Jubilarno izdanje utrke

Oktani i adrenalin na 25. Rallyju Opatija: ”Nabrijani” ljepotani na ispitu

Marina Kirigin

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



OPATIJA Opatija je jučer pretvorena u automobilističku meku. Sto i osam posada iz Italije, Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Njemačke, Rumunjske, Srbije, Švedske i Hrvatske okupilo se na svečanom, ceremonijalnom startu ispred opatijske tržnice. »Nabrijani« automobili, ali i njihovi vozači i suvozači puni adrenalina, iščekivali su početak 25. Rallyja Opatija. Jubilarno, »srebrno« izdanje automobilističke utrke u organizaciji AK Opatija, a uz pomoć AK Rijeka i AK Ina Millenium okupilo je rekordan broj sudionika koji će proći brzinske ispite u opatijskom zaleđu i Ćićariji.


– Ovo je jedan od rijetkih relija koji ima ovoliko puno posada. Na prijavama ih je bilo 118, pa čestitam organizatorima. Konkurencija je jaka, volio bih ovdje pobjeđivati, ali bit će izuzetno teško. Ima nas pet-šest koji pretendiramo na pobjedu. Moj prvi reli bio je u Opatiji 1996. godine, prije ravno dvadeset godina, kada su se vozili drugačiji brzinski ispiti. Ovi brzinski ispiti su fenomenalni, ali nisu toliko prilagođeni publici. S drugim odabirom brzinskih ispita – Šušnjevicom, Boljunom, se može publici učiniti utrku dostupnom. Uglavnom, ovo je jedan veliki vikend relija u Opatiji koji je i turistički značajan, rekao je višestruki prvak Hrvatske u reliju Juraj Šebalj uoči jučerašnjeg starta.


Sunčano i toplo vrijeme dobro je zagrijalo atmosferu već prije samog starta, a dok su se posjetitelji kod posada raspitivali o vrijednostima automobila koje su dosezale i milijun eura po »limenom ljubimcu«, strani vozači i suvozači divili su se Opatiji. Ljepota grada očarala je i suvozačicu iz njemačke posade Sophiu Egginger.




– Prvi put sam ovdje, a stigla je i moja obitelj pa uživamo u predivnom vremenu. Ne planiramo ostati dulje, doma idemo već u nedjelju, ali se ponovno vraćamo u studenom, rekla je Egginger. Kristian Hideg, član mađarske posade nadao se prije utrke da će biti brži nego lani, a s obzirom na ljepotu kraja nikad im nije teško ponovo doći.


– Opatija je predivna, volimo ovo mjesto i cijelu zemlju, rekao je Hideg.


Sudionike sportske manifestacije i posjetitelje Opatije na startu je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin. Pohvalio je organizatore natjecanja i pozvao posjetitelje da nastave pratiti oktansku karavanu prema zaleđu Opatije.


Jučerašnji automobilistički »šušur« iz centra Opatije preselio se u zaleđe, u Brezu, gdje su se vozili brzinci, a danas slijedi nastavak kada su predviđena i dva prolaska kroz Buzet u kojem će se nalaziti zona za dolijevanje goriva. Ciljna rampa bit će danas na opatijskoj tržnici (u 18.20 sati) kada će najboljim posadama biti podijeljena priznanja.