Parkirališta

GRADSKA TVRTKA DANAS PREUZIMA POSAO Sat besplatnog parkiranja za Opatijce tek od travnja

Srđan Brajčić

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Novi uvjeti parkiranja koji donose nove pogodnosti stanovnicima još uvijek čekaju suglasnost MUP-a, nakon čega ih moraju usvojiti i gradski vijećnici i tek nakon toga se mogu primjenjivati



Gradska tvrtka Opatija 21 počet će danas proceduru preuzimanja posla naplate parkiranja u Opatiji od privatnog koncesionara, Liburnija parkinga. Već sutra, u nedjelju, od 7 sati ujutro, Opatija 21 u potpunosti će biti nadležna nad javnim parkiralištima na području administrativnih ovlasti Grada Opatije.


Direktor Opatije 21 Igor Štok ističe da je gradska firma spremna za nove poslovne izazove. No pritom svim korisnicima opatijskih parkirališta skreće pozornost na činjenicu da do daljeg ostaju isti uvjeti parkiranja u Opatiji. Naime, podsjeća direktor Opatije 21, Ministarstvo unutarnjih poslova još uvijek nije izdalo svoju suglasnost za nove Opće uvjete parkiranja u Opatiji. Očekuje se da će tijekom ožujka policija ipak dati svoju suglasnost. Potom treba čekati sjednicu Gradskog vijeća Opatije, odnosno da vijećnici usvoje nove uvjete parkiranja, pa potom još i njihovu objavu u službenom glasilu Primorsko-goranske županije. Prema svemu sudeći, primjena novih uvjeta parkiranja vjerojatno će početi tek u travnju.


Nepromijenjeni uvjeti


– Tvrtka Opatija 21 preuzima djelatnost gospodarenja svim parkiralištima na području grada Opatije po uvjetima koji su još uvijek na snazi, odnosno koje primjenjuje sadašnji koncesionar Liburnija parking. S obzirom na činjenicu da je zainteresiranost građana velika za nove parkirališne pogodnosti, naročito za mogućnost jednog sata besplatnog parkiranja, valja naglasiti da ova beneficija također proizlazi iz prijedloga novih Općih uvjeta. Prema tome, jedan besplatan sat parkiranja Opatijci mogu ostvariti tek onda kad MUP izda svoju suglasnost – ističe Igor Štok, ali ukazuje na to da građani i firme od prije neki dan mogu kupiti sve vrste povlaštenih karata u sportskoj dvorani Marino Cvetković, na blagajni tvrtke Opatija 21 na prvom katu. Radno vrijeme blagajne je od 8 do 15, a subotom 8 do 13.




Inače, Opatija 21 putem javne nabave kupila je od Liburnija parkinga sve njihove aparate za naplatu i jedino vozilo pauk za 527 tisuća kuna. Štok navodi da je ovlašteni vještak tu imovinu Liburnija parkinga procijenio na 539 tisuća kuna. Štok dodaje da je u Opatiji 21 zaposleno 17 novih radnika, od čega njih deset na poslovima naplate i kontrole parkiranja.


– Također, kupili smo tri nova uređaja za naplatu parkiranja i prateći softver za nešto manje od 200 tisuća kuna. Radi se o uređajima najnovije generacije koji će korisnicima omogućiti niz pogodnosti, poput plaćanja parkirne karte kreditnim i debitnim karticama, kupovine dnevne parkirne karte ili ulaznica za manifestacije u dvorani »Marino Cvetković«. Ti aparati bit će postavljeni početkom travnja u ulici Maršala Tita – pojašnjava Štok.


Online plaćanje


Štok kaže da je Opatija 21 omogućila internetsku prodaju svih svojih usluga te je za njihovu aktivaciju potrebno posjetiti poslovnicu i registrirati se kao korisnik usluga. Nakon toga građani više neće morati dolaziti u Opatiju 21, već će iz svojih domova upravljati korisničkim računom i on line plaćati usluge.


– Možemo se već pohvaliti da je počela i prodaja nove usluge, tzv. parking bona koji se očito svidio građanima kao osigurač da nikada ne dobiju »kaznu« za neplaćanje usluga. On predstavlja novinu u našoj djelatnosti s obzirom na to da se radi o virtualnoj usluzi koja se može ostvariti putem novog portala (https://www.webpark.hr/) i koja je vezana za registarsku oznaku vozila i neograničenog je vijeka trajanja. Laičkim rječnikom, ova usluga predstavlja kredit za parkiranje u iznosima 50, 100, 150 i 200 kuna – ilustrira Igor Štok koji kaže da je zadovoljan činjenicom da se Opatija 21 u vrlo kratko vrijeme uspjela organizirati i pripremiti za obavljanje djelatnosti parkiranja u Opatiji.


– Po mnogim stvarima bit ćemo na samom vrhu Hrvatske po pruženim mogućnostima za korisnike usluga. Najmoderniji sustav naplate koji danas postoji u svijetu implementiran je u našem gradu, a vodili smo računa i o mogućnosti njegove nadogradnje s novim naprednim tehnologijama. Opatija 21 i ubuduće će pratiti razvoj tehnologija na tržištu naše djelatnosti te su neke novine već u pripremi koje se odnose na smart cities tehnologije. Nadamo se da ćemo svim navedenim opravdati očekivanja građana, kao i vlasnika grada Opatije te na dobrobit svih uspješno započeti poslovanje – kaže direktor Opatije 21.