Nezadovoljstvo

Matuljska knjižnica seli u prostor bivše auto-škole, stanovnici uznemireni

Marina Kirigin

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Matuljci su nezadovoljni što knjižnica odlazi iz postojećeg prostora u prizemlju Općine u zgradu koja nema osiguran prilaz, što bi moglo dovesti djecu iz vrtića u opasnost u prometu. U Općini navode da je nova lokacija ipak samo privremeno rješenje do izgradnje multimedijalnog centra



MATULJI Matuljska knjižnica seli iz prostora zgrade Općine Matulji na novu lokaciju, u prostor bivše autoškole i auto-moto društva u samom centru Matulja. Informacija je to koja je uznemirila nekolicinu građana Matulja, a koji su se obratili i redakciji našeg lista.


Preseljenje do ljeta


– Općina Matulji iseljava knjižnicu iz postojećeg prostora u prizemlju Općine zbog toga što su zaposlili još nekoliko ljudi i potreban im je veći prostor. Knjižnica seli u prostor stare autoškole koji je 20 »kvadrata« manji od postojećeg prostora koji je ionako premalen za sve veći broj stanovnika Općine Matulji. Također, nova knjižnica je bez osiguranog prilaza, tako da djeca iz vrtića koja svaki tjedan imaju čitaonice u knjižnici više neće moći dolaziti zbog opasnosti od prometa. Iseljavanje je planirano promptno, u roku od 2-3 mjeseca.


Da li je zaista u najboljem interesu stanovnika iseliti knjižnicu u prostorijicu bez prilaza (kraj kafića DM) i onemogućiti vrtićarima posjete zbog širenja uredskih prostorija? Ili su mogli u bivšu autoškolu poslati novozaposlene javne službenike? – stoji u pismu nezadovoljnog čitatelja.




U Općini Matulji potvrdili su ovu priču i naveli da se preseljenje knjižnice planira do početka ovog ljeta. Zamjenica načenika Matulja Eni Šebalj navela je da knjižnica seli u podjednako velik, ako ne i veći prostor, te bolje osvijetljen prostor u zgradi u kojoj djeluje i udruga Foliot koja radi s djecom i mladima.


– Knjižnicu selimo jer želimo u prostoru Općine objediniti javni servis za građane, kako bi im bio dostupniji. Nepokretne osobe, osobe u kolicima, osobe s invaliditetom dosad nisu mogle ući u zgradu Općine zbog prepreka, stepenica, a preseljenjem javnog servisa u sadašnji prostor knjižnice, i njima ćemo omogućiti da pristupe zgradi Općine.


Na to smo se odlučili u ovom trenutku jer smo od Fonda dobili sredstva za energetsku obnovu zgrade Općine, a radovi na unutrašnjem i vanjskom uređenju zgrade trebali bi krenuti početkom ljeta – rekla je Šebalj, a po pitanju neadekvatnog pristupa i loše prometne situacije na lokaciji na koju će se preseliti knjižnica, dodala je da postoji pješački prijelaz udaljen desetak metara te da će se na sljedećem Vijeću donijeti UPU kojim je predviđena i izgradnja nogostupa na toj strani Kastavske ceste.


Privremeno rješenje


Zamjenica načelnika Matulja, baš kao i Suzana Šturm-Kržić, ravnateljica gradske knjižnice i čitaonice »Viktor Car Emin« Opatija u čijim okvirima radi i matuljski ogranak, navode da je nova lokacija za knjižnicu ipak samo privremeno rješenje do izgradnje multimedijalnog centra. Ravnateljica knjižnice navela je da je s predstavnicima savjetodavnog tijela bila na uvidu situacije. Navodi da nije oduševljena novim prostorom, međutim, kaže da je to u okviru trenutno realno mogućeg.


– Naš cilj je multimedijalni centar, a u međuvremenu treba preživjeti. Prije 15-ak godina preselili smo se iz jedne sobe u prostor stana koji je adaptiran i u kojem smo dobili savršenu minijaturu knjižnice koja je imala sve sadržaje. U njoj je postojao dječji odjel, studijski dio, čitaonica, dio za tihi rad, sanitarni prostor, priručna kuhinjica… Novi prostor u koji selimo prostorno je gotovo identičan dosadašnjem.


I dalje smo u centru mjesta, iako nije dobro to što se nalazimo i dalje uz samu prometnicu. Kvadratura novog prostora nije ni blizu standardima, međutim, ovo bi trebalo biti privremeno rješenje za godinu-dvije dana, do izgradnje multimedijalnog centra u kojem bi Matuljci trebali dobiti adekvatnu knjižnicu. S nadom i vjerom da će to tako i biti, prihvatili smo ovaj kompromis – rekla je Šturm-Kržić.