Zdrava subota

Hrvatski festival sportske rekreacije: Pet ruta za 800 nordijskih hodača

Marina Kirigin

Vjeko Alilović, Neli Nežić, Marinela Krstinić Nižić, Zlata Torbarina i Dalibor Korenić / Snimio Marin ANIČIĆ

Vjeko Alilović, Neli Nežić, Marinela Krstinić Nižić, Zlata Torbarina i Dalibor Korenić / Snimio Marin ANIČIĆ

Prvih će 750 prijavljenih sudionika dobiti i prigodan eko poklon, a okupljanje će biti od 9 sati na Ljetnoj pozornici



OPATIJA Sedmi Hrvatski festival sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju održat će se u subotu, 13. travnja u Opatiji. U organizaciji Kluba za športsku rekreaciju »Gorovo« i Grada Opatije, a u povodu Svjetskog dana zdravlja, na festivalu se očekuje više od 800 hodača iz cijele Hrvatske. Sudionici manifestacije moći će izabrati jednu od pet ponuđenih im ruta za hodanje.


Planirano okupljanje svih sudionika je u 9 sati na opatijskoj Ljetnoj pozornici na kojoj će program započeti vježbama, aerobikom, pilatesom i stretchingom. Na istom mjestu članice Crvenog križa Opatija mjerit će tlak, a Udruga Žmergo održati smoothie radionicu dok će Nastavni zavod za javno zdravstvo educirati nazočne o zdravom načinu života.


U 10 sati, pod voditeljskom palicom Dražena Turine Šajete, održat će se svečano otvaranje festivala nakon kojeg će sudionici krenuti zadanim rutama.


Rižoto za ručak




Ovisno o dobi i sposobnosti sudionici se mogu odlučiti za rutu dužine tri kilometara na relaciji Opatija – Volosko – Opatija. Druga ruta u dužini od 7 kilometara vodi od Opatije do Ičića i nazad, a treća u dužini od 10 kilometara predviđa i nešto uspinjanja do šetališta Carmen Sylva, šumskom stazom do Ičića i povratak lungomarem u Opatiju.


Četvrta ruta atraktivna je jer je povezana brodom – sudionici će hodati od Opatije do Ičića, a njihov povratak će biti morskim putem. Peta ruta posebna je po tome što predstavlja novu disciplinu »plogging« koja se sastoji od kombinacije hodanja i sakupljanja otpada, a održat će se na potezu Opatija – Volosko – Opatija u dužini od tri kilometra.


Po povratku s hodanja sve sudionike će čekati ručak – rižoto s morskim plodovima i piće, a sve će biti posluženo u biorazgradivom posuđu.


Za zabavu će biti zadužen DJ Vedran i band Mind Spot, a organizatori festivala ističu kako je osigurano i liječničko osoblje, voditelji na rutama, mali sajam autohtonih proizvoda te kako će prvih 750 prijavljenih sudionika dobiti i prigodan eko poklon.


Projekt Zero Waste Blue


Dalibor Korenić, tajnik Saveza sportske rekreacije Sport za sve PGŽ-a, rekao je kako je riječ o turističkoj, sportsko-rekreativnoj i ekološkoj manifestaciji kojoj su se u organizaciji priključili brojni partneri te kako ih trenutačno more »slatke brige« jer se na popisu prijavljenih nalazi već 853 imena.


Manifestacija je dio Zero Waste Blue projekta, a s obzirom da sportska događanja okupljaju velik broj posjetitelja ideja je omogućiti organizaciju takvih priredbi uz minimalnu količinu otpada, odnosno korištenja materijala koji su biorazgradivi.


Grad Opatija je vodeći partner u projektu u kojeg je uključeno još devet partnera među kojima je i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali Zlata Torbarina, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Opatije, Neli Nežić, viša stručna suradnica za međunarodnu suradnju, europske integracije i protokol Grada Opatije, Marinela Krstinić Nižić, voditeljica projekta Zero Waste Blue za FMTU, Vjekoslav Alilović, predstavnik realizatora projekta agencije Omnes i Dalibor Korenić, tajnik Saveza sportske rekreacije Sport za sve PGŽ-a.