Dvije odbijenice

Novo “ne” za prodaju vrtića: Opatijsko vijeće nije podržalo gradonačelnika

Aleksandra Kućel Ilić

Zgrada bivšeg opatijskog dječjeg vrtića / Snimio Ivica TOMIĆ

Zgrada bivšeg opatijskog dječjeg vrtića / Snimio Ivica TOMIĆ

Kako se moglo čuti tijekom zasjedanja, građani su osjetljivi na prodaju imovine i smatraju da zgrada vrtića koja se nalazi na izuzetnoj lokaciji, treba ostati u javnom vlasništvu



OPATIJA  Dnevni boravak za starije osobe u Opatiji neće biti na lokaciji Doma zdravlja na Novoj cesti, kada se u budućnosti zbog izgradnje novog Doma ovaj prostor isprazni, a u ovom trenutku se neće prodavati niti stara zgrada Dječjeg vrtića u Opatiji.


I prodaju zgrade ex vrtića u središtu grada i novu lokaciju za provođenje vremena osoba treće dobi predlagao je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, no niti jednu od predloženih opcija nije podržalo Gradsko vijeće.


Opatijski HSU je nedavno predlagao da se dnevni boravak za starije osobe smjesti upravo u zgradi bivšeg vrtića, te je gradonačelnik Dujmić, kako bi se ipak realizirala ideja o prodaji te zgrade, predložio da se potrebe osoba treće dobi zadovolje u zgradi aktualnog Doma zdravlja.




Međutim, ideja kod HSU-a nije prošla, budući da je u ovom trenutku neizvjesno kada će se izgraditi novi Dom zdravlja.


Uravnotežiti budžet


Treba reći da se tematika prodaje zgrade »starog« dječjeg vrtića na dnevnom redu sjednice Vijeća našla već treći put, no unatoč tome što se početna cijena za prodaju povisila, predstavnička većina je i dalje bila protiv takve mogućnosti.


Kako se moglo čuti tijekom zasjedanja, građani su osjetljivi na prodaju imovine i smatraju da zgrada vrtića koja se nalazi na izuzetnoj lokaciji, u samom srcu grada, treba ostati u javnom vlasništvu.



Premda je prodaja zgrade bivšeg vrtića odbijena, vijećnici su izglasali rebalans proračuna za 2019. godinu. Tako je najvažniji gradski financijski dokument porastao za 12,49 posto i po novom iznosi više od 158 milijuna kuna. Rebalansom su između ostaloga osigurana sredstva za realizaciju ugovora s MUP-om o uređenju prostora u koji je Policijska postaja Opatija preselila, za mjere poticaja poduzetnika, pojačan odvoz otpada i slično. No, s obzirom da do planirane prodaje imovine neće doći, da bi se uravnotežio proračun u kojemu taj iznos nešto veći od 13 milijuna kuna sada nedostaje, morat će se pronaći neki drugi način da bi se pokrpala proračunska »rupa«, o čemu će se, kako je i najavljeno, više znati uskoro.



Očito je da će nakon najnovije »odbijenice«, opatijski gradonačelnik morati pronaći drugi način da bi se budžet u kojemu je novac od prodaje vrtića planiran, uravnotežio.


O najnovijoj situaciji nakon što mu prijedloge nije izglasalo vijeće, Ivo Dujmić je rekao:


– Prema želji Stranke umirovljenika o potrebi osiguravanja adekvatnog prostora za potrebe dnevnog boravka za starije osobe u Opatiji, predložio sam lokaciju na Novoj cesti. Kako taj prijedlog gradski vijećnici na posljednjoj sjednici nisu prihvatili, za mene je ta tema završena. Gradski vijećnici od mene traže garancije da će se novi Dom zdravlja u Opatiji realizirati, mada je riječ o investiciji PGŽ-a, dok s druge strane, iako su usvojili prijedlog proračuna za 2019. u kojem je navedena zgrada starog dječjeg vrtića na poziciji prihoda od prodaje imovine, već treći put glasaju protiv prodaje te nekretnine. Što se tiče prijedloga o prodaji stare zgrade dječjeg vrtića u centru grada, još jednom moram ponoviti kronologiju događaja. Svaka izvršna vlast planira proračun za iduću godinu, kao i projekcije za iduće dvije godine unaprijed. To smo i učinili krajem 2018., prijedlogom proračuna za 2019. i projekcija za 2020. i 2021.


Stiže nova odluka


Ponavljam, ondje je izričito navedeno da zgrada starog vrtića sada stvara samo troškove, dugoročno ne treba Gradu, kao i da će biti na poziciji prihoda od prodaje imovine. Potom je uslijedilo javno savjetovanje o prijedlogu proračuna i nitko od građana ili gradskih vijećnika tada nije imamo primjedbe na taj prijedlog. Gradsko vijeće je prijedlog proračuna s projekcijama i prihvatilo. Zakon obvezuje izvršnu vlast – odnosno gradonačelnika, da kada je to potrebno uravnoteži proračun. To se može učiniti na tri načina: povećanjem prihoda, smanjenjem rashoda ili kombinacijom ove dvije varijante. Odluku ću uskoro predložiti. Još jednom naglašavam da kohabitacija ujedno znači i zajedničku odgovornost prema građanima koji su nas birali i preuzimanje obveza kada je to potrebno.