Matulji

Akcija mladih za kvalitetno iskorištavanje sredstava iz fondova

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ



MATULJI  Dvadesetak milijuna kuna godišnje mogli bi Matulji ”povlačiti” iz europskih fondova, smatra kandidat Akcije mladih za načelnika Matulja i konzultant Marko Spes, koji je održao tribinu na temu korištenja sredstava Europske unije na kojoj je gostovao i jedan od vodećih regionalnih stručnjaka na tom području, Matej Dolinar iz Ljubljane.


– Postoje tri osnovne pretpostavke za kvalitetno iskorištavanje sredstava iz fondova. Prva je vizija, odnosno ideja što se može i što se želi napraviti. Drugi je stručnost, ona tehnička – kako napisati projekt i kako ga prijaviti, ali i ono znanje koje može jamčiti da upravo taj projekt prođe evaluaciju. Treća je rad, odnosno praksa, to je zahtjevan i složen proces koji zahtjeva ulaganje ozbiljnog truda, kazao je Dolinar koji smatra da Matulji imaju značajan potencijal za privlačenje sredstava EU i to za infrastrukturu kao što su ceste, turističku infrastrukturu, ali i za edukaciju kadrova i rad kulturnih i civilnih udruga.


– Postotak razvijenosti određenog područja može biti ograničavajući faktor, jer što je razvijenost manja, to su šanse za aplikaciju veće, no postoji velik broj područja gdje se Matulji mogu prijaviti. Hrvatska na raspolaganju ima 10,7 milijardi eura, pa tu ima dovoljno prostora za sve kvalitetne projekte, samo ih treba dobro osmisliti i prezentirati – objasnio je Dolinar.




Marko Spes rekao je kako će nakon preuzimanja vlasti pogledati koji se projekti u najkraćem roku mogu dovesti do faze prijave te kako u početku očekuje privlačenje oko 20 milijuna kuna u godinu dana.