Manfred Matzku

Istra i Kvarner iz bečkog kuta: Austrijanac napisao jedinstveni priručnik za one koji žele više od turizma

Marina Kirigin

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

 Istarski poluotok je impresionirao autora knjige »Istrien« Manfreda Matzku, a promocija je bila na vrhu Učke, jer Vojak pruža fantastičan pogled na sve ono što obuhvaća novi vodič



 


UČKA Specifičan turistički vodič ili bolje rečeno pratitelj na putovanju za one koji žele više od pukog turističkog iskustva, predstavljen je jučer na samom vrhu Učke, na Vojaku, na 1.400 metara nadmorske visine – na mjestu s kojeg se vidi cijeli cijeli istarski poluotok koji je impresionirao Manfreda Matzku, autora knjige »Istrien«.


 




Riječ je o putopisnoj knjizi o Istri i Kvarneru na 250 stranica u kojoj se opisuje stotinjak mjesta od Trsta do Rijeke i brojne anegdote autora, lokane priče, autohtoni recepti, ali i povijesne činjenice… Sve to na jednom mjestu uspio je objediniti autor Manfred Matzke, dugogodišnji predstojnik Ureda državnog kancelara Austrije i počasni građanin Opatije, uz pomoć svoje supruge Anice kojoj je ova knjiga posvećena.


 


84 mjesta u Istri


 


 


 


– U ovoj knjizi ne opisujem hotele i restorane, ono što se inače u običajenim vodičima nalazi, ja ovdje opisujem zemlju, kraj i njegove ljude. Opisujem 84 mjesta u Istri, povijest ali i priče o mjestima, ljudima. Dajem recepte za istarske specijalitete, savjete nakon kojih će se čitatelji osjećati blisko povezani s Istrom. Knjiga opisuje cijeli istarski poluotok, ne zadržava se na bilo kakvim administrativnim granicama.


 


Ono što je čini zanimljivom su priče koje povezuju prošlost i sadašnjost, a koje povezuju talijansku, venecijansku, K.u.K – habsburšku, austrijsku baštinu – zapravo sve ono što rezultira ovom današnjom mješavinom koju imamo u Istri – rekao je autor napomenuvši kako je knjiga nastajala punih 50 godina dok je putovao i istraživao istarski poluotok.


 


Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić rekao je kako je Matzke izuzetno puno napravio za promociju Opatijske rivijere na austrijskom tržištu, zbog čega je i proglašen počasnim građaninom Opatije, te ga predstavio kao turističkog ambasadora našeg kraja koji zdušno voli ovaj kraj koji mu je postao i dom s obzirom da se nastanio u kamenoj kućici u Medveji.


 


Kultura stola


 


 


– Ako knjigu treba predstaviti jednom riječju, onda možemo reći da njezin autor poštuje ljude. Time poštuje njihovu kulturu, od kulture življenja do kulture stola. Matzke prikazuje kulturu življenja Istre kroz povijest koja je bila oslonjena na siromašno tlo ali veliko ljudsko srce, rekao je Zdenko Cerović s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.


 


Prezentaciji knjige prisustvovali su i dekanica FMTU-a Dora Smolčić Jurdana, direktorica TZ Grada Opatije Suzi Petričić, zamjenici opatijskog gradonačelnika Marina Gašparić i Fernando Kirigin, te brojni uzvanici i turistički djelatnici. Knjiga koja za sada postoji samo na njemačkom jeziku, a koja je napisana iz kuta jednog Bečanina, može se naručiti preko Hrvatskog muzeja turizma, a njezina cijena iznosi 100 kuna.