Deseto izdanje

Festival Liburnicon u Opatiji od 21. do 23. kolovoza

Portal Novilist.hr

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



RIJEKA  – Festival fantastike i znanstvene fantastike Liburnicon održat će se u Opatiji od 21. do 23. kolovoza, najavljeno je na konferenciji za novinare.


 Glavna organizatorica festivala Niccol Heraković najavila je da će se na jubilarnom desetom Liburniconu prirediti program sastavljen od najboljih elemenata dosadašnjih izdanja festivala, uz nove ideje i motive. Tema je »Povratak u budućnost«, pa će dio programa biti posvećen scenarijima budućnosti i putovanja kroz vrijeme. Ivan Cerovac je u ime organizacijskog tima predstavio bogati program s više od 50 događanja, među kojima su brojna predavanja, interaktivne radionice, kvizovi, igre i koncerti.


 Središnji gost ovogodišnjeg Liburnicona je Klaudija Čermak, majstorica specijalih filmskih efekata koja je radila na poznatim filmovima kao što su »Gladijator«, »Troja« i »Harry Potter«. U sklopu festivala predstavit će svoj dosadašnji rad, kao i radionicu specijalnih efekata gdje će pokazati brojne tehnike koje se koriste u najpoznatijim svjetskim studijima, najavio je Cerovac.




 Televizijski voditelj Krešimir Mišak vodit će razgovor s astronomom Koradom Korlevićem i akademikom Vladimirom Paarom na temu međuzvjezdanih putovanja. »U programu se ističu predavanja Davora Horvatića o tajnom svijetu nuklearne fizike i Svena Maračića o znanstveno-fantastičnoj budućnosti 3D printinga«, istaknuo je Ivan Cerovac.


 Priredit će se i natjecanje u cosplayu, odnosno maskiranju u poznate likove iz filmova, knjiga i stripova, a u glazbenom dijelu programa nastupit će sastavi »Perunika« i Družba bijesnih lisica«.


 Festival će se održati u opatijskoj Osnovnoj školi Rikarda Katalinića Jeretova. Organizator je Udruga za razvoj kulture mladih »Kulturni front«, koja u radu na Liburniconu okuplja 25 članova organizatora i 40 volontera iz svih krajeva Hrvatske.