Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. siječnja 2020.
Ispis članka: Dan Grada Opatije: Pjesnikinji Mariji Trinajstić nagrada za životno djelo - Novi List

NoviList.hr

Dan Grada Opatije: Pjesnikinji Mariji Trinajstić nagrada za životno djelo

Svečana sjednica

24. srpanj 2019 23:19

Napisao: Aleksandra Kućel-Ilić

Najznačajnija nagrada pripala je Opatijki koja je zaštitni znak domaće besede, dok su godišnje nagrade dobili kafić Tik-Tak, novinari Nikola Cvjetović i Kristina Tubić te učiteljice PŠ-a Veprinac Sanja Albaneže, Tatjana Bonazza-Čekada i Ljiljana Božičević

Foto Ivica Tomić

OPATIJA Svečano je bilo u Centru Gervais, gdje je uoči Dana Grada koji se slavi 25. srpnja na blagdan svetog Jakova, nebeskog zaštitnika grada pod Učkun, održana svečana sjednica Gradskog vijeća Opatije.

U dvorani koja je bila ispunjena visokim uzvanicima poput bivšeg hrvatskog predsjednika i počasnog građanina Opatije Stjepana Mesića, saborskim zastupnicima, vijećnicima i čelnicima susjednih lokalnih samouprava, te mnogim drugim gostima, kratak presjek zbivanja i postignutih ciljeva tijekom proteklih godinu dana dali su Fernando Kirigin, predsjednik Gradskog vijeća, i gradonačelnik Ivo Dujmić. 

Spominjalo se na svečanoj sjednici i nedavnu promjenu vlasništva u najvećem hotelskom lancu, Liburnia Riviera Hotelima, te je nakon što je javno rekao da prodaje kontrolnog paketa dionica neće biti gradonačelnik Dujmić, isto potvrdio i predsjednik Vijeća Kirigin.

Obojica su izrazili nadu da će novi vlasnik donijeti Opatiji bolju budućnost, te čestitali svim dobitnicima nagrada i priznanja, ali i svim građanima Opatije njihov dan. Sve nazočne je pozdravila i zamjenica župana PGŽ-a Marina Medarić, po čijim je riječima PGŽ kroz mnoge ustanove prisutna u Opatiji, počevši od Thalassotherapije i Županijske lučke uprave, sve do srednjih škola koje uspješno djeluju u ovom gradu.

Javna priznanja

Na svečanoj sjednici koju je vodio Robert Ferlin, uz prigodan glazbeni program u kojemu su nastupili talentirani osmogodišnji harmonikaš Luka Bujdo, nagrađivani mladi pijanist Silvestar Pulić, te poznati riječki pjevač koji često nastupa u Opatiji, Marko Tolja, dodijeljena su javna priznanja Grada Opatije.

Posebne zahvalnice Grada pripale su Berislavu Valušeku i Koraljki Vahtar Jurković. Godišnju nagradu za područje gospodarstva primio je kultni opatijski kafić iz 1926. godine, »Tik-Tak«, a nagradu je preuzela Natali Zrinšćak koja uz obitelj Žiganto brine da se u ovom kafiću u kojemu se i pio prvi capuccino na ovim prostorima, uvijek pije jedna od najboljih kava u gradu.

3736355
Svečana sjednica Gradskog vijeća Opatije / Foto Ivica Tomić

Za područje kulture je godišnju nagradu dobio novinar, urednik i glazbeni urednik, te kreator portala poduckun.net, Nikola Cvjetović, kroz čije je prste prošlo više od 25.000 članaka. I nagrada Grada za područje društvenog života otišla je u vrijedne novinarske ruke Kristine Tubić iz Lista Opatija i suradnice portala poduckun.net, te neumorne volonterke s dugogodišnjim stažom, a dobile su ju također itekako zasluženo i učiteljice Područne škole Veprinac Sanja Albaneže, Tatjana Bonazza-Čekada i Ljiljana Božičević, voditeljice niza uspješnih radionica i projekata za najmlađe.

Hvala na opatijsken Oscaru

Pred kraj svečanosti bilo je proglašenje počasnom građankom Opatije Kineskinje Liu Pilato Lyjing - Lili, osobe koja je zaslužna za promociju Liburnijske rivijere na ogromnom kineskom tržištu. Svečani čin svoje sunarodnjakinje pratila je kineska delegacija iz grada Shenzhena koju je predvodio mr. Wu Sikang. Dok se on obratio publici na kineskom jeziku, laureatkinja Lili se zahvalila Opatiji na hrvatskom jeziku, istaknuvši kako je zbog dobivene nagrade najsretnija osoba na svijetu.

Vrhunac svečanosti bila je dodjela nagrade Grada Opatije za životno djelo pjesnikinji, prozaistici, urednici, antologičarki, kritičarki i recenzentici, dugogodišnjoj predsjednici Katedere čakavskog sabora Opatije, Mariji Trinajstić, osobi koja je »zaštitni znak« domaće besede.

3736353

Popraćena burnim pljeskom publike, svoju je zahvalu na dobivenom »opatijsken Oscaru« uputila na čakavskom jeziku uz obećanje da se »neće fermat, leh da će srcen poć naprvo«.

Njoj je uz sve počasti koje nosi visoka titula, pripala i novčana nagrada u iznosu od 20.000 kuna. Službeni dio programa zaključen je uz pjesmu Srebrni dah za koju je Opatijka Marija Trinajstić napisala stihove, a zatim se druženje nastavilo uz zakusku i glazbeni party.

Filmski pregled opatijske godine

Kaže se da slika govori više od tisuću riječi, pa je stoga o najznačajnijim momentima Opatije u zadnjih 365 dana progovoreno uz kratak film. Publika se tako mogla prošetati kroz zgradu nedavno otvorenog novog Dječjeg vrtića Opatija, Amerikanske vrtove, obnovljenu pješačku stazu Opatija-Veprinac, ali i neke objekte koji će se tek otvoriti, poput Interpretacijskog centra Dr. Andrija Mohorovičić u Domu Liburnija u Voloskom.