Prijavio suparnika

KIRIGIN: Želim da se utvrdi je li Ivo Dujmić do osobnih podataka birača došao na zakonit način

Srđan Brajčić

Ne radi se ovdje o mom revoltu nakon izbornog poraza, već o poštovanju onoga što sam ranije najavio da ću učiniti



OPATIJA Kandidat SDP-a za opatijskog gradonačelnika Fernando Kirigin prijavio je u utorak svog političkog suparnika na lokalnim izborima Ivu Dujmića županijskom Izbornom povjerenstvu zbog kršenja Zakona o zaštiti osobnih podataka. Kirigin naime sumnja u to da je Dujmić došao do imena, prezimena i adresa birača u Opatiji kojima je slao svoja predizborna pisma zakonitim putem.


– Da ćemo prijaviti Ivu Dujmića Izbornom povjerenstvu najavili smo već ranije na redovnim konferencijama za novinare SDP-a. Dakle, ne radi se ovdje o mom revoltu nakon izbornog poraza, već o poštivanju onoga što sam ranije javnosti najavio da ću učiniti. Zanima me – je li kandidat Dujmić prekršio Zakon o zaštiti osobnih podataka kada je opatijskim biračima slao personalizirana pisma u kojima ih je pozivao da svoj glas daju njemu. Personalizirana pisma, koja su čak dobili i njegovi protukandidati u utrci za opatijskog gradonačelnika, znači samo jedno, to da je raspolagao s osobnim podacima birača. Imao je, dakle, imena, prezimena i adrese svih 10.600 glasača u Opatiji, kazao nam je jučer Fernando Kirigin koji propituje i to kako se građani Opatije osjećaju znajući da se netko očito može bez njihovog znanja i privole koristiti zakonom zaštićenim podacima.Pojašnjava da postoje samo dvije zakonite procedure prema kojima je kandidat Dujmić mogao dobiti ove podatke.

– Jedna je ta da uputi pismeni zahtjev osobi zaduženoj za zaštitu osobnih podataka u Grad Opatiju i traži dopuštenje za njihovo korištenje. Druga je da od svakog birača zatraži da pristanu na obradu vlastitih osobnih podataka, u točno određenu svrhu, odnosno da im se obrati personaliziranim pismom u kojem traži njihov glas na izborima. S obzirom na to da je druga procedura složena i dugotrajna, a prvu, koliko je meni poznato, nije iskoristio, nameće se također pitanje je li Ivo Dujmić zlouporabio utjecaj i položaj institucije gradonačelnika Opatije. Jer, u vrijeme pribavljanja osobnih podataka birača, bio je na dužnosti opatijskog gradonačelnika i mogao je doći do takvih informacija, propituje Kirigin koji se zbog manipulacije osobnim podacima osjeća zakinutim na ovim izborima.


Postavlja pitanje – je li i on, poput Dujmića, mogao tako pribaviti osobne podatke birača u Opatiji. – Vjerojatno nisam. Od Izbornog povjerenstva želim stoga da utvrdi je li kandidat Ivo Dujmić do osobnih podataka došao na zakonit način. Ako se pokaže da je kršio Zakon o zaštiti osobnih podataka, onda se može sumnjati u to da je svoju tanku prednost ostvario na nezakonit način. To javnost mora znati i zbog toga što je svega 50-tak glasova odlučivalo o pobjedniku izbora za gradonačelnika, poručio je Kirigin.