KARTULINA Z MIK-a (1)

Mikovska karavana na Ljetnu pozornicu stiže 19. lipnja: Opatijci vole “sport i glazbu”

Slavica Mrkić Modrić

Opatija – i sjajna, i bajna, i jedinstvena  / SNIMIO R. KALČIĆ

Opatija – i sjajna, i bajna, i jedinstvena / SNIMIO R. KALČIĆ

Centar »Gervais« proslavio prvi rođendan. Merikanski vrtovi dobivaju atraktivan nadhodnik, a Opatijci s 35 posto zastupljenosti u rekreativnim aktivnostima glase za sportski najosvještenije građane Hrvatske koji itekako znaju iskoristiti blagodati svojih brojnih povijesnih šetnica



U utorak, 19. lipnja mikovci će put Opatije. Točnije, put njezine Ljetne pozornice, a svake godine, pa tako i ove, prije samog nastupa u grad su poslali »prethodnicu«, tj. »izvidnicu« čiji je zadatak prošetati, popričati, doživjeti grad koji Festivalu Melodije Istre i Kvarnera pruža domaćinstvo, pa sve to sažeti u jednu kartulinicu i odaslati svima koji jedini hrvatski putujući glazbeni festival nose u srcu. Prvi susret i to s namjerom, jer Centar Gervais slavi prvu godišnjicu od osnutka, bio je s Ernijem Giganteom Deškovićem, ravnateljem Festivala Opatija, a prvo pitanje – ste kuntenti, je Gervais postal del Opatije, odnosno je zaživel z gradon?


– I više nego zadovoljni. Tijekom prvih godinu dana imali smo niz raznovrsnih događanja s izrazito velikim brojem posjetitelja. Centar je zaživio s Opatijom i to u potpunosti. Primjerice, od 28. travnja prošle godine do 28. travnja ove godine imali smo 266 događanja s više od 42 tisuće posjetitelja. Ako tome dodamo i više od 700 sudionika programa onda možemo biti itekako zadovoljni ostvarenim, rekao je Gigante Dešković i dodao kako je »Gervais« svoj prvi rođendan proslavio koncertom Marija Lipovšeka Battifiace pokazujući time kako je Centar uz niz gostovanja koja priređuje usmjeren i prema vrijednim potencijalima u kulturi koje ima naše područje.



Opatija je puna znamenitosti, a onoj hodajućoj ime je Duško Jeličić Dule ili Dule Bonaca – ribar, roker, mikovac i nadasve dobar čovjek. Dule nije sudjelovao na tzv. »starim MIK-ovima« ali od obnavljanja, od 1993. godine redovan je član mikovske karavane. Startao je s »Neverinom«, a nastavio s mnogim pjesmama koje su vrlo brzo dobile ime »mikovska uspješnica«, no osim po pjesmama Dule će na MIK-u ostati zabilježen i kao najveći marketinški stručnjak.




– Ni mi se dalo na MIK. Mislel san kako mene, po vokacije rokeru ni mesto na festivalu. No, onda me je Baša nagovoril i na tomu mu hvala aš su to divne uspomene. Istina je, imal san maestralan marketinški potez. Silvana se domislila da napravimo škerac i smo – šli smo kupit vagun ženskeh mudantic pa san ja na zadnju stranu stavil svoju sliku i to delil kod promo materijal. Da ni ne povedan ki j’ to urnebes bil. Se ženske va karavane z Duleton na rite. Ma san se i zafrknul, aš ja san mislel to j’ to, kad je došal drugi MIK, se pitaju mudanti i ni bilo leh poć po novu kolekciju. I tako deset puneh let, a morda i ko više, poveda Dule.



Zdrav grad


A onda smo svukli svečano odijelo, navukli tenisice i trk na Vrutki. Ma ne da bi na ovom poznatom opatijskom perilu oprali ni robu, ni jezik već se sastali s Daliborom Korenićem, iz Kluba za športsku rekreaciju Gorovo. S njim smo dve-tri o sportskom duhu Opatijaca i onom što ima rijetko tko, a Opatija ima – o povijesnim šetnicama.


– Opatija ima parkove, niz povijesnih šetnica, pa spoj plavog i zelenog tj. spoj nadaleko poznate šetnice Lungomare i šetnice Karmen Silva na koju se nastavlja vertikala što vodi skroz do Veprinca, odnosno sve nabrojano predstavlja pravi raj za rekreativce i zaljubljenike u hodanje. Ono što je posebno popularno zadnjih godina je nordijsko hodanje po opatijskim povijesnim šetnicama, a festival nordijskog hodanja u Opatiji najmasovniji je festival sportske rekreacije u Hrvatskoj, naglašava Korenić i dodaje kako se u Opatiji oko četiri tisuće osoba bavi sportskom rekreacijom, što predstavlja tridesetak posto populacije, dok se hrvatski prosjek kreće između 12 i 14 posto. Bravo Opatijci!


Korenić zaključuje kako je postignut odličan rezultat u vidu osviještenosti o bavljenju sportom, ali i svojevrsne prevencije bolesti.


– Istraživanja za našu regiju su pokazala da je sportska rekreacija vrlo tražen turistički proizvod i čak dvadeset posto naših gostiju u Opatiju dolazi primarno zbog bavljenja sportom i rekreacijom. Upravo je u travnju, pred 19 godina dakle još 1999. godine održana prva šetnja za građane Opatije na kojoj je sudjelovalo oko 150 ljudi. Od tada, do danas održane su brojne šetnje kako po Opatiji tako i po opatijskom zaleđu. I tada, i danas opravdano nosimo titulu »zdrav grad«, zaključuje Korenić.


Mirisni vrtovi


Nakon sporta, poželjesmo opuštanje. A, ne ovaj put nismo izabrali niti jedan od opatijskih nadaleko i naširoko poznatih »velnesića« već drito u Merikanske vrtove, u još jednu posebnost Opatije. Tamo smo »trefili« ne samo »najlipšu rožicu med rožicami« Katicu Dražić, već i šjor Ivu Dujmića, prvoga čovika Opatije. Gradonačelnik nam je pričao o novom pješačkom mostu u izgradnji koji vodi do Merikanskih vrtova, a Katica o svom zemaljskom raju, točnije o vrtovima i njihovim stanovnicima.


– Još kojih mjesec dana i završit ćemo nultu fazu obnove Merikanskih vrtova. Ovaj nathodnik koji je građen pod budnim okom konzervatora daje neku sasvim drugačiju vizuru Novoj cesti, a samim vrtovima fantastičan je romantični dodatak, kaže Dujmić i dodaje kako će prvih sedam dana po otvaranju svi Opatijci imati priliku besplatno razgledati vrtove, no kasnije slijedi razgled uz naplatu jer, kako reče – puna gradska blagajna znači i puno beneficija za građane Opatije.


A Katica Dražić, koju smo odmah prozvali »šaptačica cvijeću« ispričala nam je priču o Mađaru koji se u Americi obogatio prodajom suhe paprike, a svoj san o izgradnji botaničkog vrta ostvario kupivši od jednog Opatijca imanje na kojem su nikli Merikanski vrtovi.


– Nakana nam je da Merikanski vrtovi, baš kao i nekad, i danas imaju praktični i izložbeni dio. Odnosno, već sad imamo i masline, i vinovu lozu, i stare vrste voćki, a u jednom dijelu zasigurno ćemo uzgajati i mađarsku papriku, kazala je Katica pa pozvala sve u Merikanske vrtove na jednu psihoterapiju biljkama. I vjerujte, dok vi ovo čitate, mi još sjedimo među kamelijama, ružama, azalejama, gardenijama i ostalom mirisavom ekipom. Sjedimo, dišemo punim plućima i puštamo teške misli da otplove na pučinu koja se tako lijepo prostrla dokud god pogled seže. Ala Bog, vidimo se va Opatije na MIK-u.