Pravi SF provod

BOGAT PROGRAM LIBURNICONA Vilenjački duh ”zauzeo” opatijsku osnovnu školu

Marina Kirigin

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



Vilenjački duh »zauzeo« je opatijsku osnovnu školu. Iako sve djeluje nekako mistično i tajanstveno, u isti je mah i poučno. Interesantni ljudi, različitih profila i razloga dolaska okupili su se u Opatiji na 13. izdanju Liburnicona, festivala znanstvene i klasične fantastike u organizaciji opatijske Udruge Kulturni front. Radionice, predavanja, koncerti, prezentacije, panel diskusije, kvizovi, natjecanja, društvene igre – dio su bogatog programa trodnevnog festivala koji i ove godine okupio veliki broj posjetitelja ljubitelja SF i fantasy žanra, zaljubljenike u povijest, mitologiju i napredne znanosti iz cijelog svijeta, baš kao i Opatijce željne dobrih koncerata, igara. Ovogodišnja tema su vilenjaci pa je posjetitelj festivala iz Pazina, u Opatiju odlučio doći kostimiran u patuljka.


– Kako postoji antipatija vilenjaci-patuljci, odlučio sam se kostimirati u patuljka. Kako sam debel i bradat, a opet malo previsok za patuljka napravio sam malene bačvice za noge, na njih zalijepio cipele i skratio svoju visinu. Tako da sam sada patuljak koji se popeo na bačvice da vitke vilenjake može gledati u oči – objasnio je Nikola Ardalić iz Pazina.



S velikim društvom uživao je u programima festivala.– Mi smo organizatori slične konvencije u Pazinu i nama je Liburnicon jedan od najdražih sestrinskih festivala pa ga dolazimo posjetiti u velikom broju – objašnjava pazinski »patuljak«.

Društvene, stolne igre u Opatiju su dovele skaute Czech Games Editiona, lovce na nove ideje za izradu društvenih, stolnih igara. Jedan od njih je i Petr Caslava, marketing guru, te Filip Neduk, dizajner poznatih igara Goblins i Andrenaline, koji su s posjetiteljima podijelili svoje iskustvo i ispričali kroz što sve dizajneri igara moraju proći na putu do uspjeha i koliko se izvorna ideja promijeni prije nego se objavi. Osobe su to koje idejnog začetnika igre, dovode u mogućnost i povezuju s izrađivačima igara, onima koji kasnije igru plasiraju na tržište. Caslava putuje svijetom u potrazi za najboljom idejom za društvenu igru, posjećuje festivale, konvencije na kojima uvijek sreće zanimljive ljude, a po moguću ideju za društvenu igru stigao je i u Opatiju.


Opširnije u tiskanom izdanju