Opasno po život

Mračna strana “stare dame”: Obišli smo devastirane opatijske hotele, neki su zaista – opasni

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Objekt u strogom središtu Opatije mogao bi poslužiti kao scenografija za horor film – potporni stupovi nekad popularne kavane razbijeni su i opasni, škure su dotrajale... Hitnu obnovu traži i hotel Opatija – čak su i vaze na terasi ove sezone prazne, a prilično je oronuo i hotel Imperial



OPATIJA Rijetki hoteli u Opatiji nose dvije zvjezdice, a pored hotela Belvedere koji vapi za ulaganjima, što se u medijima ilustriralo nažalost na najgori način, uz izvještaje o bizarnoj nesreći u kojoj je poginuo češki turist, nisku kategorizaciju nosi i hotel Opatija.


Zanimljivo je da se kod oba objekta radi o hotelima na izvrsnim pozicijama – Belvedere je uz lungomare na putu prema Voloskom, a Opatija na Slatini, okružena parkom i smještena na dva koraka od mora.


Također, povijest je zapisala da su ovi, danas najmanje reprezentativni hotelski objekti u Opatiji, ne tako davno bili preteča modernih wellness centara, odnosno prvi opatijski sanatoriji – Quisisana (danas hotel Opatija) i sanatorij dr. Szegöa (danas hotel Belvedere). Dok je Belvedere u sastavu Liburnia Riviera Hotela, te je u njemu pokrenut stečajni postupak i naon sezone je najavljeno da će krenuti potraga za novim vlasnikom ovog kompleksa koji će vrlo vjerojatno zbog pozicije i potencijala koji ima, pobuditi značajan interes mogućih investitora, hotel Opatija je danas u vlasništvu OHM grupacije.




Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Obnova ovog hotela kojeg, baš kao i hotela Belvedere, bez obzira na nisku kategorizaciju te činjenicu da ih je u drugačijim okolnostima trebalo »renovirati prekjučer«, posjetitelji nazivaju »hotelima s dušom«, najavljivana je nebrojeno puta. Novi vlasnici iz OHM grupacije također su nam neslužbeno najavili da će do opsežnog zahvata koji bi u potpunosti promijenio izgled, sadržaje, kvalitetu te u konačnici i kategoriju hotela Opatija, doći u najskorije vrijeme.


Nema ni cvijeća 


Premda je hotel Opatija nisko kategoriziran, poznato je da se uvijek mogao pohvaliti zbilja reprezentativnom okućnicom i lijepom, vrhunski uređenom parkovnom rotondom ispred objekta. Tijekom jučerašnjeg obilaska, međutim, dočekala nas je tek rotonda od zimzelenog bilja, ali bez cvijeća, a isto tako su i vaze na terasi ove sezone prazne – baš kao da se hotel već priprema za preuređenje.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Nažalost, službenu informaciju o tome kada će započeti preuređenje hotela Opatija, unatoč našem upitu, od vodstva hotela jučer nismo uspjeli dobiti, kao niti najave njihovih eventualnih planova.


Od ostalih hotela koji bi se u što skorijem roku trebali renovirati, svakako je i hotel Imperial, drugi po starosti u Opatiji, odmah iza hotela Kvarner.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Nosi tri zvjezdice, unatoč tome što mu je i sama fasada izrazito oronula, a sve je sada, budući da je hotel prvi susjed Centru Gervais, još očitije nego ranije. Nalazi se u sastavu LRH-a, a još jedan hotel iz ove grupacije nosi dvije zvjezdice – hotel Residenz, ali s obzirom da je ipak u novije vrijeme donekle renoviran, ne spada u kategoriju opatijskih objekata koji po svojoj zapuštenosti »bodu u oči«.


No, od samog lošeg estetskog dojma koji je za turističku destinaciju neprimjeren, još je puno gore kada je neki objekt doslovce opasan za prolaznike, a riječ je o opće poznatom slučaju više od desetljeća zatvorenog hotela Paris.


Utonuo u mrak


Privatizirani hotel čije su vlasnice još 2008. ishodovale papire za rekonstrukciju, ali do danas nije bilo konkretnih koraka u tom smjeru, niti se pronašao kupac za objekt u strogom središtu Opatije, mogao bi poslužiti kao scenografija za horor film – potporni stupovi nekad popularne kavane razbijeni su i opasni, škure su dotrajale, a komadi stropa i dotrajale instalacije vrebaju sa svih strana. Hotel je zaključan i utonuo u mrak… Na ulaznim vratima – tek zalijepljena »vizija« njegovog budućeg izgleda…


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



– Iznimno je važno da opatijski hoteli imaju primjerene vlasnike, da to budu ugledne hotelijerske tvrtke u kojima znaju svoj posao i obnašaju ga u dobroj vjeri i na način koji podiže ugled destinacije. Sadašnjim stanjem u Opatiji možemo biti samo djelomično zadovoljni, odnosno možemo reći da neke hotelske grupacije ulažu više sredstava, a neke manje ili se to uopće ne čini. Kada su objekti dugi niz godina bez riješenog vlasništva ili se u njima vode predugački stečajni postupci kao što je to slučaj kod hotela Belvedere, nažalost, može doći do nemilih situacija, te se ponekad i na najteži način »plaća danak« zbog cijelog niza nepovoljnih okolnosti, pa i zakonskih nedorečenosti. Moram reći da Liburnia Riviera Hoteli u Opatiji iz godine u godinu ulažu značajna sredstva u svoje objekte, renoviraju ih, uređuju i podižu kategoriju svojih objekata. Također, jako puno ulažu i Milenij hoteli, Grand hotel Adriatic također investira, ima novog vlasnika i ambiciozne planove, a velik doprinos jačanju brenda Opatije daju i privatnici, vlasnici hotela Navis, Mozart, Savoy i drugi. Ipak, s druge strane, ne mogu biti zadovoljan onim grupacijama u kojima kvaliteta usluga pada, pa se na primjer u hotel Opatija gotovo ništa ne ulaže – navodi opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Moguća dražba 


Na pitanje ima li naznaka o mogućoj prodaji hotela Paris, ove »zone sumraka« u samome središtu Opatije, Dujmić je odgovorio da unatoč nedavnim najavama i kontaktu s potencijalnim investitorima, zasada nema novih momenata u toj priči. Zaključio je da predstavanici aktualnog vlasnika, tvrtke In-mar, očito nisu uspjeli pronaći zajednički jezik s potencijalno zainteresiranim kupcima, te zasad do prodaje nije došlo. Dodao je i kako će lokalna samouprava ubuduće imati više utjecaja na oživljavanje zapuštenih objekata, odnosno da će njihovi vlasnici već od 2018. godine plaćati porez na nekretnine.


A kako saznajemo iz izvora koji poznaju problematiku hotela Paris ili su čak i na listi vjerovnika kojima vlasnici duguju sredstva, čini se da će se hotel Paris mogućim zainteresiranim kupcima ponuditi putem javne dražbe, najvjerojatnije do konca tekuće godine.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić