Dujmić potvrdio

DOSANJANI SAN Dječji vrtić u Opatiji bit će spreman do 1. rujna, kao i pilot projekt citybusa

Srđan Brajčić

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Prema najnovijim podacima, ove godine upisano je čak 92 djece u vrtić. Sva opatijska djeca su upisana u novu predškolsku sezonu i dotad će biti spreman i pilot projekt citybusa – kazao je Ivo Dujmić



OPATIJA Gradonačelnik Ivo Dujmić još u petak povukao je s dnevnog reda Gradskog vijeća svoje prijedloge odluka o kreditnom zaduženju i rebalansu proračuna pa je današnje zasjedanje opatijskih vijećnika proteklo u njihovim pitanjima o brojnim gradskim problemima. Vijećnik Akcije mladih Igor Puž tako je pitao gradonačelnika što je s izgradnjom opatijskog nogometnog igrališta i rekonstrukcijom doma u Veprincu.


Gradonačelnik Dujmić odgovorio je da su obje investicije u postupku. Podsjetio je na odluku Gradskog vijeća koje je zatražilo od projektanta igrališta da ispita mogućnost izgradnje većeg parkirališta ispod samog travnjaka, odnosno zanimalo se koliko bi taj zahvat mogao koštao.


– Za dom na Veprincu još prikupljamo ponude, to se privodi kraju i za nekoliko dana krećemo s rekonstrukcijom krova – pojasnio je Dujmić.




Vijećnica s njegove Nezavisne liste Aleksandra Tramontana vrlo je emotivno govorila o pedagoškoj prošlosti Opatije, istaknuvši da izgradnja dječje vrtića predstavlja dosanjani san svih opatijskih odgajatelja i roditelja. Tramontana je podsjetila na to da se Opatija bori za novi vrtić već 35 godina i da bi prema tome vijećnici trebali pokazati veselje zbog činjenice da je izgrađen moderan vrtić na Punta Kolovi u kojem će odgajatelji dobiti izvanredne uvjete za rad, a djeca suvremene prostorije. Apelirala je na svoje kolege da ne povlače paralele između vrtića koji se grade po modularnom principu, kao što je onaj u Mošćeničkoj Dragi, s opatijskim.


Dani otvorenih vrata


– Gradonačelniče, hoće li vrtić biti spreman 1. rujna, hoće li biti upisana sva djeca i hoće li dotad biti u funkciji citybus – pitala je Tramontana gradonačelnika Dujmića koji je na sve njezine dileme odgovorio ovako:


– Da nismo prodali dionice LRH Cavtat, Opatija nikad ne bi krenula u izgradnju vrtića. Nema nikakve dileme – dječji vrtić bit će otvoren na vrijeme. Prema najnovijim podacima, ove godine upisano je čak 92 djece u vrtić. Sva opatijska djeca su upisana u novu predškolsku sezonu i dotad će biti spreman i pilot projekt citybusa – kazao je Dujmić koji je najavio da će uskoro biti upriličeni i dani otvorenih vrata kad će zainteresirana javnost imati priliku upoznati se s novim objektom na Punta Kolovi.Vijećnik Puž zatražio je ipak da donije na uvid ugovor koji je Grad Opatija potpisao s Talijanskom unijom koja se obavezala da će su sufinancirati 26 posto troška izgradnje, da bi u zadnji čas odustala. Zorica Sergo s Nezavisne liste Ive Dujmića zabrinuta je zbog činjenice da još nije u funkciji nathodnik koji vodi u Amerikanske vrtove. Dujmić je kazao da je izvođač radova svoj posao morao završiti još prije početka turističke sezone, ali to nije učinio.– Gotovo je 95 posto radova i nadam se da će uskoro biti završeno još onih pet posto – kazao je Dujmić koji je svu krivicu svalio na firmu koja nikako ne uspijeva završiti posao koji joj je dodijeljen. Prema njegovim riječima, Grad nije mogao poduzeti niti jednu učinkovitu mjeru kako bi izvođača prisilio na svoje obveze završi na vrijeme.– Da, mogli smo tužiti tu firmu, ali oni su nam prijetili da nam u tom slučaju neće dati atest za nathodnik pa se postavlja pitanje kada bi uopće bili otvoreni Amerikanski vrtovi – pojasnio je opatijski gradonačelnik koji je apelirao na još malo strpljenja.

Opatijski parkovi


Andrej Poščić iz IDS-a iskazao je svoje veliko nezadovoljstvo s radom gradske firme Parkovi i njezinog direktora Raula Degana, istaknuvši da opatijski parkovi nisu na nivou.– U Parkovima vlada velika nestručnost i inertnost – ustvrdio je Poščić koji je pitao Dujmića što kani poduzeti.Gradonačelnik se u većem dijelu složio s izrečenom kritikom, ali je ipak stao u obranu Parkova, podsjetivši na to da je firma primila brojne nagrade za svoj rad, ali upozorivši i na to da je obim posla proširen, što nije adekvatno praćeno s financiranjem iz Grada. – No slažem se, morat ćemo se pozabaviti s reorganizacijom Parkova jer smo uočili neke probleme. Morat ćemo razmisliti i o tome da zaposlimo sezonske radnike – poručio je gradonačelnik Opatije.Gordana Grgurina iz HSU-a zanimala se tko će na koncu nadoknaditi veliki trošak Gradu zbog toga što se morao sanirati balkon Centra Gervais s kojeg se nije vidjela pozornica. Iz Dujmićevog izlaganja proizlazi da će milijunski trošak snositi Grad jer je iluzorno očekivati da bi se mogao dobiti sudski spor protiv firme koja je krivo projektirala balkon.