Radionice

Kreativac Damir Steinfl subotom u Villi Antonio mlade talente podučava stvaranju stripova

Marina Kirigin

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Djecu motiviram na način da im dajem slobodu prilikom odabira teme za strip, potičem ih da kreiraju likove bogatih unutarnjih iskustva, učim ih da ne crtaju likove koji stoje kao »drvene Marije« - otkrio je Damir Steinfl



Dječja mašta svake se subote već šest godina u prostoru K.U.D. Ventil u opatijskoj Villi Antonio pretače u stripove. Odlasci na skijanje stopom, ludilo u pet shopu, Teslini izumi – samo su neke od tema pretočene na bijeli papir uz pomoć Opatijca Damira Steinfla, (slobodnog) samostalnog umjetnika, člana HZSU (Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, sekcija za ilustraciju, strip i animirani film), voditelja opatijske radionice stripa i ilustracije.



Opatijska radionica stripa i ilustracije u Villi Antonio je besplatna. Polaznici mogu donijeti svoj pribor ili izdvojiti 10 kuna mjesečno pa pribor za njih nabavi voditelj radionice. Potrebna je samo volja, želja i hrabrost okušati se u nečijem pomalo drugačijem baš kao što piše u stripu propagandnog letka »Dobar dan! Počni crtati stripove. Postani omiljen u društvu. Poradi na svom ugledu.« jer »U stripu je sve moguće pa i dohvatiti sunce bez da ofuriš perje«.





– Nikad nisam planirao ni mislio da ću raditi s djecom. Radionica je krenula slučajno. Tanja Sudiskas, socijalna pedagoginja iz opatijske osnovne škole, pitala me da li bi mogao u sklopu Dječjeg tjedna 2010. godine održati strip radionicu na temu »Jesu li modne marke uvjet da budeš omiljen u društvu«? Tada je na to događanje stiglo dosta djece, stvorio se nekakav interes i došli smo na ideju da pokrenemo radionicu. Prva radionica krenula je u ožujku 2011. godine i od onda se redovito održava svake subote u vrijeme trajanja školske godine – prisjetio se voditelj radionice Damir Steinfl pokretanja opatijske radionice stripa koja je namijenjena osnovnoškolcima od 1. do 6. razreda, a koja se održava subotom od 10.30 do 12 sati u prostoru Ville Antonio.



Radionica stripa i ilustracija podržana je od Grada Opatija. Ove godine zašla je i u prostor opatijske osnovne škole. U sklopu mjeseca borbe protiv ovisnosti održane su dvije radionice za učenike drugih i trećih razreda čiji su realizaciju potpomogli i učitelji razredne nastave. U planu je održati još tri takve radionice u školi. Steinfl napominje kako sa Tanjom Sudiskas, socijalnom pedagoginjom, surađuje u vidu njezinih savjeta vezanih uz rad sa djecom kojima mu je puno pomogla. Savjetima mu je jako puno pomogla i Marta Berčić iz odjela za Društvene djelatnosti pri Gradu Opatija.



Osmislio program


Damir Steinfl priznaje kako je u početku održavanja radionice dosta improvizirao, pokušavajući radionicu voditi na način kako su bile vođene slične radionice koje je i on sam pohađao kao dijete. Međutim, shvatio je kako je i za ovakav sadržaj potrebno osmisliti i napisati program jer za navedeno područje gotov, napisan, pripremljen i primjenjiv program ne postoji.



Cjelogodišnjih strip radionica na području Hrvatske postoji tek nekoliko. Prema saznanjima Irene Jukić Pranjić, autorice dokumentarnog serijala »Strip u Hrvatskoj« postoje samo dvije – u Splitu i Samoboru, te naravno ova opatijska.


– Na području Primorsko-goranske županije postoji svega nekoliko strip autora a sam strip je slabo zastupljen u medijskom prostoru tako da kroz Kreativnu radionicu stripa i ilustracije pokušavam motivirati djecu da budu ne samo konzumenti već i autori vlastitih stripova, odnosno da se okušaju kao proizvođači spomenutih intelektualnih dobara unutar okvira navedenog realnog gospodarskog područja – govori Steinf koji kao motivacijski alat na radionici koristi blog na kojem objavljuje dječje radove (http://opatijskastripscena.blogspot.hr/)



– Radionice koje sam pohađao kao dijete održavale su se u kratkom periodu pa sam uvidio da je potrebno napisati program. Kreirao sam program 2013. godine koji stalno nadopunjavam. Djecu motiviram na način da im dajem slobodu prilikom odabira teme za strip, potičem ih da kreiraju likove bogatih unutarnjih iskustva, učim ih da ne crtaju likove koji stoje kao »drvene Marije« već da su u interakciji ili da nešto rade. Crtamo jednostavne, stilizirane stripovske likove i onda ih potičem da s vremenom ti likovi postanu što kompliciraniji odnosno da im dodaju više detalja, da se recimo vide izrazi lica, da pokazuju osjećaje, odnosno da likovi zažive na papiru… Upoznajem ih i s kadriranjem povlačeći paralelu između animiranog filma i stripa. Tako da kad gledaju neki crtić počnu uočavati kako se prostor ponaša u perspektivi i kako su likovi smješteni u prostor – govori Steinfl.



Opatijac Damir Steinfl rođen je u Rijeci 1977. godine. Završio je gimnaziju i Fakultet za hotelski i turistički menadžment. Aktivno sudjeluje na hrvatskoj strip sceni od 1994. godine. Prvi strip objavljuje 1994. godine u strip časopisu Patak. Bavi se i ilustracijom. Svoje radove tijekom godina objavljivao je u velikom broju časopisa, a izlagao je u Hrvatskoj i diljem Europe. Bio je sudionik Bienala mladih umjetnika Europe i Mediterana, Salona stripa, izlagao je u Helsinkiju, Beču, Beogradu, Ljubljani, rumunjskom Timsoaru, švedskom Malmou, Novom Sadu, Budimpešti, Stuttgartu, Portlandu (SAD)…



Nagrađivani autor


Opatijska djeca osjećaju se vrlo ugodno na radionicama, kreativni su, maštoviti. Ponekad ih treba malo usmjeriti da bi iskristalizirali svoju mašu i pretočili ju na papir. Steinfl otkriva kako vrlo često djeca odbijaju stvarati na zadane teme, odnosno puno više vole potpunu slobodu izražavanja.


– Kod djece kod koje postoji kontinuitet u dolascima na radionicu vidi se veliki napredak. Rezultat njihova rada uvijek je nova motivacija tako da moram pohvaliti Lukasa Kinkelu koji već punih pet godina dolazi na moju radionicu – govori voditelj opatijske radionice stripa koji je i sam interes za takvu vrstu stvaranja pokazao kao dijete. Svoj prvi rad objavio je sa 16 godina i otada stripove objavljuje u raznim tiskovinama i na internetu. Steinfl je za svoj rad nagrađen 1995. godine na Salonu stripa kada je proglašen najboljim mladim autorom u Hrvatskoj, a 1997. godine kao dio strip skupine Varijete radikale na Salonu stripa dobili su nagradu za inovacije u stripu.