Dodatni trošak

OŠTRE KRITIKE Kurelić prozvao Dujmića i Priskića: Grad nema novca za vrtić, ali ima za nove plaće

Srđan Brajčić

Foto S. Brajčić

Foto S. Brajčić

Pseudovolonterstvo gospodina Emila Priskića nije dobro i zbog toga što se time skreće pozornost s puno većih problema koje ima ovaj Grad. Jedan od većih jest punjenje proračuna...

OPATIJA S jedne strane gradonačelnik Ivo Dujmić izražava svoju zabrinutost zbog punjenja proračuna, pa obustavlja važne projekte i ulaganja u predškolski sustav, dok s druge Grad Opatija povećava broj svojih zaposlenika, negodovao je predsjednik Gradskog vijeća iz Akcije mladih Robert Kurelić.On naime podsjeća na činjenice da je dogradonačelnik Emil Priskić jučer profesionalizirao svoju funkciju. K tome, Grad će za koji dan u stalni rad odnos primiti novog pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša.Kurelić pritom ne osporava pravo Emilu Priskiću da je primao volontersku naknadu od pet tisuća kuna, nije čak problem ni u tome što je profesionalizirao svoju funkciju zamjenika gradonačelnika i radit će za plaću od oko 14.000 kuna, koja je definirana gradskim aktima. Međutim Kurelić zamjera Priskiću to što je proteklih godinu dana zlorabio termin volonter.

Obmana javnosti


– Time se gospodin Priskić narugao svima onima koji doista obavljaju neke društveno korisne poslove bez ikakve naknade, poručio je predsjednik Vijeća koji je takvo obnašanje dužnosti dogradonačelnika nazvao prijetvornim volontiranjem. Doduše, zakon pod volontiranjem doista svrstava i rad uz naknadu. – Međutim, ako običnog čovjeka pitate što znači volonter, većina će ipak reći da se radi o radu bez primanja bilo kakve naknade, čime je gospodin Priskić svjesno obmanuo javnost. Znao je da će se riječ volonter u javnosti protumačiti kao rad bez ikakve naknade, poručio je Kurelić koji također podsjeća gradonačelnika Dujmića i njegovog zamjenika Priskića na to da su se hvalili kako će ovaj svoju dužnost obnašati volonterski tijekom četverogodišnjeg mandata, dakle ne samo u prvoj godini, što je dokumentirano i na službenim stranicama Grada Opatije.– Pseudovolonterstvo gospodina Emila Priskića nije dobro i zbog toga što se time skreće pozornost s puno većih problema koje ima ovaj Grad. Jedan od većih jest punjenje proračuna o čemu je govorio gradonačelnik Dujmić na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća. I što se događa nakon objave dramatičnih vijesti s proračunom? Grad u radni odnos prima dvoje novih ljudi, čija će godišnja plaća taj isti proračun koštati, u grubo, oko 450 tisuća kuna.

Bez citybusa


Drugim riječima, u trenucima kada opatijski proračun zapada u probleme, gradonačelnik s nevjerojatnom lakoćom stvara dodatni trošak od minimalo 450 tisuća kuna. Ovaj Grad doista ima važnijih potreba, prvenstveno onih u odgojno-obrazovnom sustavu, jasno i zbog činjenice da će Opatija najesen dobiti novi vrtić, gdje su planirana nova i nužna zapošljavanja, ali koja su zaustavljena. Osim toga, u Gradu nema novca ni za citybus, ali ni za konzervatorsku podlogu, za koju je čak osigurano 100.000 kuna u proračunu, kako bismo spriječili devastaciju grada, navodi Kurelić koji pritom upozorava opatijsku javnost da s posebnom pažnjom prati izbor novog pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i zaštitu okoliša.Sve veći izdaci Grada Opatije, odnosno zapošljavanje ljudi vjernih gradonačelniku Dujmiću, ističe Kurelić, dovodi do toga da se na Gradsko vijeće vrši sve veći pritisak kako bi se prodala gradska imovina. Naime, Dujmić predlaže prodaju zgrade dječjeg vrtića i skladište Javne vatrogasne postrojbe Opatije.– Poruka takve Dujmićeve politike jest – rasprodajmo gradsku srebrninu i štedimo na potrebama svih građana Opatije, kako bismo imali za nove plaće, upozorava predsjednik Vijeća koji ističe da zbog svega uskoro treba očekivati i rebalans opatijskog proračuna.