Konstituirajuća sjednica

MATULJI POPUT RIJEKE Stranke koje su izgubile izbore se ujedinile protiv SDP-a, Vijeće opet Akciji mladih

Srđan Brajčić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Stranke koje su zapravo izgubile izbore u Matuljima okupile su se u postizbornom bloku kojeg čine nezavisni vijećnici s liste Željka Grpca, AM, Živi zid, HNS i HDZ te sada imaju većinu...



MATULJI Darjan Buković iz Akcije mladih izabran je jučer za predsjednika Općinskog vijeća Matulja, čime je uspješno konstituirano predstavničko tijelo Matulja već u prvom pokušaju. Bukovićevi zamjenici u četverogodišnjem mandatu bit će Željko Grbac (nezavisni vijećnik) i Vedran Grgurić (HDZ).


Prijedlog koalicije SDP, HSU, IDS i PGS da predsjednik vijeća bude PGS-ov Mladen Prenc nije naišao na podršku većine vijećnika. Naime, SDP-ova koalicija imala je osam ruku za Prenca od 17 novih matuljskih vijećnika.


U Općini Matulji tako se stvorilo nejasno političko okružje, poput onoga u Rijeci, gdje se ne raspoznaje tko je zapravo na vlasti, tko u oporbi. Naime, SDP-ova koalicija pobjednik je lokalnih izbora u Matuljima – Mario Ćiković reizabran je za općinskog načelnika, dok je koalicija dobila daleko najviše mandata, njih čak osam.




S druge strane, niti jedna politička opcija nije ostvarila niti približnu podršku birača. Najviše vijećnika, troje, ima HDZ.


No, stranke koje su zapravo izgubile izbore u Matuljima okupile su se u postizbornom bloku kojeg dakle čine nezavisni vijećnici s liste Željka Grpca, Akcija mladih, Živi zid, HNS i HDZ. U tom interesnom savezu imaju većinu, dakle devet ruku u Općinskom vijeću Matulja. To je jedan, ali presudan glas više od SDP-ove koalicije.


Novoizabrani predsjednik matuljskog Vijeća Darjan Buković ističe da se ovdje ne radi o postizbornoj koaliciji Akcije mladih s HDZ-om i drugim strankama. Povezuje ih isto razmišljanje o tome da su Matuljima potrebne promjene i konstruktivni prijedlozi kako bi se konačno počeli raspetljavati brojni matuljski problemi. Najavljuje konstruktivnu politiku prema općinskom načelniku Mariju Ćikoviću.


– U svom budućem radu apelirat ću na to da zaboravimo na stranke, njihove ideologije i stranačke boje. Kao predsjednik zalagat ću se za demokratično, sinergijsko i otvoreno Općinsko vijeće, pametne projekte i ideje. Želim, naime, poručiti to da Općina Matulji ima veliki razvojni potencijal koji u proteklih 26 godina nije realiziran. Stagniramo godinama i smatram da su Općini potrebne radikalne promjene i potezi kako bismo umjesto osrednjosti postali lider u Županiji. Zalažem se također za konstruktivnost, da zajedno radimo na privlačenju investicija i novih gospodarskih subjekata. Prestanimo biti demagozi, uhvatimo se posla i počnimo raditi, kazao je Darjan Buković koji poručuje da će se također zalagati za veću transparentnost u radu Vijeća. Smatra da se odluke moraju donositi u otvorenim procedurama. Poručuje da će se zalagati i da to predstavničko tijelo bude kontrolni mehanizam u radu općinskog načelnika i svih izvršnih procesa.