Primorsko-goranska politika

Županijski SDP: Ostavka Zlatka Komadine ne dolazi u obzir! Nećemo više šutjeti

Tihana Tomičić

I zatraženu ostavku Erika Fabijanića odbio je u ime SDP-a, rekavši kako mu je zanimljivo da HDZ-ovci suznih očiju i treperavog glasa govore o jednom branitelju, Marku Perkoviću Thompsonu, ali kad je riječ o drugom branitelju, Fabijaniću, onda imaju drugačiji ton. 



RIJEKA – Županijski vijećnik i član predsjedništva SDP-a PGŽ Marko Mataja Mafrici odgovorio je u ime stranke na optužbe županijske oporbe oko tri slučaja koja su aktualna:


– Danas obilježavamo godišnjicu smrti Che Guevare i dan kada je SDP odlučio prestati šutjeti na optužbe iz oporbe, rekao je Mafrici, te kazao kako ne dolazi u obzir ostavka niti župana Zlatka Komadine, niti predsjednika Skupštine Erika Fabijanića na zahtjeve HDZ-a i drugih stranaka oporbe, a poručio je i kako ne vidi razlog zašto bi se podžupan Petar Mamula ikome ispričavao. Na koncu, povodom slučaja Marišćina Mafrici je rekao da nema razloga ne vjerovati Josipu Dediću iz Ekoplusa da će problem biti do nove godine riješen, pa stoga ni ta ostavka zasad nije tema.


– Ne treba ovdje ponavljati da je Marišćina najveći projekt financiran predpristupnim sredstvima, da smo u to krenuli dovoljno rano i dovoljno odgovorno, i da smo spriječili da imamo Jakuševec ili Karepovac. Već 20 godina se time bavimo, a to je dovoljno da se u Hrvatskoj čovjek rodi i ode u Irsku. A sad su moguća tri scenarija: zatvaranje Marišćine, uz kazne koje ćemo morati platiti Europskoj uniji; prebacivanje upravljanja na lokalne jedinice, ili rješavanje problema. Ako župan da ostavku, imat ćemo nove izbore i tako problem nećemo uspješnije riješiti nego dosad. Zato sačekajmo da Ekoplus poduzme ono što je obećao, i do nove godine riješi problem, rekao je Mafrici, dodajući da Marišćina uostalom nije ekološki nego olfaktorni problem. “To nije pitanje zagađenja okoliša, nego smrada”, rekao je, te zaključio da mu je nevjerojatno da su vijećnici oporbe na Skupštini zabranili direktoru Ekoplusa da govori, umjesto da su iskoristili priliku da ga izrešetaju pitanjima. Ali to je njihov problem, rekao je.




I zatraženu ostavku Erika Fabijanića odbio je u ime SDP-a, rekavši kako mu je zanimljivo da HDZ-ovci suznih očiju i treperavog glasa govore o jednom branitelju, Marku Perkoviću Thompsonu, ali kad je riječ o drugom branitelju, Fabijaniću, onda imaju drugačiji ton. “Valjda je to zato jer Fabijanić ne spada u korpus privilegiranih branitelja koji svoje domoljublje prodaju za vlastitu korist, a vode i dizati šatore i okretati janjce na cesti”, kazao je Mafrici.


Smiješno mu je, kaže, i što HDZ-ovci optužuju Fabijanića da je u dobrim odnosima s Komadinom:


– To valjda HDZ-ovce šokira, kad kod njih predsjednik i zamjenik predsjednika stranke podmeću afere jedan drugome.


Za slučaj podžupana Petra Mamule, kojega HDZ optužuje da je u Srbiji izjavio kako je Hrvatska “‘ajmo reć'” država, ocijenio je da to malo podsjeća na aferu Dreyfus, jer se čovjeka optužuje, a u pozadini je HDZ-ovo klasično širenje međunacionalne netrpeljivosti.


– To je kao da ja kažem da je HDZ, ajmo reći, poštena stranka u Hrvatskoj. Bi li se “ajmo reći” odnosilo na integritet Hrvatske ili na HDZ? To su dakle maliciozne optužbe, rekao je.


Na pitanje novinara bi li se Mamula ipak trebao ispričati, čak i ako je samo napravio lapsus, Mafrici je rekao: “Pa to čak nije ni lapsus, nego samo inverzija”. Po njemu, HDZ se treba ispričati što je u Skupštini doveo u pitanje vrijednost mandata vijećnice srpske manjine.


– Jasno je da HDZ otvara sva ova pitanja i spinira, samo da sakrije gadarije koje izlaze u aferi Brkić. No, SDP neće biti instrument takvog spiniranja, zaključio je Marko Mataja Mafrici.