Jubilarac

Kanadski pisac Steven Erikson najavio Liburnicon

Portal Novilist.hr

Na Liburniconu se, kao i ranijih godina, očekuje više od tisuću posjetitelja svih dobnih skupina



Još nas manje od dva tjedna dijeli od jubilarnog desetog Festivala Liburnicon, koji će se od 21. do 23. kolovoza održati u prostorima OŠ Rikard Katalinić Jeretov u Opatiji. Organizatori iz Udruge za razvoj kulture mladih “Kulturni front” svakodnevno rade na završnim pripremama, a kao potvrdu njihova gostoprimstva iz ranijih godina, ovo im je ljeto društvo pravio i ugledni kanadski pisac Steven Erikson, koji se nakon tri godine (od svog gostovanja na Liburniconu 2012.) vratio u Opatiju kako bi, u svojoj omiljenoj stvaralačkoj atmosferi (s laptopom na terasi lokalnog kafića) nastavio raditi na svojoj novoj knjizi, ali i pozvao svoje čitatelje na ovogodišnji Liburnicon.


Iako oduševljeni Eriksonovim posjetom kao potvrdom svog dosadašnjeg rada, organizatori iz Udruge “Kulturni front” usredotočeni su na prvenstveno na budućnost, odnosno na organizaciju jubilarnog desetog Liburnicona, koji bi trebao objediniti najbolje točke programa svih devet dosadašnjih festivala, ali i dodati novog začina na već bogati program, pokazujući u kojem se smjeru očekuje budući razvoj festivala. Među starim, provjerenim gostima i najtraženijim točkama programa svakako treba istaknuti talk-show Krešimira Miška posvećen interstelarnim putovanjima, na kojem će kao istaknuti gosti sudjelovati Opatijcima već dobro poznati astronom i popularizator znanosti Korado Korlević i fizičar i akademik Vladimir Paar. Uz svoj angažman u talk-showu, Korado Korlević, inače dugogodišnji prijatelj Liburnicona koji ovaj festival kao predavač prati još od njegovih začetaka 2006. godine, također će održati i samostalno predavanje o Plutonu i vanjskom dijelu Sunčeva sustava. “Ozbiljniji” dio programa obilježiti će i predavanja uglednog fizičara Davora Horvatića, “Tajni svijet nuklearne fizike” i “Tamna materija i energija”, samostalnog istraživača Ivana Šimatovića koji će pričati o energetskim sustavima piramida i stožaca, a novinar Ratko Martinović o psihodelicima kao prozoru u drugačiju stvarnost. Naravno, Liburnicon će ugostiti i brojne druge predavače, tako da će se glavna tema ovogodišnjeg festivala, povratak u budućnost, obraditi i iz perspektiva književnosti i popularne kulture.


Uz svoj “ozbiljni” program, Liburnicon donosi brojne tematske radionice, od meditacije i izrade opreme za društvene igre do tarota i književnih radionica, ali i kvizove posvećene nekim od najpoznatijih djela fantastične književnosti, ali i popularne kulture. Očekuje nas i predstavljanje udruga koja se bave fantastikom i znanstvenom fantastikom, brojne izložbe i štandovi (od samostalnih umjetnika, i obrtnika do kolekcionara figurica ili starog oružja), a vrhunac zabavnog predavanja svakako predstavljaju fantastične igre poput ‘Barbariana Liburnicona’ i ‘Klingonskih karaoka’, te koncerti atmosferične grupe ‘Perunika’ (koji će popratiti zanosne plesačice s vatrom) i u Opatiji dobro poznete ‘Družbe bijesnih lisica’.




Glavni gost ovogodišnjeg Liburnicona poznata je majstorica postprodukcijskih vizualnih efekata, Klaudija Čermak, poznata po svom radu u brojnim filmovima, uključujući ‘Harry Potter i odaja tajni’ i ‘Harry Potter i darovi smrti’, ‘Gladijator’ i ‘Troja’. Klaudija Čermak će u sklopu festivala održati predavanje posvećeno svom dosadašnjem radu, ali i radionicu specijalnih efekata, od razvoja ideje do dovršenja konačnog proizvoda.


Na Liburniconu se, kao i ranijih godina, očekuje više od tisuću posjetitelja svih dobnih skupina.