rampa u Matuljima je bila podignuta, ali građani nisu bili ugroženi«. Na ovom pružnom prijelazu prisutna je velika protočnost vozila, te iz tog razloga očekujem i reakciju Općine Matulji, odnosno korespondenciju čelnika Općine s nadležnima iz HŽ-a – rekao je Ladavac koji smatra da je prijeko potrebna revitalizacija, odnosno modernizacija i uređenje željezničkog kolodvora – Štaciona budući da je on od vrlo važnog povijesnog i turističkog značaja za liburnijski kraj.