Važan kompozitor

Ciklus ”Slavni gosti u Opatiji”: Izložba o Gustavu Mahleru koji je baš u ovom poznatom lječilišnom epicentru skladao 4. simfoniju

Aleksandra Kućel Ilić



OPATIJA U Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera u Opatiji do 18. studenoga može se pogledati izložba iz ciklusa »Slavni gosti u Opatiji«, a koja je posvećena Gustavu Mahleru, austrijskom skladatelju i dirigentu češkog porijekla. Postavljena je pod nazivom »Gustav Mahler – 4. simfoniju skladao je u Opatiji«, u organizaciji Hrvatskog muzeja turizma. Više o izložbi koja vrednuje ovu slavnu ličnost iz glazbene povijesti, a koju je Opatija inspirirala na stvaralaštvo, moglo se saznati od opatijskog istraživača povijesti Jana Bernda Urbana, a pridružili su mu se i ravnatljica HMT-a Gabrijela Krmpotić Kos, te zamjenica gradonačelnika Vera Aničić.


– Gustav Mahler (Kalište, Češka, 7. srpnja 1860. – Beč, 8. svibnja 1911.), za života je bio najpoznatiji kao jedan od vodećih orkestralnih i opernih dirigenata. Od tada je priznat i kao jedan od najvažnijih kompozitora kasnog romantizma, iako njegova glazba u glazbenim krugovima nikada nije bila potpuno prihvaćena dok je bio živ. Mahler je u nizu bečkih simfonista Prve bečke škole, koji se proteže od Josepha Haydna, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ludwiga van Beethovena, Franza Schuberta, te romantičara Antona Brucknera i Johannesa Brahmsa, bio posljednji. Također je u svoje djelo uključivao i ideje ne-bečkih romantičnih skladatelja poput Roberta Schumanna i Felixa Mendelssohna. No značajan utjecaj na njega izvršio je Richard Wagner koji je prema Mahleru jedini skladatelj nakon Beethovena čija glazba sadrži »razvoj« teme – stoji u njegovoj biografiji.


– Ovom izložbom prikazat ćemo kako je u svojih pet boravaka u Opatiji, u njenom zlatnom dobu, ovaj slavni umjetnik redovno dolazio konzumirati sve blagodati tada svjetski priznatog zimskog lječilišnog epicentra i tražio nove inspiracije u komponiranju svojih simfonija. Na izložbi postat će vjerodostojno kako ne samo da je Mahler radio svoju 4. simfoniju u Opatiji nego je napravio i glavne okvire svoje slavne 5. simfonije, ali i 6. simfonije koje su ga proslavile i dovele u red najizvođenijih kompozitora – naglašavaju opatijski organizatori.