Počeli radovi

Vrbnik u roku petnaest mjeseci dobiva novu zgradu vrtića te jasličku skupinu

Mladen Trinajstić

Vizualizacija novog dječjeg vrtića i jaslica u Vrbniku

Vizualizacija novog dječjeg vrtića i jaslica u Vrbniku

Novi vrtić moći će primiti 50-ak malenih Vrbenčana, a izmještanjem vrtića iz prostorija područne škole u novu zgradu koja će sa školom biti povezana toplim hodnikom profitirat će i vrbnička škola budući da će joj biti vraćene prostorije koje koristi vrtić



VRBNIK Napokon su započeli dugo planirani radovi na izgradnji novog dječjeg vrtića u Vrbniku. Proteklih su dana, kao svojevrsnu uvertiru zahvata koji će uslijediti na nedavno i formalno otvorenom gradilištu novog doma vrbničkih predškolaca, građevinari GP Krka u dvorištu OŠ »Fran Krsto Frankopan«


– Područne škole Vrbnik (gdje će vrtić biti izgrađen) uklonili građevinu kojom su se još donedavna koristili tamošnji dobrovoljni vatrogasci.


– Sukladno terminskim planu koji predviđa izgradnju novog vrtića na lokalitetu u okolišu školskog kompleksa, ovih su dana građevinari započeli zahvate čiji je dovršetak ugovoren u roku od 15 mjeseci, rekao nam je svime što se ondje ovih dana događa i više no zadovoljan vrbnički općinski načelnik Dragan Zahija.


Na lokalitetu gdje je još donedavno bilo sjedište lokalnog DVD-a, počeli su radovi izgradnje novog dječjeg vrtića  / Foto Mladen TRINAJSTIĆ


Na lokalitetu gdje je još donedavno bilo sjedište lokalnog DVD-a, počeli su radovi izgradnje novog dječjeg vrtića / Foto Mladen TRINAJSTIĆ





Bolji uvjeti


– Naša područna jedinica Dječjeg vrtića »Katarina Frankopan« Krk već desetljećima radi u neprikladnim i pomalo ograničavajućim uvjetima predškolcima prilagođenih prostorija prizemlja Područne škole Vrbnik. Iako je suživot osnovaca i predškolaca u praksi dobro funkcionirao, nedostatak raspoloživog prostora u školi priječio je širenje odgojnih usluga Područnog vrtića na pružanje usluge brige o mališanima jasličkog uzrasta, rekao je općinski načelnik objašnjavajući nam razloge pokretanja te velike i za žitelje Općine Vrbnik bitne investicije.


– Povećanje kapaciteta vrtića s njegove današnje mogućnosti prihvata tek jedne mješovite vrtićke skupine (u kojoj može biti najviše 24 polaznika) za još jednu, jasličku skupinu, prihvatni potencijal objekta ojačat će se za dodatnih dvadesetak mjesta namijenjenih mališanima uzrasta od prve pa do treće godine života, nastavlja naš sugovornik objasnivši nam i da će novi vrtić u konačnici moći primiti tek nešto manje od pedeset malenih stanovnika te krčke lokalne zajednice. Nije nevažno ni to što će planiranim izmještanjem vrtića iz prostorija područne škole u novu zgradu u njenom susjedstvu i koja će sa školom biti povezana toplim hodnikom profitirati i vrbnička škola. Tamošnjim će osnovcima, naime, na uporabu biti vraćene danas od vrtića »okupirane« prostorije u kojima će se potom još kvalitetnije moći organizirati nastava.


Načelnik Općine Vrbnik Dragan Zahija / Foto Mladenc TRINAJSTIĆ


Načelnik Općine Vrbnik Dragan Zahija / Foto Mladenc TRINAJSTIĆ



Zajednička kuhinja


– Topla veza koja će biti izgrađena između škole i vrtića bitna je i stoga što će se njihova povezanost iskoristiti za uspostavu zajedničke kuhinje koja će nastaviti djelovati u školi, a što smo ocijenili najboljim i najracionalnijim rješenjem, objašnjava nam načelnik. Nije nebitan niti podatak da izgradnja novog vrtića i ojačavanje njegovih kapaciteta uvođenjem jasličke skupine (a koja će se, po potrebi, u budućnosti moći biti transformirati i u kombiniranu, jasličko-vrtićku skupinu) rezultirat će i uvijek dobrodošlim otvaranjem novih radnih mjesta, kako za odgajateljice tako i spremačice odnosno kuharice, ističe, predstavljajući nam »širi razvojni kontekst« ovog ulaganja, načelnik Dragan Zahija.Ne propustivši ukazati i da će, s današnjih tek 90-ak kvadrata, vrtićarcima raspoloživ prostor narasti na tek nešto manje od 550 kvadrata »razbacanih« unutar triju etaža novog vrtića, načelnik je najavio i da je plan otvaranja vrata novog predškolskog kompleksa zacrtan tijekom prve polovine 2021. godine.


Novi vrtić će sa susjednom područnom školom biti povezan »toplom vezom« što će im omogućiti da i dalje imaju zajedničku kuhinju


Novi vrtić će sa susjednom područnom školom biti povezan »toplom vezom« što će im omogućiti da i dalje imaju zajedničku kuhinju



Predstavljajući nam pak financijsku konstrukciju projekta koji za Vrbnik i Vrbenčane, kažu nam ondje – »život znači«, općinski je čelnik predstavio i da je realizaciju ovog dugoočekivanog projekta uvelike potpogao EU, i to posredstvom fondova namijenjenih razvoju ruralnih područja.


– Velik iskorak postignut je zahvaljujući Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRR), odnosno našoj uspješnoj prijavi na mjeru 7.4.1. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.. Ona, naime, podrazumijeva i financijski prati ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te s time povezanu infrastrukturu, objašnjava nam Zahija.



Govoreći o »prilagodbama« do kojih je, tijekom realizacije ovog projekta neminovno moralo doći a koje se ne tiču samo osnovaca (u pozadini čije škole je sad gradilište), načelnik nam je rekao da su iz srušene građevine na mjestu koje će uskoro niknuti novi vrtić nedavno morali iseliti DVD-ovci.– Oni su sad privremeno izmješteni u prostore nekadašnjeg hotela »Vrbniče nad morem«. To je, naravno, samo privremeno rješenje koje će, vjerujem, zadovoljiti potrebe naših dobrovoljnih vatrogasaca sve dok, za koju godinu, napokon i njima ne riješimo »stambeno pitanje« odnosno dok ne pronađemo rješenje izgradnje, uređenja i opremanja njihova novog sjedišta, zaključio je Zahija napomenuvši da je to plan koji će, već i zbog ulaska u ovu, za Općinu Vrbnik veliku investiciju, malo ipak morati pričekati.


Povoljni kredit


Procjenjena vrijednost projekta izgradnje i opremanja novog vrtića je 12,5 milijuna kuna tako da nam dobivena bespovratna sredstva »pokrivaju« polovinu cjelokupne investicije, kaže Zahija.


Ostatak potrebnog novca Općina osigurava iz vlastitog proračuna, a djelom i potporama iz državnog proračuna (u vrijednosti 1,04 milijuna kuna) odnosno proračuna PGŽ-a (300 tisuća kuna).


S nakanom osiguravanja sredstava nužnih za (pred)financiranje zahvata koji će spomenutim potporama biti podmireni naknadno, tijekom razdoblja gradnje, Općina Vrbnik je u rujnu s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj ugovorila model dugoročnog kreditnog financiranja pa su tako povoljnim kreditnim zaduženjem (u vrijednosti 12,5 milijuna kuna) već osigurani i izvori općinskog učešća, ali i podmirenja svih ostalih troškova gradnje koji će potom biti »zatvoreni« sredstvima odobrenih bespovratnih EU potpora.