Bez milosti

Kolaps opatijskog proračuna: Vijeće Dujmiću odbilo kredit i prodaju starog vrtića

Srđan Brajčić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Većinom glasova odbijena su oba prijedloga gradonačelnika za spas proračuna – da se Grad zaduži za 10 milijuna kuna na 10 godina i da se proda zgrada starog vrtića, čime je trebala biti zatvorena financijska konstrukcija za vrtić Punta Kolova, nakon odustajanja talijanskih partnera



OPATIJA Gradsko vijeće Opatije većinom glasova vijećnika odbilo je podržati prijedlog gradonačelnika Ive Dujmića da se Grad zaduži kod komercijalne banke za 10 milijuna kuna na deset godina, uz kamatnu stopu od 1,8 posto. Taj novac, pojasnio je gradski pročelnik za financije Danijel Jerman umjesto gradonačelnika, trebao je biti utrošen za zatvaranje financijske konstrukcije za izgradnju Dječjeg vrtića Punta Kolova. Vrtić je koštao Grad gotovo 43 milijuna kuna, a kreditom od 10 milijuna kuna pokrio bi se novac koji je propustila dati Zajednica Talijana.


Naime, talijanski partner trebao je financirati, podsjetio je Jerman, 26 posto ukupnog troška izgradnje vrtića, što je oko 11 milijuna kuna. Preko tog detalja, dakle da je talijanski partner bez ikakvih sankcija odustao od ugovora i gurnuo Opatiju u velike financijske probleme, predstavnička većina u Vijeću nije mogla prijeći. Za taj propust vladajuće stranke SDP, HSU, Akcija mladih, Unija Kvarnera i IDS odgovornim drže isključivo gradonačelnika. Stoga, ne iznenađuje da nije prošao ni drugi prijedlog Ive Dujmića kojim je želio spasiti proračun – predstavnička većina odbacila je i odluku o prodaji zgrade starog dječjeg vrtića u Opatiji. Procijenjena vrijednost zgrade bila je oko 12,5 milijuna kuna, što su ocijenili premalim iznosom.


Koalicija ovog puta doista nije imala milosti prema gradonačelniku i njegovim poslovnim odlukama koje su Opatiji donijele brojne kreditne aranžmane. Financijsku situaciju dočarava zaključna rečenica predsjednika Vijeća Roberta Kurelića:


Vožnja prema provaliji




– Opatija se već godinama vozi prema provaliji sa zatvorenim očima. Došlo je vrijeme da stanemo na loptu, da razmislimo i o prihodovnoj i rashodovnoj strani proračuna. Možda bismo trebali razmisliti da vratimo porez na potrošnju – sažeo je opatijsku financijsku sliku Kurelić, iz čega proizlazi da je Grad dijelio puno novca po raznim socijalnim, demografskim i drugim društvenim osnovama, dok je prihodovna strana uglavnom mirovala.


Situacija u Opatiji tako je ponukala vijećnika Akcije mladih Igora Puža da pita Dujmića osjeća li se odgovornim, pa i zbog toga što je sklopio smiješan ugovor s talijanskim partnerima koji je u suštini bezvrijedan. »Kako ste mogli nasjesti na takav ugovor? Je li pošteno što ste tolikim kreditima već zadužili svoje građane«, pitao je Puž gradonačelnika. Dujmić je pokušao opravdati odluku Zajednice Talijana da se povuku iz investicije, čak je ustvrdio da je kamatna stopa za kredit 1,8 posto, odnosno taj kredit Grad će godišnje plaćati oko 930 tisuća kuna što, prema njegovoj ocjeni, nije opterećenje za gradski budžet.


– Izgradili smo svu infrastrukturu koja je gradu nedostajala. Podijelili smo novac građanima kao malo koji grad u Hrvatskoj. Moramo biti ponosni na sve što smo izgradili i koje smo sve beneficije omogućili građanima – kazao je Dujmić, ali ta pojašnjena nisu urodila plodom.Andrej Poščić iz IDS-a ustvrdio je da je dano puno obećanja, pa je stiglo vrijeme da se financijske rupe saniraju vatrogasnim mjerama, odnosno podizanjem kredita. »No što ćemo iduće godine? Hoćemo li ponovno dizati kredit kad se pojave financijski problemi«, pitao je Poščić.


Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog svog predsjednika Roberta Kurelića o tome da se pokrene proces novih izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Ičići. Naime, u izmjene se ide, kako je pojasnio Kurelić, zbog nezadovoljstva Mjesnog odbora postojećim UPU-om koji je Vijeće usvojilo 2016. Posebno je sporan dio UPU-a koji se odnosi na prostor bivše bolnice i Triestine, što je, dakle, najatraktivniji dio naselja. Prema postojećim propisima na tom području omogućava se znatno veća izgrađenost u turističke svrhe nego što se moglo po planu iz 2013.


Polemika oko UPU-a za Ičiće otegla se unedogled, ponajprije na relaciji Kurelić – Dujmić. Naime, Dujmić je pokušao insinuirati da Kurelić izmjenama UPU-a podilazi potencijalnim investitorima i lobistima koji pohode Opatiju i traže od izvršne i predstavničke vlasti da se na području bolnice i Triestine dopusti izgradnja stambenog kompleksa, što postojeći propisi priječe. Dujmić je sadašnji UPU Ičići ocijenio restriktivnim i dodao i to da je u kratkom postupku odbio želje investitora da grade stanove. Kurelić je pak poručio da intencija nije pogodovanje investitorima, nego zaštita interesa lokalnog stanovništva kojem se ne sviđaju sadašnje mogućnosti gradnje u Ičićima i da UPU iz 2016. nije niti u skladu s opatijskom Strategijom razvoja.



Diletantski projekt


Neven Varljen iz IDS-a poručio je gradonačelniku da je puno gradio, što je Gradu donijelo velike financijske obaveze. – Proračun ćemo zatvoriti, ali trebat će puno više savjeti i promišljanja, kratkoročnog i dugoročnog, jer ovakvo stanje u Opatiji je postalo neodrživo. Dali smo brojne beneficije građanima i sada je posve jasno da je proračun strašno opterećen – konstatirao je Varljen.

– Projekt izgradnje vrtića diletantski je vođen, diletantski je i završio. Novac koji ste planirati dobiti iz kredita mogao je biti potrošen za opremanje i uređenje osnovne opatijske škole. Za to bih odmah digao ruku – kazao je Vedran Kružić iz Unije Kvarnera koji je ocijenio da ne može podržati da se diletantski projekt završi kreditom. Naglasio je da se Dujmić hvalio kad se postavljao kamen temeljac za vrtić, govorio je da on gradi Opatiju, a sada kada su se pojavili problemi traži kolektivnu odgovornost.


– Gradonačelnik je u dobroj vjeri dogovorio financiranje vrtića s talijanskim partnerima. Potpisivanje ugovora su svi oni iskoristili za svoju političku promociju, što je legitimno, i stekli su dodatne beneficije. Talijanski partner je odustao, a zapravo nije ni imao neku fiksnu ugovornu obvezu. Sa strane grada to je bio propust u vođenju projekta – poručio je Kurelić koji je pohvalio gradonačelnika da je imao razumijevanje prema financijskim problemima talijanskih partnera. No, problem je u tome što će to, prema svemu sudeći, kazao je Kurelić, platiti opatijski porezni obveznici.