Nedostatak novca

DRAMA OKO VRTIĆA U OPATIJI Talijani se obvezali za projekt, za izgradnju je trebao novi ugovor?

Srđan Brajčić

Troškovi izgradnje vrtića na Punta Kolovi popeli su se na 42,8 milijuna kuna / Snimio Marin ANIČIĆ

Troškovi izgradnje vrtića na Punta Kolovi popeli su se na 42,8 milijuna kuna / Snimio Marin ANIČIĆ

U ugovoru o sufinanciranju projektne dokumentacije navodi se da ćemo poseban ugovor o financijskoj pomoći u pogledu fizičke izgradnje vrtića potpisati onog dana kad Talijanska unija bude točno znala može li ispuniti svoje novčane obveze. Takav ugovor nikad nismo potpisali s Gradom, tumači predsjednik Unije



OPATIJA Izgradnja opatijskog dječjeg vrtića doista će se nastaviti bez financijske pomoći Talijanske unije, potvrdio nam je jučer njezin novi predsjednik Maurizio Tremul koji ističe da to ujedno ne znači da se posve odustalo od sufinanciranja modernog zdanja na Punta Kolovi.


Tremul pojašnjava da Talijanska unija danas raspolaže s gotovo 50 posto manje novca nego u vrijeme kada se s Gradom Opatijom dogovarao financijski model za ovaj važan odgojno-obrazovni projekt. Bilo je to, podsjeća Tremul, još prije desetak godina.


Maurizio Tremul


Maurizio Tremul





Naime, na problem sufinanciranja izgradnje suvremenog vrtića novcem talijanske vlade, upozorio je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić koji je kazao da je zbog toga Opatija dovedena u nezahvalnu financijsku situaciju i da će Grad biti primoran zatražiti kredit na financijskom tržištu kako bi se sačuvala stabilnost gradskog proračuna, iz kojeg dolazi novac za investiciju od 42,8 milijuna kuna.


Članak 6.


Maurizio Tremul žali zbog toga što Grad Opatija i gradonačelnik Dujmić sada imaju problema s financijama, ali pojašnjava da Talijanska unija ne raspolaže više novcem koji je planirala dati opatijskom dječjem vrtiću 2011. godine, kad je postala svoje pismo namjere o financijskoj pomoći.


– Talijanska unija, Zajednica Talijana Opatije i Narodno sveučilište iz Trsta s Gradom Opatijom potpisali su ugovor o izgradnji vrtića u svibnju 2012. godine. Taj ugovor zapravo se odnosio samo na sufinanciranje izrade projektne dokumentacije koju je bilo potrebno načiniti da bi se počelo s izgradnjom. Prema dogovoru, Talijanska unija snosit će 26 posto tog troška, što je bilo oko 500 tisuća kuna. I nakon što smo potpisali ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije, Talijanska unija obavezala se da će nastaviti financijski podupirati izgradnju opatijskog vrtića u jednakom omjeru, dakle s 26 posto od ukupnog troška. Shodno tomu, vrtić je trebao dobiti i tri odgojno-obrazovne skupine na talijanskom jeziku. Treba također naznačiti to da u ugovoru o sufinanciranju projektne dokumentacije ima članak 6. koji vrlo precizno govori o tome da ćemo konačan, poseban ugovor o našoj financijskoj pomoći u pogledu fizičke izgradnje vrtića potpisati onog dana kad Talijanska unija bude točno znala s koliko novca raspolaže i može li ispuniti svoje novčane obveze. Takav ugovor nikad nismo potpisali s Gradom – tumači nam predsjednik Maurizio Tremul koji ističe da su se političke i ekonomske prilike u Italiji zadnjih godina brzo mijenjale, što je dovelo do toga da je i Talijanska unija u Hrvatskoj ostala bez značajnih sredstava koje je dobivala od svoje države, pa nije ni potpisan konačan ugovor o sufinanciranju novog vrtića.



Drugim riječima, Talijanska unija nije imala ugovornu obvezu prema Gradu Opatiji, kako je to prije neki dan predstavio Ivo Dujmić, da će snositi trećinu troška izgradnje vrtića na Punta Kolovi.


To otvara pitanje – je li opatijski gradonačelnik u troškove izgradnje vrtića, koji su se prema zadnjem cjeniku popeli na čak 42,8 milijuna kuna, uračunao novac koji zapravo nije imao.


Traže novac


– Talijanska unija danas nema toliki novac, iako smo, treba to reći, prije desetak godina  vjerovali da će biti sve u redu. Tako smo objašnjavali i gradonačelniku Dujmiću, s kojim Talijanska unija ima odličnu suradnju i mi smo mu zahvalni na njegovom odnosu prema našim ljudima u Opatiji – izjavio nam je Maurizio Tremul koji naglašava da ne želi nikoga kriviti za nastali financijski problem zbog kojeg će novi vrtić umjesto tri odgojno-obrazovne skupine imati jednu, odnosno da će Grad Opatija tražiti odobrenje od Gradskog vijeća da uzme kredit od ukupno 20 milijuna kuna kako proračun pri rebalansu ne bi bio masakriran.


Predsjednik Unije poručuje da ovaj problem neće pokvariti odlične odnose s Opatijom.


– Talijanska unija pokušat će tražiti nove modele sufinanciranja rada vrtića na Punta Kolovi. Jedna od mogućnosti jest i ta da novac koji Talijanska unija dobiva od hrvatske države, to jest iz Ureda za nacionalne manjine i manjinska prava, usmjeri u rad opatijskog vrtića. Planiramo stoga s Gradom Opatijom sklopiti ugovor o sufinanciranju vrtića s 340 tisuća kuna. To je, naravno, malo i nije iznos koji smo prije deset godina planirali uložiti u vrtić na Punta Kolovi. No, toliko sada možemo dati, na čemu moramo zahvaliti i potpredsjedniku hrvatskog Sabora Furiju Radinu koji je omogućio da Unija dobije taj novac od hrvatske države. Osim toga, Talijanska unija borit će se za to da već iduće godine i od Italije dobije novac koji bismo također dali dječjem vrtiću. No, zasad ne mogu govoriti o točnom iznosu – pojašnjava Maurizio Tremul koji ističe da je Talijanska unija dosad uložila puno novca u brojne odgojno-obrazovne ustanove diljem Hrvatske.