Grad Cres

Zadruga zbog administrativne greške “izvisila”, pravo građenja u Volniku dobila privatna tvrtka

Bojan Purić

U dokumentaciji je tražena potvrda o nepostojanju dugovanja prema Gradu Cresu s datumom 16. kolovoza, a Poljoprivredna zadruga je dala potvrdu s datumom 10. kolovoza, pa je »ispala iz igre« u natjecanju za pravo građenja



CRES Pravo građenja na površini od 1.959 četvornih metara u poduzetničkoj zoni Volnik na razdoblje od 30 godina, s namjenom pogona za preradu maslina s pripadajućim sadržajima, klaonice, te za ostale poljoprivredne prerađivačke djelatnosti, s godišnjom naknadom od 36.202 kuna bez PDV-a pripalo je tvrtki »Racica« vlasnika Tomislava Salkovića, dok je Poljoprivredna zadruga Cres ispala iz igre, jer se na otvaranju ponuda po javnom natječaju pokazalo da je Zadruga napravila administrativnu pogrešku – u dokumentaciji je tražena potvrda o nepostojanju dugovanja prema Gradu Cresu s datumom 16. kolovoza, a Zadruga je dala potvrdu s datumom 10. kolovoza.


Iako je nekoliko vijećnika u raspravi na trosatnoj sjednici Gradskog vijeća ocijenilo situaciju delikatnom, pa se povelo i pitanje (ne)pravednosti odluke, ipak je s deset glasova »za«, uz dvoje suzdržanih – Nataliju Marelić Tumaliuan (AM) i Jadranku Blatt (vlastita neovisna lista) odlučeno u korist privatnika koji je imao odgovarajuću dokumentaciju. U raspravi, vijećnici su isticali da su očekivali da će rezultat natječaja biti takav da Poljoprivredna zadruga, a osobito njezina klaonica koju tek par metara dijeli od školske zgrade, odseli, s današnje lokacije nadomak gradskoj jezgri, u Volnik na periferiji grada. Još se raspravljalo i o samom institutu prava građenja, konsenzus je da se u dva dosadašnja slučaja postupak izgradnje nije počeo događati dovoljno brzo.


Također s 10 naprema 2, s tim da su sada Blatt i Marelić Tumaliuan glasale »protiv«, prošla je i odluka o raspisivanju natječaja za prodaju terena ugostiteljsko-turističke namjene u tzv. Šumici u nižem dijelu Melina, s početnom cijenom višom od 1,45 milijuna kuna. Jadranka Blatt zatražila je da se obavi nova procjena vrijednosti terena, s obzirom na njegovu poziciju i opskrbljenost infrastrukturom, te da će hotelski objekt donositi novac.




Gradonačelnik Kristijan Jurjako (HNS) mišljenja je da će gradnja hotela biti važna stvar za Cres, zbog većeg zaposlenja i broja gostiju, te prihoda od boravišne pristojbe i poreza na dohodak. Marelić Tumaliuan ustvrdila je da je na lanjskoj raspravi o ovoj temi odgoda odluke o ovom terenu bila iskorištena za smjenu njene stranačke kolegice Maje Sepčić s mjesta predsjednice Gradskog vijeća. Na sjednici je dan i niz izvještaja – polugodišnji o ovogodišnjem gradskom proračunu, godišnji o lanjskom radu Vodoopskrbe i odvodnje, Komunalnih usluga, Otočne razvojne agencije, Creskog muzeja, Gradske knjižnice i čitaonice, te Dječjeg vrtića Girice.


Bila je ovo prva sjednica Gradskog vijeća Cresa, nakon što je došlo do novog usitnjavanja u političkim blokovima – dopredsjednik Vijeća Patris Salković više nije u HRAST-u koji je u koaliciji s HDZ-om, već ima status neovisnog vijećnika, dok je koalicija HDZ-HRAST ostala na dvoje predstavnika, od sveukupno trinaest mjesta u otočnom lokalnom parlamentu.