Posveta Andriji Mohorovičiću

Likovni vikend u Voloskom: Mandrać čeka male i velike umjetnike

Srđan Brajčić

Organizatori najavili 32.Mandrać u Voloskom  / snimio M. ANIČIĆ

Organizatori najavili 32.Mandrać u Voloskom / snimio M. ANIČIĆ

U subotu je Mali Mandrać namijenjen djeci, a u nedjelju se pozivaju svi zainteresirani umjetnici da se od 9 do 12 sati prijave, a radove će izlagati tijekom cijelog dana. U 19 sati je proglašenje najboljih



Zadnji vikend kolovoza posvećen je likovnom natječaju Mandrać, a tako ostaje i ovog ljeta kad će se zaljubljenici u slikarstvo i fotografiju okupiti u Voloskom. Organizatori 32. Mandraća, Hrvatski muzej turizma i Zajednica Talijana Opatije, ponovno očekuju veliki odaziv publike i umjetnika, a program je tradicionalno podijeljen u dva segmenta – subota je namijenjena djeci, tj. Mali Mandrać, a nedjela odraslima.



U subotu se tradicionalno organizira Post Mandrać Claudija Franka u sklopu kojeg će biti održana aukcija njegovih slika i koncert. Na koncertu će nastupiti Claudio Frank i Esperanza Claudia Frank na violini i Natalia Marycheva na glasoviru. Program je najavljen za 19.30 sati.



Jazz koncert i ulični svirači




– Prošle godine na Mandraću se okupilo stotinjak sudionika, a očekujemo da će ih ovog vikenda biti još i više. Mandrać se doista pokazao kao odskočna daska, posebno za mlade umjetnike. Razgovarajući s Radovanom Kunićem, prošlogodišnjim pobjednikom Mandraća, čija se izložba može pogledati u paviljonu Juraj Šporer, mogu reći da sudjelovanje na ovoj manifestaciji svakom umjetniku puno znači. Svatko tko pokušava steći status slobodnog umjetnika, izlažući na Mandraću steći će maksimalan broj bodova. Osim toga, izložbe u prostorima Hrvatskoj muzeja turizma privlače doista veliki broj posjetitelja, što autoru izložbe povećava krug potencijalnih kupaca njegovih radova, kaže vršiteljica dužnosti ravnateljice Hrvatskog muzeja turizma Gabrijela Krmpotić Kos.


Organizatori stoga pozivaju sve zainteresirane umjetnike da se u nedjelju, od 9 do 12 sati, prijave na prijemnom pultu, a svoje radove izlagat će tijekom cijelog dana u Voloskom. U 19 sati bit će proglašeni najbolji radovi, čiji će autori biti nagrađeni. Nagrade su podijeljene u četiri kategorije: opća i profesionalna skupina, za profesionalnu fotografiju i studentski rad. Ovogodišnji Mandrać bit će popraćen glazbenim programom, pa je tako najavljen jazz koncert grupe Zorana Majstorovića i nastupi uličnih svirača. Također, u galeriji Gal bit će postavljena izložba reprezentativnih slika obitelji Ivica.


Najavljujući Mandrać, kojeg je prije više od tri desetljeća pokrenuo akademski slikar Claudio Frank, Krmpotić Kos ističe da je manifestacija ove godine posvećena Andriji Mohorovičiću odnosno 160. obljetnici njegovog rođenja. Ona ističe važnost da Mohorovičić u Voloskom konačno dobije svoju spomen sobu.


Na tragu Rovinja


Norma Tuliak Srbulj iz Zajednice Talijana iz Opatije podsjetila je pak na podatak da ova talijanska organizacija već 32 godine organizira Mali Mandrać. I ove godine deset najboljih mladih slikara bit će nagrađeno, a svi sudionici dobit će prigodne plakete za sudjelovanje.


– Također, ove subote, u 12.30 sati, bit će prikazana predstava za djecu »Puž« autorice Maje Hrgović, najavila je Gabrijela Krmpotić Kos.


Predsjednik Mjesnog odbora Volosko Odisej Kurelić kao dobar primjer suživota grada i slikara navodi Rovinj i stoga predlaže da se Mandrać i Volosko počnu razvijati u tom smjeru.


– Imamo ideju da postavimo štandove s muzičarima i obrtnicima kako bismo dodatno oživjeli Volosko tijekom dva dana Mandraća, poručio je Kurelić.