Rješavanje problema

IZMJENE UPU-a OPATIJE Planiranje grada po mjeri jedriličara i LRH

Srđan Brajčić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



OPATIJA Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja naselja Opatija, o čemu će ovog petka odlučivati opatijski vijećnici na sjednici Gradskog vijeća, predstavio je gradonačelnik Ivo Dujmić koji je pritom naznačio ključne novine ovog prostornog dokumenta. Dujmić je, naime, istaknuo da se ovim izmjenama i dopunama u urbanističkoj dokumentaciji rješava nekoliko gorućih problema u javnom prostoru Opatije, od kojih je posebno alarmantna situacija s Jedriličarskim klubom u opatijskoj luci koji je tamo zapravo ilegalno. Ujedno, omogućava se da LRH izgradi novi hotel u središtu Opatije.


– Sud je donio rješenje prema kojem su svi ugovori koje je Jedriličarski klub sklapao od 1993. godine do danas – ništetni. To je veliki problem u čije rješavanje su se uključile brojne institucije. Kao jedino moguće rješenje nametnulo se da se izmjenama i dopunama UPU-a Jedriličarski klub izmjesti iz opatijske luke otvorene za javni promet. To zapravo znači luka u luci, ali jedino tako se može legalizirati rad Jedriličarskog kluba, odnosno dobiti koncesijsko odobrenje za postojeću lokaciju, pojasnio je gradonačelnik i kazao da će se uskoro krenuti u proširenje gata kako bi opatijska luka mogla primiti više turističkih brodova, ali i povećati sigurnost unutar same luke.


Brisanje »kongresnog«


Dujmić kao značajnu novinu posebno navodi da bi se izmjenama i dopunama UPU-a omogućilo Liburnija Rivijera Hotelima izgradnju hotela na mjestu nekadašnjeg hotela Zagreb. LRH to u svojim razvojnim planovima predviđa već duže vrijeme, čak je o tome obavijestio Grad, ali trebat će promjena UPU-a koji na toj lokaciji, uz hotel, predviđa i kongresni centar.




– S obzirom na to da je Opatija dobila Centar Gervais, nema više potrebe da se uz hotel gradi i kongresni centar. Kad u prostornom planu izmjestimo kongresni centar s te lokacije, LRH je spreman krenuti u izgradnju hotela, pojasnio je gradonačelnik Dujmić, koji ističe da je ova investicija hotelijerske kuće značajna za Opatiju zbog toga što ona otvara nova radna mjesta i utječe na punjenje gradskog proračuna.


Opširnije u tiskanom izdanju