Tradicija

ŠIBICA PROBUDILA PROŠLOST Najvatrenija bakaračka prvomajska bakljada obasjala rivu s 250-ak baklji

Slavica Mrkić Modrić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



BAKARAC – Bakarac je i večeras gorio. Sedmu godinu zaredom Bakarčani su večer uoči Prvog maja pretvorili u najvatreniju večer u Županiji. Gorjelo je 250-ak baklji, osvjetljavajući put tradiciji jer nisu Bakarčani, te 2013. godine kad su prvi put nakon mnogo godina bakaračku rivu načinili plamtećom, htjeli biti drugačiji. Oni su »samo« obnovili stari ribarski običaj koji je zamro kad i tunolov u tom prekrasnom mjestu bakarskog zaljeva.


Skupina entuzijasta koja je načinila »povratak u prošlost« možda nije ni slutila kakav će odaziv, sedam godina kasnije imati ta njihova inicijativa. A odaziv je bogme bio više nego velik. Ne samo Bakarčani, već i stanovnici okolnih mjesta, kao i stranci koji su, pitaj Boga kako doznali za ovu bakaračku prvomajsku bakljadu, večeras su gledali kako »more gori«. Naravno da more nije gorjelo, ali jesu srca svih onih koji se sjećaju nekadašnjih bakaračkih prvomajskih krijesova, ali i onih kojima će to kad odrastu postati, za nadati se je, ne samo lijepa uspomena iz djetinjstva, već način da se očuva »koren«, identitet, ono nešto samo naše.



Da nije tome bilo tako, ne bi ni ona već spomenuta grupica entuzijasta vratila Bakarcu prvomajsku bakljadu. Jedan od onih koji je pomogao da se ta »šibica sjećanja« upali 30. travnja 2013. godine je Ivo Polić koji je na svom facebook profilu između ostalog napisao:– Dvadesetak godina noć uoči 1. maja na Bakarcu se dočekivala mirno, spokojno, tiho. Neuobičajeno mirno za to malo primorsko mjestašce. Nisu se »delali dešpeti«, jedni od tradicionalnih prvomajskih običaja, i nisu gorjeli krijesovi. Te, 2013. godine, 30. travnja, u noći uoči 1. maja, nešto se dogodilo na bakaračkoj rivi – 70 baklji zasjalo je nekadašnjim sjajem.





Nekadašnjim sjajem ribara i težaka, bakaračkih nonića, koji su godinama prije palili svoje stare ribarske mreže rađene tada od prirodnih vlakana, a ne kao ove današnje od umjetnih filamentnih izrađenih od sintetskih polimera. Možda su trajnije i otpornije na raznorazna naprezanja, ali stare mreže od prirodnih vlakana bile su pogodnije za krijesove. Pomiješane sa piljevinom, raznoraznim »suhorcima« te naftom činile su bazu za spektakularnu bakljadu, kojom su bakarački mladići i divojke, nonice i nonići dočekivali Praznik rada, te paljenjem starih mreža simbolično se okretali prema naprijed, ususret novim ulovima tuna koje su zalazile u ono vrijeme u Bakarski zaljev. Baza je bila tu, trebalo je samo upaliti šibicu. Te povijesne večeri, skupina entuzijasta to i čini, nakon što su stare užance neko vrijeme mirovale, šibicom su rasplamsali tinjajući žar vjekovnih vremena staroga Bakarca. Godine koje su uslijedile nastavile su manifestaciju paljenja krijesova na bakaračkoj rivi, uključivši sve više mještana koji su željeli pripomoći održavanju žara.



Večeras je bakaračka prvomajska bakljada doživjela vrhunac, i po broju upaljenih baklji, i po broju posjetitelja. Za to su svakako zaslužni, osim organizatora – bakaračkog mjesnog odbora i RŠK Tunera, još i Grad Kraljevica, kao i pripadajuća mu turistička zajednica.


– Za ovako divnu večer želimo zahvaliti svima koji su nam pomogli, počevši od lokalne vlasti, turističke zajednice do Pomorskog radija Bakar koji nas stalno promovira u široj javnosti. Iako vremenske prilike nisu obećavale, eto, uspjeli smo i ove godine, kazao je Jakov Dorić, vjećnik gradskog vijeća Kraljevice.Onih koji su začeli ovaj običaj više nema, no sjaj u očima mališana koji su večeras opčinjeno gledali u plamteću bakaračku Melinu, Skaladu, Paladu, Portić, Malu plažicu, Kupalište, Mostić, Prvu i Sridnju neprocjenjiva je vrijednost. Bravo za onu šibicu iz 2013. koja je probudila prošlost, kao i za organizatore svih bakljada od onda do večeras koji tradiciju održavaju.