Krivotvorene umjetnine osvješćuju građane

Ljepota lažnog sjaja”: U Gervaisu postavljena zanimljiva izložba krivotvorina

Aleksandra Kućel Ilić

Svaka od izloženih umjetnina ima svoju priču i način na koji je otkriveno da se radi o falsifikatima



OPATIJA Vrijedno ih je pogledati, premda zapravo vrijede – nula kuna. Kad bi bile originali, vrijednost bi im dosezala vrtoglave iznose, no i ovako bezvrijedne, publici su zanimljive. Riječ je o izložbi »Ljepota lažnog sjaja« koju su zajedničkim snagama u opatijskom »Gervaisu« organizirali Muzej policije Republike Hrvatske i Festival Opatija, a na kojoj su izložene krivotvorene umjetnine. Svaka od njih ima svoju priču i način na koji je otkriveno da se radi o falsifikatima.


Organizatori poručuju da se izložbom krivotvorenih umjetnina iz Kriminalističke zbirke Muzeja policije želi pokazati koliko vjerne krivotvorine mogu biti, ali i osvijestiti građane na nužan oprez pri kupnji skupocjenih umjetnina.


Zbirka je stvarana osam godina sporadično prikupljenim krivotvorinama koje su samoinicijativno i po pravomoćnosti sudskih presuda dostavile policijske postaje Republike Hrvatske. Sustavno prikupljanje započelo je 2009. godine kada se posredstvom Službe organiziranog kriminaliteta iz Uprave kriminalističke policije kod sudova uspjelo ishoditi da se po pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već da se dodjeljuju kao izlošci Muzeju policije.




Danas ovu zbirku čini sedamdesetak izložaka, od kojih se najveći broj odnosi na ulja na platnu i nekoliko skulptura. Najviše je krivotvorina radova hrvatskih slikara poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera, a u manjem broju su radovi Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Ivana Lackovića Croate, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića i Dragice Cvek Jordan te krivotvorine radova kipara Dušana Džamonje i Vojina Bakića, dok od stranih autora posjedujemo krivotvorene radove Salvadora Dalija i Paula A. Renoira. Sada i opatijska publika ima priliku vidjeti ovu zanimljivu i neobičnu izložbu krivotvorenih umjetnina – poručili su organizatori. »Ljepota lažnog sjaja« je opatijskoj publici dostupna do 23. rujna svakodnevno osim ponedjeljka u vrijeme trajanja redovnog programa koji se održava u Centru Gervais.