Nezakoniti amandmani

Danas nova sjednica Vijeća: Popravni ispit za matuljski budžet

Marina Kirigin

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Službena potvrda o nezakonitosti usvojenih amandmana usmeno je stigla i od voditeljice sektora Ministarstva financija, koja je sve podrobno objasnila i predsjedniku matuljskog Vijeća Darjanu Bukoviću koji je sazvao novu sjednicu



MATULJI Matuljski proračun za 2018. godinu »pao« je zbog nezakonitih amandmana. Točnije, nakon što je proračun usvojen 13. prosinca ove godine na sjednici Vijeća Općine Matulji, obustavljen je od primjene te su novo usvajanje proračuna za 2018. godinu i projekcije proračuna za 2019. i 2020. godinu zakazani za danas poslijepodne, 27. prosinca. Razlog obustave izglasanog proračuna od primjene je nekoliko nezakonitih amandmana prihvaćenih na Vijeću koji su se kosili sa Zakonom o proračunu.


Službena potvrda o nezakonitosti usvojenih amandmana usmeno je stigla i od voditeljice sektora Ministarstva financija, koja je sve podrobno objasnila i predsjedniku matuljskog Vijeća Darjanu Bukoviću, a koji je na temelju njezinog objašnjenja sazvao novu sjednicu općinskog Vijeća na čijem će dnevnom redu ponovno biti matuljski proračun. Buković je po sazivanju nove sjednice Vijeća rekao kako suštinskih promjena u proračunu neće biti.


– Riječ je samo o tehničkom usklađenju proračuna kako bi bio provediv po Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi i Zakonu o proračunu. To se dogodilo zbog situacije s prirezom i cijenom vrtića.




Bitnijih promjena u odnosu na već izglasan proračun neće biti, međutim po sili zakona od nekih će se amandmana odustati. U ovom trenutku još ne mogu govoriti o kojim se amandmanima radi jer se tek moramo okupiti i dogovoriti. Na kraju će ipak sve ovisiti o dogovoru načelnika i većine u predstavničkom tijelu, odnosno potreban je kompromis – rekao je predsjednik matuljskog Vijeća Buković.


Načelnik Općine Matulji Mario Ćiković u zakonitost amandmana sumnjao je već na sjednici općinskog Vijeća 13. prosinca, i tada najavio kako će o svemu morati obavijestiti državnu upravu.


Kratko se osvrnuo na situaciju o kojoj će se detalji znati danas.


– Vjerujem da ćemo riješiti sve nedostatke i donijeti dobar proračun za 2018. godinu – rekao je načelnik Matulja Mario Ćiković.